Precizní a rychlá. Recenze bezdrátové myši Glorious Model D 2 PRO 4K/8KHz
i Zdroj: PCTuning.cz
Herní příslušenství Recenze Precizní a rychlá. Recenze bezdrátové myši Glorious Model D 2 PRO 4K/8KHz

Precizní a rychlá. Recenze bezdrátové myši Glorious Model D 2 PRO 4K/8KHz | Kapitola 3

Jan Pánek

Jan Pánek

14. 6. 2024 14:00 12

Seznam kapitol

1. Obsah balení a parametry 2. Design 3. Snímač, hraní v praxi 4. Software, baterie a závěr

Myš je jedním z hlavních bodů zájmu, pokud chcete v online střílečce získat kompetitivní výhodu. Té lze dosáhnout lepší ergonomií, absencí kabelu nebo velmi kvalitním snímačem. Senzor pomůže s přesností, sníží latenci či umožní jemnější nastavení. Ve všech těchto ohledech testovaná myš Glorious Model D 2 PRO 4K/8KHz exceluje.

Reklama

Myš je vybavená snímačem BAMF 2.0 26K s technologií motion sync a s maximálním polling rate 8000 Hz. Stejný snímač je k nalezení v modelech D 2, O 2 Pro a zde v D 2 Pro, nicméně jen u řady Pro umí až 8000Hz polling rate. Dávejte si však pozor na značení, u myši musí být uvedeno 4K/8K edice, protože se slevou můžete mít myš s 1000Hz polling ratem.

Když tady slovním spojením polling rate neustále šermuji, asi bychom si měli rozebrat, co to jen a proč (zdali) to je důležité. Česky se tato vlastnost označuje jako dotazovací frekvence a jde o rychlost, s jakou myš aktualizuje informace o své poloze. Běžné herní myši mají 1000 Hz, takže myš pošle do počítače údaje o pohybu až tisíckrát za sekundu, tedy v intervalech 1 ms. Při 8000 Hz se interval sníží na 0,125 ms.

Při vysvětlování je důležité se více zaměřit na latenci než frekvenci. Na první pohled se může zdát, že 8 000 Hz je osmkrát více než 1000 Hz, ale myš není osmkrát rychlejší. Naopak tento rozdíl je menší než při přechodu z 500 Hz na 1000 Hz, kde se latence snižuje z 2 ms na 1 ms, tedy o celou 1 ms. Zde se může snížit o 0,875 ms.

Spodní strana myši
i Zdroj: PCTuning.cz
Spodní strana myši

Záměrně píši, že se latence „může snížit“. Myš totiž nefunguje na fixní dotazovací frekvenci, ale dynamicky ji mění podle situace. Zkrátka když myš sedí hodinu bez hnutí na stole, nemusí do počítače vysílat 8 000 informací za sekundu, stačí jedna. Tím šetří akumulátor, ale i výkon procesoru. Myš posílá do počítače více informací, čím rychleji s ní pohybujete a čím výše nastavíte DPI.

Při zvyšování třeba z 400 na 800 DPI nebo z 800 na 1600 DPI myš do počítače potřebuje posílat více informací, já jsem pro test používal citlivost myši 2200 DPI, při ní jsem v testech dosáhl ve špičce skoro 3000 Hz, ale spíše jsem se pohyboval okolo 2000 Hz. Zvýšení citlivost naopak uškodilo, protože vyšší dotazovací frekvence myš dosáhne při prudkém pohybu, který s citlivostí jako 10 000 neuděláte (respektive neuděláte, aniž byste ve hře měli nastavený velmi nízký násobič).

Je tedy 8K polling rate jen marketingový tah? Tato konkrétní hodnota spíše ano, pokud si myš nenastavíte velmi atypickým způsobem. Rozdíl mezi 4000 Hz a 8000 Hz je neznatelný. Mohu to říct jistě, protože myš zvládá 8 000 Hz jen na drátu a bez něj umí maximálně 4000 Hz, jenže při změně jsem nic nepocítil.

Vespod lze myš vypnout, to platí jen pro bezdrátový režim
i Zdroj: PCTuning.cz
Vespod lze myš vypnout, to platí jen pro bezdrátový režim

Ovšem troufám si tvrdit, že polling rate nad 1000 Hz poznám. Projevuje se i v přesnosti flickování, ale především mám s myší větší kontrolu při sprejování v Counter-Striku, tedy při snaze udržet cukání zbraně, abych střílel přesně. Připadá mi, že ve hře mám o zlomek více času a více si věřím při kontrole střelby.

Naopak u funkce motion sync, která má zaručit ještě lepší synchronizaci při posílání informace o poloze myši s počítačem, jsem nezaznamenal rozdíl. Nedokázal jsem určit, zdali je vypnutá nebo zapnutá.

Vepředu se nachází USB-C konektor pro připojení kabelu
i Zdroj: PCTuning.cz
Vepředu se nachází USB-C konektor pro připojení kabelu

Snímač má rozsah DPI až do 26 000, nicméně je otázka, zdali jej někdo využije. Takto vysoká citlivost může mít výhody v latenci nebo využití pollingu ratu, ale musíte si nastavit dvě citlivosti a přepínat je při přechodu mezi hrou a operačním systémem. Ve hře si potom nastavíte extrémně nízký násobič.

To jsem vyzkoušel a myš se na první pohled chová nervózně, nicméně ve skutečnosti jen zaznamenává každou minimální nepřesnost pohybu vaší ruky. Pokud tedy chcete mít maximální kontrolu nad pohybem myši, můžete ji takto používat, ale je k tomu potřeba trochu cviku – nižší citlivost i polling rate leccos odpustí. Ještě doplním, že výrazně menší pocit „nervozity” jsem měl i při prvním zapnutí myši a tento dodatečný test dále indukuje, že to souvisí s vyšším polling ratem.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama