Recenze dvou vyladěných GeForce GTX 570
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Recenze dvou vyladěných GeForce GTX 570

Recenze dvou vyladěných GeForce GTX 570 | Kapitola 15

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

21. 7. 2011 03:00 27

Seznam kapitol

1. Gainward Phantom — balení, karta a detaily 2. Gainward Phantom — jádro, chladič, specifikace 3. Gigabyte Super Overclock — balení, karta a detaily 4. Gigabyte Super Overclock — jádro, chladič, specifikace 5. Srovnávací tabulka, sestava, hry a metodika 6. 3DMark Vantage / 11, Bad Company 2 7. Crysis, F1 2010 8. Far Cry 2, Just Cause 2
9. Mafia 2, Metro 2033 10. Splinter Cell, WiC 11. Přetaktování 12. Hlučnost, teploty, spotřeba 13. Celkový výkon 14. Poměr cena / výkon 15. Závěr

nVidia GeForce GTX 570 není karta, která by vedla žebříčky prodejnosti. Přesto však jde o zajímavý model téměř na vrcholu nabídky. Za osm tisíc nabízí velmi vysoký výkon, stále přijatelný poměr cena / výkon a dobré provozní vlastnosti. Na mušku jsme si proto vzali dvě značně upravené verze: Phantom od Gainwardu a Super Overclock od Gigabytu.

Reklama

Gainward GTX 570 Phantom

Recenze dvou vyladěných GeForce GTX 570
i Zdroj: PCTuning.cz

První testovanou kartou byl Phantom od společnosti Gainward. Za tuto upravenou GeForce GTX 570 dáte o dvě stě padesát korun víc než za nejlevnější dostupnou verzi vůbec. Za tuto cenu dostanete mírně vyšší frekvence, díky kterým má karta o dvě procenta vyšší výkon než referenční provedení. To v poměru cena / výkon kompenzuje malý cenový rozdíl. Dále se dá výkon velmi výrazně navýšit přetaktováním (v průměru o 15 %), což je ale na druhou stranu možné i u referenční verze. I referenční provedení totiž umí zvyšovat napětí na jádře a drtivá většina karet zvládne stejně jako Phantom frekvence přes 900 MHz.

Velkou předností Phantomu by měl být chladič. Ačkoliv vypadá jako dvouslotový pasivní, ve skutečnosti jde o aktivní řešení se třemi ventilátory, které vám ve skříni zabere hned tři sloty. To bude pro majitele dalších karet (například TV Tuneru a dedikované zvukové) velký problém. Na druhou stranu je chladič tichý v klidu i zátěži, ovšem jen do chvíle, než se rozhodnete k dalšímu přetaktování se zvyšováním napětí. Ani v tomto ohledu tedy karta neexceluje a nepřináší žádné větší plus proti referenčnímu provedení.

Pokud koukáte po co možná nejlevnější GeForce GTX 570 (což ovšem vzhledem k ceně karty nedává zase tak velký smysl), nemusí být upravená verze Gainward Phantom špatnou volbou. Na druhou stranu nevidím ani žádný velký přínos v její koupi proti běžné referenční verzi. Ta vám zabere jen dva sloty, její hlučnost bude podobná, OC potenciál také a koneckonců výkon při základních frekvencích jakbysmet, protože přetaktování od výrobce má Phantom spíš jen kosmetické a rozdíl dvou procent v praxi stěží poznáte (40 vs. 41 fps).

Recenze dvou vyladěných GeForce GTX 570
i Zdroj: PCTuning.cz

Graf ceny produktu Gainward GeForce GTX 570 Phantom 1280MB DDR5 poskytuje server Heureka.cz

Gigabyte GTX 570 Super Overclock

Recenze dvou vyladěných GeForce GTX 570
i Zdroj: PCTuning.cz

V trochu jiné pozici než Phantom je karta Gigabyte Super Overclock, která se mezi GeForce GTX 570 s cenou okolo osmi tisíc zařadí k těm nejdražším a přesto si svou cenu bez problémů obhájí. Jde totiž o dobrou ukázku toho, jak má vypadat upravená verze karty. Už při zvyšování frekvencí nenechal Gigabyte nic náhodě a takt na jádře navýšil o téměř 100 MHz (12,5 %, takt pamětí zůstal původní, propustnost 152 GB / s však dostačuje). Výkon díky tomu vzrostl v průměru o slušných deset procent a karta se tak dostala na dohled GeForce GTX 580, nejvýkonnější jednočipové kartě na trhu. V případě zájmu se dá přetaktování ještě dále zvýšit a tím s přehledem získat kartu s výkonem lehce nad GeForce GTX 580. To však zákazníci kupující OC edice většinou sami nedělají (navíc jak už bylo řečeno, podobně dobrý OC potenciál mají i referenční verze, které si tito uživatelé koupí raději).

Pochvalu si zaslouží chladič. Stále zabere jen dva sloty, drží nízké teploty a byl tichý za všech okolností. Jeho jedinou nevýhodou je držení odpadního tepla ve skříni, na což je dobré pamatovat dobrým průchodem vzduchu skříní.

Celkově na mne Super Overclock edice GeForce GTX 570 udělala dobrý dojem a karta si rozhodně zaslouží pozornost. Předem je však nutné říct, že nejde o kartu pro každého a pokud hledáte ideální poměr cena / výkon, pravděpodobně budete koukat nejvýše po nVidi GeForce GTX 560 Ti / AMD Radeon HD 6950. Pokud však hledáte za všech okolností tichý a výkonný kus hardwaru, který vám navíc budou hardwaru znalí kamarádi a známí závidět, je GeForce GTX 570 v provedení Super Overclock od Gigabyte výbornou volbou. Jde o vynikající kus hardwaru za stále ještě poměrně rozumný peníz (na rozdíl třeba od špičkových verzí GeForce GTX 580, jejichž technologické hračky navíc využijete jen při taktování pod kapalným dusíkem).

Recenze dvou vyladěných GeForce GTX 570
i Zdroj: PCTuning.cz


PCTuning Bronze Award, červenec 2011
Gigabyte GTX 570 GV-N570SO-13I Super Overclock
„tichá a přetaktovaná GeForce GTX 570 s výkonem těsně pod GTX 580“

Recenze dvou vyladěných GeForce GTX 570
i Zdroj: PCTuning.cz

Graf ceny produktu Gigabyte GV-N570SO-13I poskytuje server Heureka.cz

Poděkování

Za zapůjčení grafické karty Gainward GTX 570 Phantom děkujeme obchodu Alza.cz.

Za zapůjčení grafické karty Gigabyte GTX 570 Super Overclock děkujeme společnosti Gigabyte.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama