Test nejvyššího modelu Asus NUC 14 Pro. Šlape na paty i mini PC s procesory AMD
i Zdroj: PCTuning.cz
Sestavy Recenze Test nejvyššího modelu Asus NUC 14 Pro. Šlape na paty i mini PC s procesory AMD

Test nejvyššího modelu Asus NUC 14 Pro. Šlape na paty i mini PC s procesory AMD | Kapitola 3

Jan Pánek

Jan Pánek

15. 5. 2024 18:00 49

Seznam kapitol

1. Co je NUC a co nabízí 2. Výkon, spotřeba, hlučnost 3. Cílová skupina a závěr

Mini PC jsou vhodné třeba do kanceláří nebo obecně do situací, v nichž byste používali notebook, ale nikdy byste jej nepřenášeli. V této kategorii produktů se dlouho nachází i Asus NUC 14 (dříve produkty spadaly pod Intel), jaká má specifika a je vhodný i pro vás?

Reklama

Pro koho je mini PC určené?

Porovnání s konkurenčním mini PC s AMD Ryzenem napovídá, že tento NUC pro hráče není to pravé. Cílovou skupinou jsou spíše lidi, kteří chtějí velmi malý, docela tichý a úsporný počítač do kanceláře. Tento Asus se dá namontovat na záda monitoru nebo ho můžete mít na stole a nezabere moc prostoru.

Cílí zejména na ty, komu se nechce stavět vlastní počítač, nebo je to pro ně zbytečné. Ceny, o nichž se budeme bavit za moment, nejsou špatné a oproti vlastní desktopové sestavě si připlatíte jen několik málo tisíc korun za úspornější mobilní komponenty a kompaktní rozměry. Pokud vás počítače nezajímají do takové míry, že byste si je chtěli sami stavět, postupně vylepšovat a přizpůsobovat, NUC je dobrým řešením.

Přední strana přístroje
i Zdroj: PCTuning.cz
Přední strana přístroje

Levnější modely nové řady cílí na náročnější kancelářské používání, nejvýkonnější modely už nabídnou i potenciál pro produktivní činnosti. Na tomto mini PC už můžete solidně stříhat videa nebo upravovat fotky z dovolené. Pochopitelně se nevyrovná počítači, na němž si pomůžete hardwarovou akcelerací přes dedikovanou grafiku, ale i ta integrovaná toho hodně zmůže.

Pro kancelářské nebo pracovní nasazení hovoří i velmi dobrá konektivita. Když mini PC porovnáte s notebookem, má výrazně více konektorů a jsou i rychlejší. Navíc jsou velkou výhodou dva výstupy HDMI, takže pro dva monitory nepotřebujete dock nebo Daisy chain, a další dva porty Thunderbird 4. Oproti notebooku získáte možnost připojit větší displej (nebo rovnou dva). Jestli jste v situaci, kdy počítač nepoužíváte na cestách, mini PC odvede lepší práci než notebook.

Závěr

Námi testovaná nejvyšší varianta z řady NUC 14 Pro s doporučenou cenou 27 700 Kč nemá pro běžného uživatele ideální poměr cena/výkon. Lepší bude sáhnout po druhém nejvyšším modelu řady s procesorem Intel Core Ultra 155H, když hledáte vysoký výkon. Ten bude velmi podobný, ale s cenou klesnete na 20 000 Kč, což není moc daleko od cenovky, za níž byste si složili kompaktní desktop s Intel Core i5 13500 a kvalitními komponentami. Ten by ale byl i při použití základní desky formátu mini-ITX a kompaktní skříně stále větší a měl by výrazně vyšší spotřebu.

Velmi zajímavé jsou i nižší modely řady NUC 14. Musíte si dát pozor na označení procesoru, protože mezi ně Asus propašoval i starší procesory na architektuře Raptor Lake Refresh, u kterých ztratíte spoustu grafického výkonu a přijdete i o NPU. Nejlevnější model s Meteor Lakem stojí 15 000 Kč a je v něm konkrétně procesor Core Ultra 125H.

NUC 14 Pro jsou dobře navrhnuté, nejvyšší model je však drahý
i Zdroj: PCTuning.cz
NUC 14 Pro jsou dobře navrhnuté, nejvyšší model je však drahý

Celkově barebony NUC 14 Pro mají nízkou spotřebu, dobře vyřešené chlazení a dostatek procesorového výkonu pro práci. Konektivita je bohatá a konstrukce taktéž povedená. Jediným nedostatkem je nižší výkon iGPU, konkurenční mini PC s AMD Ryzenem jsou v některých hrách až dvojnásobně rychlejší. Když tento počítač nekupujete pro hraní a spadáte do cílové skupiny, jedná se o dobrou volbu.

Asus NUC 14 Pro

Verdikt

Asus NUC 14 Pro, konkrétně nejvyšší model RNUC14RVHV700002I, nenabízí až tak dobrý poměr cena/výkon, to však napravuje nižší model s procesorem Core U7 155H. Výkon, chlazení i hlučnost jsou na dobré úrovni a pro práci jsou na podobné úrovni jako konkurenční mini PC s procesorem od AMD. Nové čipy Intelu však nedosahují na Ryzeny, co se týče výkonu integrované grafiky. Pro kombinaci malých rozměrů, práce i hraní tedy sáhněte po mini PC s procesorem od AMD a s architekturou Phoenix nebo novější.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Vysoký výkon pro práci
Velmi nízká spotřeba
Dobře vyřešené chlazení
Bohatá konektivita
Kompaktní rozměry
Nižší výkon iGPU
Připlatíte si za malé rozměry
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama