rmaa-aneb-jak-otestovat-kvalitu-zvukove-karty
Hardware Článek RMAA aneb Jak otestovat kvalitu zvukové karty

RMAA aneb Jak otestovat kvalitu zvukové karty | Kapitola 7

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

11. 10. 2005 01:00 22

Seznam kapitol

1. RMAA - RightMark Audio Analyzer 2. Seřízení úrovně vstupu a výstupu 3. Nastavení úrovně signálu a testy 4. Co je - frekvenční charakteristika
5. Co je - odstup signál-šum 6. Co je - THD, harmonické zkreslení 7. Co je - IMD, intermodulační zkreslení

Pokud se chcete do problému PC zvuku ponořit trochu hlouběji, můžete zkusit provést měření své zvukové karty utilitou RightMark Audio Analyzer 5.5 (první část článku popisuje postup měření). Další část článku pak popisuje jednotlivé parametry a jejich dopad na věrnou reprodukci zvuku. Článek vychází ze starších testů a recenzí, které jsem doplnil o nové poznatky.

Reklama

IMD je způsobeno nelinearitou převodní charakteristiky kodeků (A/D, D/A) a zesilovacích prvků. Jeho vznik je možno popsat následovně: Přivedeme li na vstup zesilovače dva sinusové signály o frekvencích f1 a f2 objeví se na výstupu zesilovače kromě těchto sinusových signálů ještě jejich kombinace f1+f2, f1-f2, 2f1+f1, 2f1+2f2... tím více, čím větší je nelinearita celého retězce.

RMAA aneb Jak otestovat kvalitu zvukové karty
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak číst tento graf: Velmi jasně vidíme původní frekvence 60Hz a 7kHz (metoda SMPTE). Všimněte si. že na grafu vidíme i první harmonickou nosného signálu na 120Hz.

Postupem doby bylo definováno několik standardních kombinací dvou signálů používaných pro měření. Bývají uváděny kombinace signálů vzdálených (např. 60 Hz + 7kHz). Vyhodnocení je podobné jako u THD, přičemž je nutné použít dvě zádrže pro oba vstupní signály.

Platí, že intermodulační zkreslení by mělo být co nejmenší. Nemělo by překročit 0.015%..

Nakonec - přeslechy mezi kanály

Poslední kategorií jsou přeslechy mezi L a P kanálem. Měří se tak, že při nulové úrovni signálu v prvním kanálu vybudíme druhý kanál na plný výkon. Měří se, intenzita signálu, který se objeví v kanálu... kde nemá být nic.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama