Projekt G3@Alza – skříň se zeleným ufounem na míru!
i Zdroj: PCTuning.cz
Apple Článek Projekt G3@Alza – skříň se zeleným ufounem na míru!

Projekt G3@Alza – skříň se zeleným ufounem na míru!

Jan Štěpánek

Jan Štěpánek

31. 8. 2011 03:00 60

Seznam kapitol

1. Úvodem 2. Fáze I 3. Fáze II 4. Fáze III 5. Fáze IV 6. Fáze V
7. Fáze VI 8. Fáze VII 9. Nakonec konečně… 10. Galerie – periferie 11. Galerie – interiér 12. Galerie – exteriér

Dnešní článek je tak trochu speciální – nepůjde totiž o úpravu, s jakou se tu setkáváme v rámci soutěže Pimp my Computer, ale o stavbu tematického stroje pro společnost Alza.cz. „Tady máte komponenty, postarejte se o zbytek.“ Předmětem úprav nakonec nebyla jen samotná skříň, ale také veškeré periferie ;-)

Reklama

Výroba zakázkové skříně pro firmu není až takovou novinkou, dělal jsem už několik skříní pro Intel, jistě si pamatujete i modifikaci skříně Vento pro Asus. Tentokrát mě vůbec poprvé oslovil ne výrobce komponent, ale firma, jež je „pouze“ prodává. Alza se každopádně velkým výrobcům hravě vyrovnává díky mnoha prodejnám po celé České republice a skříň ve vlastním designu využije pro svou propagaci.

Prodejce má dost výrazného maskota, a to nejenom vzhledem, ale i barevností – zajisté ho všichni znáte. Logicky se stal hlavním tématem a už se jen uvažovalo o samotné koncepci jeho integrace do designu. Variant bylo několik a ta první, která se nabízela, byla v podstatě vytvoření modelu mimozemšťana Alza, do jehož útrob by se instalovaly komponenty. Pak existuje nespočet možností, jak pouze využít tuto tématiku v rámci standardní skříně. Několik návrhů jsem tedy předal lidem odpovědným za rozhodování o stylu realizace a na mně bylo už jen to, abych se následně jejich rozhodnutí přizpůsobil a vše zrealizoval.

Projekt G3@Alza – skříň se zeleným ufounem na míru!
i Zdroj: PCTuning.cz

Ve výsledku jsem byl velice rád za rozhodnutí upravit starší skříň. Osobně totiž spíše zastávám právě tento typ úprav, než integraci PC do něčeho, co s počítačem nemá nic společného. Tím samozřejmě nemyslím stavbu skříně na míru podle přání zákazníka, to je pak zase něco úplně jiného...

Alza mi dala dost volnou ruku ve věci volby vhodné skříně a především pak stylu jednotlivých prvků. Hlavní byl požadavek na originalitu a rozsah úprav na case i periferie. Periferie jsem upravoval už několikrát, ale například LCD panel jsem zatím pouze integroval přímo do case a samostatně nikdy nemodifikoval. Opět tedy další výzva!

Projekt G3@Alza – skříň se zeleným ufounem na míru!
i Zdroj: PCTuning.cz

Po dodání komponent, jejichž seznam přikládám v tabulce, samozřejmě následovala ještě volba vhodné case (resp. tento problém jsem řešil takřka po celou dobu plánování stavby). Uvažoval jsem např. o využití robustní case od FractalDesign, která nabízí slušné možnosti, co se interiéru týče, a především pak velmi kvalitní zpracování konstrukce. Na druhou stranu je ale jasné, že hranatý švédský design se ke kulatému „alzákovi“ (pracovní název, postupně i nadávka) příliš nehodí. Vybrat tedy case, která by alespoň částečně využívala kulatějšího designu a ještě k tomu byla něčím zajímavá, to je opravdu těžké. Otázkou je také ona zajímavost. Má být taková case obrovská, aby hned na první pohled všechny zaujala, ale použité komponenty aby uvnitř vypadaly směšně malé. Nebo raději se pokusit dvojici GTX570 integrovat do nějaké micro case?

Projekt G3@Alza – skříň se zeleným ufounem na míru!
i Zdroj: PCTuning.cz

To vše pak nakonec rozhodla náhoda. Právě zde na PCTforu se k prodeji objevila postarší case včetně některých komponent, od legendárního Apple G3. To je pro mě natolik exkluzivní záležitost, že jsem nemohl odolat myšlence použití právě tento model. Tímto ještě jednou děkuji prodejci za ochotu při osobním předání, které bylo trochu složitější. No a problém byl jednou příjemně odstraněn, protože vhodnějšího kandidáta, než kterým je G3, by pravděpodobně vybrat nešlo. To, že se povedlo sehnat tuto case mě uchvátilo natolik, že jsem její označení použil i pro název projektu, který jsem začal označovat jako G3@Alza (vím, není to příliš originální). V tuto chvíli tedy asi již není co dodávat a můžeme přejít rovnou k úpravám, kterých rozhodně není málo.

Projekt G3@Alza – skříň se zeleným ufounem na míru!
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama