pruvodce-koupi-cenove-vyhodneho-ale-i-vykonneho-pc
Návody Článek Průvodce koupí cenově výhodného, ale i výkonného PC

Průvodce koupí cenově výhodného, ale i výkonného PC | Kapitola 4

Mino

Mino

15. 3. 2005 00:00 99

Seznam kapitol

1. Sestava pro nenáročné hráče 2. Sestava pro slušné herní nasazení 3. Sestava pro náročné hráče, která finančně nezruinuje 4. Závěr

Každý z nás jednoho dne dospěje k názoru, že stávající mašina už nestíhá a musí se nevyhnutně upgradovat. Jsou dokonce i lidé, kteří mají tento pocit neustále. Proto se pokusím vám cestu mezi haldou komponent trochu usnadnit. Ale nebude to lehké. Rozdělil jsem počítače do tří kategorií, PC do 20000, 30000 a 40000Kč včetně DPH.

Reklama

Pokusil jsem se sestavit několik co nejvýkonnějších a zároveň co nejvýhodnějších PC. Určitě se mnou nebudete v některých bodech souhlasit, ale s tím se nedá nic dělat, každý má jiné preference.

Možná jste si všimli, že jsem na pár věcí "zapomněl". Do žádné sestavy jsem nedával dodatečnou zvukovku (PCI). To proto, že dnešní integrované zvukové čipy jsou už poměrně kvalitní, a lepší náhrady nejsou dvakrát levné. Perfektní jsou hlavně zvukovky standardu Intel High Definition Audio. Dále se možná pozastavíte nad absencí repráků. Zde jsem se opravdu nechtěl pouštět do nějaké analýzy pro a proti těch a těch reprosestav, protože každý z nás má v tomto naprosto odlišné potřeby. Já mám sice šetstikanálovou zvukovku, ale repráčky jsou jen blbé stereo za 300Kč, což mi ke štěstí více než bohatě stačí. Takže si nezapomeňte k výsledným cenám započítat ještě pár korun za reprosoustavu (pokud repráky nebudete mít třeba na monitoru).

No a poslední velmi důležitou věcí nezapočítanou do nákladů, je operační systém. Pokud pojedete na Linuxu, není problém si jej stáhnout zadarmo či koupit za pár stokorun. Až na hry je to velmi dobře použitelný systém, i když pro odchovance DOSu a především Windows (kam se počítám) má dost pozoruhodných zákoutí, kterým člověk jen tak neporozumí.

Průvodce koupí cenově výhodného, ale i výkonného PC
i Zdroj: PCTuning.cz

Ohledně Windows, dnes snad nikdo nepůjde do ničeho jiného než Windows XP. OEM verze (které si musíte koupit s počítačem či nějakým kusem hardwaru, neperiferním, tedy takovým, co bude v case) vás vyjde na 2500Kč (Home) nebo 4000Kč (Professional). V ČR je velmi rozšířená možnost sehnat si Windows nelegálně, zdánlivě tedy "zadarmo" - toto řešení ale vede k množství problémů, počínaje problémy s upgradem takového systému a konče případnými problémy spojenými s nelegálním softwarem.

Poznámka: I když se na zeštíhlenou verzi Home často snáší kritika (většinou z řad těch, kteří si zrovna ukradli XP Professional), v praxi to rozhodně není tak špatné - omezené jsou jen serverové (IIS) a pokročilé sítové funkce - k internetu i domácí síti se připojíte a ostatní funkce jsou nezměněné (Joro: sám mám Win XP Home na notebooku).

Tak mě napadá, že Bill Gates hodně podporuje charitu a spoustu různých projektů, tak by alespoň na krabici mohl napsat, kolik peněz půjde na dobročinné účely, možná by se počet pirátských kopií snížil :-)


Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama