Reportáž z Gigabyte TweaKING - jak jsme vyhráli
i Zdroj: PCTuning.cz
Návody Článek Reportáž z Gigabyte TweaKING - jak jsme vyhráli

Reportáž z Gigabyte TweaKING - jak jsme vyhráli | Kapitola 2

Václav Vlček

Václav Vlček

4. 11. 2009 03:00 15

Seznam kapitol

1. TweaKing - Show your magic 2. Jak jsme vyhráli v SuperPI 3. 3DMark01 žádná sláva 4. Galerie fotek

V Paříži proběhla minulý týden pod patronátem společnosti Gigabyte zajímavá soutěž v přetaktování. Cílem tentokrát nebylo tradiční chlazení procesoru dusíkem, naopak bylo třeba vyladit systém při dané frekvenci tak, aby podával nejlepší výsledky v SuperPI a 3DMark01. Byli jsme tam a zvítězili díky vrchnímu taktovači OBRovi.

Reklama
Hned po rozlosování soutěžních pozic a hardware proběhlo krátké školení, ve kterém nám zástupci Gigabyte zopakovali základní pravidla a popřáli hodně štěstí. Potom jsme měli 30 minut na sestavení, vyladění a otestování sestavy a následujících 70 minut na předvedení nějakého výsledku. Na první pohled to vypadá jako moře času, ale zdání klame. Samotná příprava systému sice nezabere ani půl hodiny, to je pravda. Ale nalezení stabilních frekvencí a optimálního nastavení časování pamětí už taková sranda není. Při sestavování hardware jsme asi jako jediný tým zkusili ještě pro jistotu vyměnit pastu na chladiči grafické karty za pomoci Zdendovo značkových šroubováčků MSI, což vyvolalo hrané pobouření v řadách organizátorů. Podle toho, jak se jim sada nářadí líbila, je bude příště Gigabyte rozdávat také :-)
 
Reportáž z Gigabyte TweaKING - jak jsme vyhráli
i Zdroj: PCTuning.cz

Naše sestava na které právě běží SuperPI


 
Ale zpátky k přípravě hardware. Nejde jenom o sestavení a optimalizaci hardware. Pokud se snažíte o ty nejlepší výsledky v SuperPI, rozhodně to není jenom o správně odladěném hardware. O tom jsme se přesvědčili už na jaře na GOOC 2009, kde nás předběhly i týmy s mnohem nižší frekvencí procesoru. Je třeba provést spousty systémových optimalizací a nastavení ve Windows, aby si systém bral pokud možno co nejméně výkonu procesoru. V některých případech už "zaručené" postupy vypadají skoro až jako nějaká magie, ale výsledky mluví samy za sebe. Jenom optimalizací systému a využitím specializovaných nástrojů můžete na výpočtu SuperPI 32M, který trvá na dané sestavě něco přes 9 minut nahnat více než několik desítek sekund. A to už je sakra hodně, zvláště když je konkurence opravdu ostrá. Pokusím se shrnout postup nastavení Windows XP do několika nejdůležitějších bodů. Nejdůležitějším pomocníkem vám bude systémová konzole MSCONFIG a REGEDIT.

Začneme nastavením v System Settings>Advanced (pravým tlačítkem na My Computer a properties). Zde vyberte Performance a rovnou zatrhněte nastavení pro nejlepší výkon. Potom dále záložka Advanced, kde necháte prioritu na CPU programům, ale změníte využití paměti pro Cache. Zároveň potom nastavíte odkládací soubor na jinou partition než je systém a jeho velikost zamknete na cca 600MB. Dále je potřeba upravit pár položek v registrech, které souvisí s využitím paměti. Ty si necháme jako naše tajemství - on se určitě někdo v diskuzi najde a podělí se. Dále potom spustíte konzoli MSCONFIG, kde nastavíte v záložce BOOT hodnotu MAXMEM na 600MB a hlavně zapnete Diagnostic startup. Ten je opravdu důležitý, protože v systému vypne naprostou většinu zbytečných služeb a rezidentních nesmyslů. Po restartu potom ještě přehodíte motiv Windows na starý Classic a na taskbar liště deaktivujete hodiny a jakékoliv další ukazatele. Nakonec potom vypnete screensaver, powersaving a také ikony na ploše. Tím máte systém v podstatě připravený ke spuštění benchmarků.
 
Reportáž z Gigabyte TweaKING - jak jsme vyhráli
i Zdroj: PCTuning.cz

Taktování a tweakování může být pěkně únavné - spící Peter Hucík z SK teamu


 
Ale pozor, ještě pořád nepouštíme samotný SuperPI, ten si jenom připravíme do stavu, kdy čeká na kliknutí OK pro spuštění testu. Teď je totiž čas na tu pravou magii v podobě OCX Spi Tweakeru. Ten sice nedělá nic jiného, než že kopíruje ohromné balíky souboru z primární na sekundární partition, ale díky tomu dokáže uvolnit paměť i swapfile tak, aby byl systém připravený pro optimální výpočet SuperPI. My jsme program spustili a po jeho dokončení odstartovali SuperPI, ale v některých dalších návodech se dokonce doporučuje při SPI Tweakeru sledovat vytížení procesoru a v závislosti na tom, jak se chová CPU a systémové prostředky, teprve spouštět test. Každý prostě dle svého gusta a toho, co mu funguje.

Poměrně nepříjemným faktem po všech těchto optimalizacích pak bylo, že v rámci pravidel bylo potřeba mít v systému spuštěný po celou dobu testu program Intel Frequency Display a tuším CPU Tweaker. Speciálně ten první jmenovaný viditelně každou chvilku obnovoval text zobrazující frekvenci CPU a ubíral zbytečně potřebný výkon procesoru. Ale pravidla byla pro všechny stejná a tak ubíral čas alespoň všem stejně. My jsme alespoň zobrazovaný text co nejvíce zmenšili, aby nároky pro překreslování obrazu byly co nejmenší. Celkem mě udivovalo, že nikdo další to nedělal a naopak v jednom týmu ho dokonce pro efekt roztáhli pěkně poctivě přes celou obrazovku.
 
Reportáž z Gigabyte TweaKING - jak jsme vyhráli
i Zdroj: PCTuning.cz

Náš vítězný screenshot


 
Nastavení BIOSu si už úplně detailně nepamatuji, ale náš nejlepší výsledek jsme získali s BCLK 210MHz a příslušně sníženým násobičem. Paměti běžely na CAS 9, ale Zdenda potom ještě poladil některé timingy přímo ve Windows. Zvláštní je, že se nám potom podařilo rozběhat stabilně systém i na BCLK 220MHz s obdobným nastavením pamětí, což by pochopitelně mělo být předpokladem pro lepší čas a stejně jsme získali horší výsledek o cca 3s. Prostě jsou věci mezi nebem a zemí. Každopádně náš finální čas 9.03.469 se už nakonec nikomu nepovedlo překonat. Výsledky prvních týmů jsou zde:
  • Česká republika

    - 9:03,469
  • Belgie

    - 9:06,047
  • Lotyšsko/Estonsko

    - 9:06,907
  • Dánsko

    - 9:08,485
  • Norsko

    - 9:08,860 
Reportáž z Gigabyte TweaKING - jak jsme vyhráli
i Zdroj: PCTuning.cz
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama