Precizní a rychlá. Recenze bezdrátové myši Glorious Model D 2 PRO 4K/8KHz
i Zdroj: PCTuning.cz
Herní příslušenství Recenze Precizní a rychlá. Recenze bezdrátové myši Glorious Model D 2 PRO 4K/8KHz

Precizní a rychlá. Recenze bezdrátové myši Glorious Model D 2 PRO 4K/8KHz | Kapitola 2

Jan Pánek

Jan Pánek

14. 6. 2024 14:00 12

Seznam kapitol

1. Obsah balení a parametry 2. Design 3. Snímač, hraní v praxi 4. Software, baterie a závěr

Myš je jedním z hlavních bodů zájmu, pokud chcete v online střílečce získat kompetitivní výhodu. Té lze dosáhnout lepší ergonomií, absencí kabelu nebo velmi kvalitním snímačem. Senzor pomůže s přesností, sníží latenci či umožní jemnější nastavení. Ve všech těchto ohledech testovaná myš Glorious Model D 2 PRO 4K/8KHz exceluje.

Reklama

Herní myši můžeme rozdělit na ty s mnoha tlačítky pro hráče RPG a ty s maximálně jednoduchým designem pro kompetitivní střílečky. Glorious Model D 2 PRO 4K/8KHz míří jednoznačně na druhý typ hráčů. Má běžný počet tlačítek – šest, a naopak se soustředí na maximální výkon snímače. Další podmínkou pro rychlou herní myš jsou nízká hmotnost a ergonomický design, na ten se nyní zaměříme.

Pohled na boční tlačítka
i Zdroj: PCTuning.cz
Pohled na boční tlačítka

Myš opravdu dobře padne do středně velké ruky. My v testu máme model D, který je určený pro pravoruké hráče a myš je tedy asymetrická. Leváci však nemají smůlu, Glorious nabízí model O s možností pohodlného držení v obou rukou. 

Zpět k pravorukému modelu D. Když si myš položíme před sebe, tak je její levá polovina mírně vyvýšená.

Ergonomický tvar při pohledu zezadu
i Zdroj: PCTuning.cz
Ergonomický tvar při pohledu zezadu

Toto vyvýšení vytváří prostor pro mezeru mezi ukazováčkem a palcem, který má pak dost místa jak pro pohodlné opírání na levé hraně, tak pro mačkání dvou bočních tlačítek. Obě jsou na dobrém místě a pohledově je mezi nimi jen velmi malá mezera. Rozlišení po hmatu a ve velké rychlosti většinou není možné, spíše se budete orientovat podle pozice palce a jeho skrčení. Já každé tlačítko mačkám jinou částí palce, takže jsem moc překliků nezaznamenal.

Pravé a levé tlačítko mají velmi jemně tvarovanou prohlubeň. Ta přirozeně nasměruje oba prsty doprostřed tlačítek, pomáhá proti sklouzávání a také díky tomu držíte myš vždy stejně. Na pravou hranu myši si můžete položit si prsteníček a malíček, já jej ještě nemusím mít skrčený, ale někdy mi již dře o podložku myši. S větší rukou bych tedy nemohl mít na myši položenou celou dlaň.

Všechny povrchy myši jsou plastové, nenajdete na ní ani perforaci, ani gumu na místech úchopu. Zde se dostáváme často do otázek osobních preferencí, každopádně plasty působí kvalitně a u mé střední ruky je držení takřka perfektní.

Pravý bok poskytuje prostor pro odložení dvou prstů
i Zdroj: PCTuning.cz
Pravý bok poskytuje prostor pro odložení dvou prstů

Velký podíl na tom má nízká hmotnost myši, s 62 gramy se řadí k velmi lehkým bezdrátovým myším. Díky tomu často nemáte pocit, že vůbec něco držíte v ruce, snížíte i riziko karpálních tunelů při dlouhodobém hraní a samozřejmě to umožní velmi rychle flickovat. 

Na horní straně mimo primárního a sekundárního tlačítka je k nalezení i kolečko a další tlačítko. Kolečko má pogumovaný povrch a lehký, ale jasně definovaný chod. Další tlačítko se nachází uprostřed kousek za kolečkem a vedle něj je dioda ukazující stav akumulátoru myši.

Detail kolečka a horního tlačítka
i Zdroj: PCTuning.cz
Detail kolečka a horního tlačítka

Klikání na primární a sekundární tlačítko má díky mechanickým spínačům dobrou hmatovou odezvu, ovšem po zvukové stránce zní trošku tupě a hlasitě. Překvapivě zbývající tři tlačítka mají podobnou hmatovou odezvu, ale každé zní jinak. 

Ze spodní strany je vidět samotný snímač, další dioda a vypínač. Ten funguje pouze pro bezdrátový režim; pokud myš připojíte drátově, tak je vždy aktivní bez ohledu na pozici tohoto přepínače. To je ideální, protože myš chcete mít vypnutou jen v situaci, kdy ji nepoužíváte a nemáte ji zapojenou v počítači.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama