Recenze Glorious GMMK 2 96 %: Modulární klávesnice potěší univerzálností a nízkou latencí
i Zdroj: PCTuning.cz
Herní příslušenství Recenze Recenze Glorious GMMK 2 96 %: Modulární klávesnice potěší univerzálností a nízkou latencí

Recenze Glorious GMMK 2 96 %: Modulární klávesnice potěší univerzálností a nízkou latencí | Kapitola 3

Jan Pánek

Jan Pánek

12

Seznam kapitol

1. Úvod, balení, parametry 2. Prohlídka, design, layout 3. Klávesy, spínače v praxi 4. Software, závěr

Kompaktní klávesnice nabírají na popularitě, co ale udělat kompromis? Co nejvíce kláves na co nejmenším prostoru – o to se snaží 96% modely. Glorious GMMK 2 96 % necharakterizují jen menší rozměry, ale i pohodlné psaní, responzivní hraní, maximální modulárnost a možnost přizpůsobit si vše na míru.

Reklama

Test probíhal na lineárních spínačích Fox od Glorious, ty mají skutečně lineární průběh při aktivačním bodě pár milimetrů stisku při síle stisku 45 gramů. Při postupném mačkání klávesy cítíte velmi jemný nárůst tlaku, takže aktivační bod můžete posuzovat nejen podle pozice, ale i podle tlaku. Klávesy pro aktivaci nemusíte vůbec domačkávat, stisk se zaregistruje zhruba v polovině jejich 3,9mm zdvihu.

Nejedná se o analogové spínače, takže aktivační i deaktivační bod je pevně stanovený. Pokud už si kupujete dražší mechanickou klávesnici, je na zvážení, jestli nepřidat další 1 500 Kč a rovnou nevzít analogovou klávesnici. Hardcore hráči akčních her by ji mohli ocenit.

Recenze Glorious GMMK 2 96 %: Modulární klávesnice potěší univerzálností a nízkou latencí
i Zdroj: PCTuning.cz

Stabilizace kláves je na skvělé úrovni, pohyb při položení prstu je minimální. Klávesy se tedy neviklají a jejich stisk má jistý směr dolů. Jinými slovy se nestává, že by v průběhu stisku klávesy docházelo k pohybu do stran. V tomto ohledu je klávesnice velmi povedená.

Spínače s lineárním chodem jsou vhodné pro akční hry, protože je potřeba vyvinout méně síly pro aktivaci tlačítka. Díky tomu jej zmáčknete rychleji, což je důležité třeba pro pohyb ve střílečce z první osoby. Pro psaní záleží na osobní preferenci, u těchto spínačů si tolik neunavíte ruce, ale zase taktilní spínače s výraznější hmatovou odezvou mohou být pocitově příjemnější. 

Podsvícení na úrovni jednotlivých kláves

Každá jednotlivá klávesa má vlastní podsvícení, to lze měnit v softwaru, jak si ukážeme v další kapitole. Bohužel transparentnost gravírovaných znaků na klávesách není perfektní, to se projevuje tmavšími místy (tečkami) na písmenech nebo piktogramech. Některé klávesy jsou zcela v pořádku, jiné mají drobné defekty. Nejedná se o nic výrazného, při běžném používání to nelze poznat.

Defekty jsou patrné na písmenu O, ale také na číslicích nad ním
i Zdroj: PCTuning.cz
Defekty jsou patrné na písmenu O, ale také na číslicích nad ním

Každá klávesa může zářit 16,7 miliony barevnými odstíny, ale to platí i pro malé proužky ARGB po bocích klávesnice. I jim lze přiřadit vlastní barvu a intenzitu, nemá to však praktický, ale pouze designový účel. Tedy pokud hned vedle klávesnice nepotřebujete na něco přisvítit.

Hraní a psaní na klávesnici

V praxi je klávesnice velmi povedená, jak pro hraní, tak pro běžné používání počítače. Při hraní má velmi krátkou odezvu, umožňuje dobře rozlišovat zmáčknutí kláves a neklouže po stole, takže poskytuje stabilní prostředí pro konzistentní výkon ve hře. 

Klávenice je vybavena protiskluzovanými podložkami i na koncích nožiček
i Zdroj: PCTuning.cz
Klávenice je vybavena protiskluzovanými podložkami i na koncích nožiček

Po ergonomické stránce nemám klávesnici co vytknout, má nožičky pro zvýšení náklonu. Jako podložku stejně používám vlastní gelovou, protože preferuji vyšší vypodložení, než co běžně nabízejí podložky ke klávesnici. Ergonomickou podložku bych doporučil dokoupit, protože s ní klávesnice umožňuje pohodlné několikahodinné psaní nebo hraní bez zásadní únavy prstů.

Hlučnost klávesnice je na velmi dobré úrovni. Pochopitelně se nejedná o zcela tichou klávesnici, to mohou být jen membránovky a speciální odhlučněné klávesnice s tichými spínači. GMMK 2 se však s lineárními Fox spínači více blíží tiché než hlasité klávesnici. Navíc při nedomáčknutí kláves můžete své psaní ještě více ztišit, neboť nejvíce hluku dělá zaražení klávesy oproti spínači. 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama