Retrogaming: Co a jak se hrálo na Commodore 64?
i Zdroj: wikipedia.org, autor Marcin Wichary from San Francisco, Calif., CC-BY 2.0
Historie Článek Retrogaming: Co a jak se hrálo na Commodore 64?

Retrogaming: Co a jak se hrálo na Commodore 64? | Kapitola 2

Pavel Tronner

Pavel Tronner

13. 7. 2023 18:00 41

Seznam kapitol

1. Co se hrálo na C64 2. Strategie 3. Bojovky a střílečky 4. Plošinovky
5. Sportovní hry 6. Simulace 7. RPG a adventury

Minule jsme si vyprávěli příběh vzniku nejslavnějšího herního počítače Commodore 64. Článek byl příliš dlouhý na to, abychom k němu dodali to, co je s C64 nerozlučně spjato. Jaké na něm vlastně byly hry? Jak se na něm hrálo? A jak na nás dnes tehdejší hry působí?

Reklama

Hry

Her pro C64 vznikly tisíce a není dnes žádný problém je z internetu získat. Nejvíce budete používat obrazy disket ve formátu D64, i když tedy existují i obrazy magnetofonového záznamu s příponou TAP, leč ty většinou nejsou nutné, na disketách jsou k dispozici ty základní herní pecky této platformy. 

Pro tento počítač vznikly hry všech tehdy známých kategorií. Je pochopitelné, že se tam nesetkáme s 3D střílečkami, což je mnohem pozdější žánr (ovšem i hry s jednoduchou trojrozměrnou vektorovou grafikou tu existují). Jinak zde můžeme zkusit vše, od strategií po adventury, pochopitelně je to ale poplatné výkonu osmibitových platforem. Pokud bych chtěl jen zhruba nastínit možné hry zasluhující pozornost, zde je seznam těch, které mne zaujaly. Je to ovšem pouze nástřel, zajímavých, známějších a určitě i lepších her je mnohem více.

Strategie

Pirates!

C64 patřil k málu osmibitových počítačů (dalším byl Apple II), na který byla portována tato legendární hra Sida Meyera, mix strategie, akce, miniher atd. Pirates! byly ve své době přímo zjevením, dokonalou hrou, s obrovskou volností hraní, s možností cestovat na lodičce Karibikem. Ovšem zvládnout něco takového bez mapy prakticky nebylo možné, takže méně šťastní jedinci, kteří se nedostali k zašlé kopii originálního herního příslušenství, si museli vystačit s obyčejným herním atlasem. Kdyby neměl Sid na triku později ještě geniálnější hry, tak jen za Pirates! by se dostal do nebe herních vývojářů.

 

Defender of the Crown

Absolutní klasika z vícebitového světa Amigy a Atari ST si našla cestu i na C64. Vrátí vás do světa středověké Anglie, boje o trůn, setkáte se s Robinem Hoodem, mnoha turnaji, dobývání hradů a je zde i velmi lehký náznak pikantních dobrodružství, což nám, tehdy náctiletým bohatě stačilo ke spokojenosti.

 

Supremacy

Opět klasika z vícebitového světa, ve své době vynikající strategie, spočívající v dobývání planet v jedné sluneční soustavě. Dnes už její možnosti sice nenadchnou, ale na C64 představovala jeden ze strategických vrcholů, protože náročnější tituly (například Civilization atd.) už by tento počítač nezvládl.

 

M.U.L.E.

Hra původně určená pro osmibitové Atari slavila úspěch i na C64. Jedna z prvních strategických her s implementovanou ekonomikou založenou na základních tržních principech. Na planetě Irata (což je Atari pozpátku) musíte vyjít s omezeným množstvím zdrojů, a ještě ke všemu soupeřit s ostatními hráči. Nejen, že jde o jednu z prvních strategií, ale zároveň tato hra umožňovala hru až čtyř hráčů, což v té dávné době bylo velmi neobvyklé.

 

Seven Cities of Gold

Pravzor pro pozdější a mnohem úspěšnější Pirates, který se také odehrává v Karibiku v době objevitelských výprav a obsahuje velice detailní mapu celé oblasti, s Indiány můžete obchodovat, nebo jejich vesnice dobýt a samozřejmě možnosti dalších akcí jsou rozsáhlé, i když ne tak velké jako od perly Sida Meyera.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama