rfkb-5c-bezdratovy-a-zdravy-klavir
Hardware Článek RFKB-5C: bezdrátový (a zdravý) "klavír"

RFKB-5C: bezdrátový (a zdravý) "klavír" | Kapitola 2

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

10. 9. 2002 00:00 12

Seznam kapitol

1. Klavír... a zase jinak 2. Komunikace s PC a závěr

Nikdy bych neřekl, že budu uvažovat o bezdrátové klávesnici. O myši, to snad ještě ano (ta je přece jen docela mobilní), ale o klávesnici? Její "drát" mi v zásadě nikdy nevadil... to však bylo do doby, než jsem si v obýváku začal pouštět filmy... A jelikož už více než rok používám bezdrátovou myš od firmy A4Tech, přivítal jsem možnost vyzkoušet si právě jejich "bezdrátový stůl" (Wireless "Anti-RSI" Desktop): rádiovou klávesnici s překvapením a myšku s kuličkou.

Reklama

A4Tech zde využívá dnes již poměrně obvyklého digitálního rádiového (RF) spojení o velmi nízkém výkonu (a poměrně malém dosahu). Obě RF zařízení mohou pracovat na dvou kanálech (přepínatelné), přičemž ID zařízení může být od 0 do 255 (ID lze dodatečně softwarově měnit / synchronizovat).

RFKB-5C: bezdrátový (a zdravý) "klavír"
i Zdroj: PCTuning.cz


na přijímači jsou umístěné LED-ky Caps Lock, Num Lock a Scroll Lock (to z důvodu úspory
baterii), dioda indikující RF komunikaci + tlačítko synchronizace

Vzhledem k tomu, že základním motivem ke koupi této (ale i jiných) "Wireless" sad bude nejspíše to, že si nebudete přát, aby vám překážely dráty, je otázka dosahu spojení na prvním místě.

Vzdálenost, kdy si myška rozumí s přijímačem poměrně hodně závisí od umístění přijímače - ten jsem nejdříve umístil za počítač - dosah byl asi 1m, pokud jsem přijímač umístil nahoru na počítač, dosah se zvětšil na 2m, při umístění na televizor (dodaný kabel je nezvykle dlouhý) se dosah zvětšil na více než 3m - to mi dovolilo v průběhu testu ovládat počítač při hrách a přehrávání filmů pohodlně z i konferenčního stolku.

Software

Ovládací software je dodáván na 3 1/4" disketě a funkčně se skládá se z "myší" a "klávesnicové" části. iKeyWorks Office je ovládačem "obhospodařujícím" 12 funkčních kláves umístěných v horní části klávesnice.

RFKB-5C: bezdrátový (a zdravý) "klavír"
i Zdroj: PCTuning.cz

Software se integruje do ovládacího panelu klávesnice a umožňuje nepřeberné možnosti konfigurování funkčních kláves (ve skutečnosti lze definovat 24 kombinací, 12 + 12 v kombinaci s klávesou Ctrl):

RFKB-5C: bezdrátový (a zdravý) "klavír"
i Zdroj: PCTuning.cz

Vybrat si můžete od přednastavených "shortcutů" (výchozí sada je předprogramována k pohodlnému ovládaní multimedii a Microsoft Office), přes spouštění programů a otevírání složek, až po záznam (a reprodukci) sekvence stisku kláves.

P.S. Sadu pro ovládání avi/divx přehrávače BSplayer jsem si vytvořil za necelých 20 minut :-)

"Myší software" - patří mezi dnešní standard. Já osobně, pokud možno, veškeré speciální funkce týkající se myši zásadně vypínám.

RFKB-5C: bezdrátový (a zdravý) "klavír"
i Zdroj: PCTuning.cz

Závěr

Pokud Vám recenze bude připadat příliš optimistická, je to tím, že opravdu nemohu - mimo dosahu, který by mohl být přece jen větší - celému kompletu vytknout téměř žádné podstatnější věci. Klávesnice "klávesuje", myška "rejdí" - vše funguje bez problémů (ověřeno dokonce na jedné LAN-party). Poslední otázkou tedy zůstává, jestli vše stojí za cca 1800Kč včetně DPH.

Sadu "RFKB-5C Anti-RSI" zapůjčila firma:

První
Poslední
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama