prestigio-nobile-1590w-notebook-pro-hrace
Mobilní zařízení Článek Prestigio Nobile 1590W - notebook pro hráče?

Prestigio Nobile 1590W - notebook pro hráče? | Kapitola 6

Kuchař Martin

Kuchař Martin

16. 12. 2005 01:00 30

Seznam kapitol

1. První seznámení a technické parametry 2. Design a ergonomie 3. TFT a multimédia 4. Testy - procesor a operační paměť 5. Testy - Grafická jádra 6. Testy - pevný disk a výdrž baterie

Společnost Prestigio není na českém trhu známa tolik jako například IBM (nově Lenovo), ASUS nebo ACER. I přes to ale vyrábí velmi slušné notebooky a to jak pro low-end oblast, tak i pro high-end trh. V dnešní recenzi se podíváme na kousek z vyššího segmentu, který je díky svému výkonu vhodný zejména pro náruživé hráče, kteří se bez svých her neobejdou ani na cestách, ale také se výborně hodí jako náhrada běžného výkonného počítače.

Reklama

Pro otestování pevného disku posloužil program HD TACH, který dokáže kromě přenosových rychlostí změřit i přístupovou dobu a vytížení CPU.

Prestigio Nobile 1590W - notebook pro hráče?
i Zdroj: PCTuning.cz

Prestigio Nobile 1590W - notebook pro hráče?
i Zdroj: PCTuning.cz


Disk podává pouze zcela průměrné hodnoty. I přes nadprůměrnou papírovou rychlost, která je dána především 5400rpm nedokázal překonat ani hranici 30MB/s v průměrné rychlosti čtení. Bohužel snad by příště pomohl SATA disk.  Pocit z disku kapku zlepšuje vytížení procesoru u Long testu  2% jsou slušné.

Je samozřejmé, že notebook pořád jen neleží na stole ale občas jej přenášíte a nebo potřebujete pracovat v místech bez přístupu k elektrické energii. Pro otestování výdrže dodané baterie posloužila již osvědčená sada testů - prvním z nich je simulace průměrného vytížení všech komponent, které je prováděno přehráváním filmu komprimovaného do DivX 5.1. Po dobu přehrávání je měřen čas a ten udává jak dlouho je notebook bez potřeby napájení ze sítě schopen pracovat.

Každý test byl proveden vždy dvakrát - jednou se zapnutou Radeon x700 a následně pouze s IGMA 900.

Test1 - přehrávání DivX filmu (radeon x700)
2hod : 37min

Test1 - přehrávání DivX filmu (GMA 900)
3hod : 17min

Jako druhý test výborně slouží program 3D Mark 2003, který je nastaven do smyčky a přehrává se neustále dokola. Tento program nejenom že vytíží na maximum grafické jádro, ale dá zabrat především také procesoru a operačním pamětem. Zde se ukáže jak dlouho je možné si na notebooku zahrát.

Test2 - 3D Mark2003 (radeon x700)
1hod : 57min

Test2 - 3D Mark2003 (GMA 900)
2hod : 31min

Naměřené výsledky se daly plně očekávat. Použitá baterie jim plně odpovídá. Z testů je taky jasně patrné, jaké energetické nároky klade Radeon x700 - pokud chcete být na cestách doporučuji se spolehnout na IGMA900 a na hry si počkat až domů.

Závěr

Prestigio Nobile 1590W - notebook pro hráče?
i Zdroj: PCTuning.cz

Prestigio Nobile 1590W je opravdu zajímavý kousek. Svým výkonem překonává mnoho renomovaných konkurentů a vynikajícím řešením grafického čipu si jistě získá další nemalou oblibu. Díky "přepínací" grafice (integrovaná a X700) se mu nemusí bránit jak zastánci dlouhé výdrže, tak ani zastánci vysokého mobilního výkonu - dokáže uspokojit obě strany současně a přitom jim nezavírá vrata pro druhou možnost.

Dalším nesporným kladem a parametrem, který tomuto notebooku přidává další pomyslné body k cestě na vysokou příčku je opravdu vynikající grafika ATi Mobility Radeon X700. Z doposud testovaných notebooku jsem se s takovýmito obrazovými kvalitami nesetkal a opravdu zde nemám co vytknout. Jen tak dále.

Aby ale nebylo těch superlativ příliš, musím zde připomenout i jisté nedostatky - především pak mezi ně patří velmi podivně umístěné tlačítka Fn a DEL. Dále pak za zmínku stojí bezesporu i vyšší hmotnost, která limituje při delším přenášení nebo práci na cestách. Vadilo mi také umístění výstupních otvorů chlazení. Také vzhled Nobile 1590W není špičkový - na první pohled nepoznáte, jaký výkon se uvnitř skrývá.

V závěru, pokud tedy vše shrneme, získáváme kvalitní, výkonný notebook, kterému navíc sekunduje nadprůměrný TFT panel. S mouchami jako jsou podivná tlačítka se dá časem smířit a tudíž jej celkově hodnotím na: výbornou až velmi dobrý.

Prestigio Nobile 1590

Klady Zápory
+ vysoký výkon- nestandardně umístěné tlačítka
+ velmi kvalitní TFT- audio jacky vyvedeny zepředu
+ dvě grafické karty- vysoká hmotnost
+ příjemný touchpad- ventilave vpravo

Orientační cena: 42 000,- bez DPH

 Přeji mnoho zdaru!

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama