Radeon HD 7970 GHz Edition – návrat AMD na grafický trůn
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Radeon HD 7970 GHz Edition – návrat AMD na grafický trůn

Radeon HD 7970 GHz Edition – návrat AMD na grafický trůn | Kapitola 17

Z. Obermaier

Z. Obermaier

25. 6. 2012 02:00 65

Seznam kapitol

1. Nová karta? Nikoliv... 2. Představení 3. Detaily karty 4. Pohled do nitra karty 5. Porovnání karet a specifikace 6. Testovací sestava 7. Testovací hry a metodika 1/2 8. Testovací metodika 2/2 9. AvP, Arma 2, Battlefield 2, BattleForge
10. Crysis Warhead, DiRT 2, Far Cry 2, GTA IV 11. HawX, Just Cause 2, Metro 2033, Resident Evil 5 12. STALKER CoP, WiC, Unigine, Vantage, 3D11 13. Nové hry (Battlefield 3, Skyrim, Mafia 2,...) 14. Shrnutí výkonu 15. Spotřeba a teploty 16. Přetaktování 17. Závěr

Několik měsíců byl nejvýkonnější grafikou s jedním jádrem Radeon HD 7970. Jeho pozici nejvýkonnější karty mu ale uzmula Nvidia s GeForce GTX 680. I když vítězství to bylo hodně těsné, GeForce je většinou rychlejší. AMD se nevzdalo a uvádí oficiálně přetaktovanou verzi Radeonu, jen provozní vlastnosti nejsou jeho silnou stránkou.

Reklama
Radeon HD 7970 GHz Edition – návrat AMD na grafický trůn
i Zdroj: PCTuning.cz

Výkon

V prvé řadě je jisté, že zde máme nového krále grafických karet s jedním GPU. Ve starších hrách jsou si Radeon HD 7970 GHz a GeForce GTX 680 hodně vyrovnanými soupeři. V rozlišení 1920x1200 je dokonce GeForce výkonnější. Čím vyšší rozlišení, tím se její náskok snižuje. V průměru je to ale čistá "plichta". V novějších titulech je ale Radeon rychlejší za všech okolností a v obou testovaných rozlišeních. Pokud výsledky zprůměrujeme, je Radeon rychlejší o 5 procent. V samotném rozlišení 2560x1600 je pak náskok karty od AMD celkem vysokých 8 procent. Vysoký výkon je ale v tomto případě vykoupen vyšší spotřebou a hlučností karty.

Provozní vlastnosti

V klidu jsou spotřeba karty a teploty solidní, stejné jako u současného Radeonu HD 7970. V zátěži se ale vyšší napětí a frekvence projevily zvýšenou spotřebou. Radeon HD 7970 GHz Edition si řekl o 29 W více než Radeon HD 7970. GeForce GTX 680 je úspornější o 41 W. S vysokou spotřebou jde ruku v ruce i vysoká hlučnost referenčního chlazení, to se ale na trh moc nedostane, a tak to považujme za takové malé "faux pas" ze strany AMD, jež poslalo na recenze ne zrovna ideální chladič. Mohlo karty vybavit něčím lepším. No což, stalo se, nereferenční verze budou jistě významně tišší.

Přetaktování

Přetaktování jádra je v podstatě stejné jako u prvních referenčních karet, ovšem jen co se týká frekvence. Radeon HD 7970 GHz by měl mít lepší jádro schopné dosahovat vysokých taktů při nízkém napětí, což se nepotvrdilo. Naše karta potřebovala k dosažení taktu 1170 MHz vyšší napětí než půl roku starý referenční Radeon HD 7970. Paměti šly přetaktovat jen několik stovek MHz, opět dalece za možnostmi starších referenčních karet. Zkrátka a dobře, žádné výrazně lepší taktování se nekoná, spíše naopak. S lepším chladičem to bude samozřejmě jiné, první dojem ale není nijak zvlášť dobrý. Čekali jsme zkrátka víc.

Osobní názor

Jak už jsem řekl v úvodu, existence této karty má jeden jediný důvod - připravit GeForce GTX 680 o její titul nejvýkonnější grafiky, a to se podařilo. GeForce GTX 680 je v nejvyšších rozlišeních několik procent pomalejší, ale má nižší spotřebu a solidně tichý chladič. Z pohledu zákazníka jde o zcela zbytečný produkt. Koupí levnějšího (obyčejného) Radeonu HD 7970 a přetaktováním na frekvence GHz modelu získáte nižší spotřebu, stejný výkon a třeba i tiché chlazení - pokud koupíte nereferenční model. Někteří výrobci dokonce tuto kartu neuvedou vůbec, prohlásili, že mají dost svých vlastních OC modelů a nevidí důvod dávat do nabídky další přetaktovaný model, byť s nálepkou "oficiální". Na uvedení této karty je zkrátka pozdě. Všichni velcí výrobci mají na trhu několik OC edicí, ASUS například brzy uvede i model série Matrix s taktem rovným GHz edici. Sapphire také chystá Vapor-X verzi s vysokými takty, stejně tak MSI už na trhu Lightning verzi má a s vyššími takty. Bude zajímavé sledovat, jak odpoví Nvidia. Pošle všem majitelům GeForce GTX 680 zdarma nový BIOS s taktem o 50 MHz vyšším? To by byla bomba, šance na takový krok jsou ale nulové.

Výhody a nevýhody

Radeon HD 7970 GHz Edition – návrat AMD na grafický trůn
i Zdroj: PCTuning.cz

Radeon HD 7970 GHz Edition – návrat AMD na grafický trůn
i Zdroj: PCTuning.cz

Grafické karty testu zapůjčil Asus Czech republic a další

Radeon HD 7970 GHz Edition – návrat AMD na grafický trůn
i Zdroj: PCTuning.cz

Monitory pro testování grafik poskytlo HP Czech republic

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama