rmaa-aneb-jak-otestovat-kvalitu-zvukove-karty
Hardware Článek RMAA aneb Jak otestovat kvalitu zvukové karty

RMAA aneb Jak otestovat kvalitu zvukové karty | Kapitola 6

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

11. 10. 2005 01:00 22

Seznam kapitol

1. RMAA - RightMark Audio Analyzer 2. Seřízení úrovně vstupu a výstupu 3. Nastavení úrovně signálu a testy 4. Co je - frekvenční charakteristika
5. Co je - odstup signál-šum 6. Co je - THD, harmonické zkreslení 7. Co je - IMD, intermodulační zkreslení

Pokud se chcete do problému PC zvuku ponořit trochu hlouběji, můžete zkusit provést měření své zvukové karty utilitou RightMark Audio Analyzer 5.5 (první část článku popisuje postup měření). Další část článku pak popisuje jednotlivé parametry a jejich dopad na věrnou reprodukci zvuku. Článek vychází ze starších testů a recenzí, které jsem doplnil o nové poznatky.

Reklama

Pro vysvětlení použiji fragment článku z e-zine AMP:

Nelinearity způsobují vznik vyšších harmonických složek k základnímu sinusovému signálu. Tyto složky jsou vždy celistvým násobkem frekvence základního signálu. Velikost jednotlivých vyšších harmonických je různá podle použitých zesilovacích prvků a obvodového zapojení. Jejich vznik je pochopitelně nežádoucí. Jejich výskyt se takto nejčasněji udává pomocí tzv. činitele harmonického zkreslení. Tento by měl být co možná nejmenší a vyjadřuje se, zjednodušeně řečeno, v procentech podílu vyšších harmonických k celému signálu nebo v dB téhož...

Objektivnější posouzení, je takové, kdy zjišťujeme velikost každé vyšší harmonické složky zvlášť. Toto je výhodné zejména kvůli spektrálnímu složení harmonického zkreslení - jinak řečeno známe velikosti jednotlivých zkreslujících složek a z nich můžeme usuzovat některé důležité věci.

Například pro elektronkové zesilovače je velmi typické harmonické zkreslení sudými složkami (2*f, 4*f..) a obzvláště pak druhou, která je dominantní. Naopak tranzistorové zesilovače se vyznačují výskytem pro ucho nepříjemných lichých harmonických, které mohou být i "vyšším" násobkem základního kmitočtu.

Jedná se tedy o zkreslení, která jsou vůči původnímu signálu harmonická. Díky zpětné vazbě se do systému mohou vnést i součtové a rozdílové složky.

RMAA aneb Jak otestovat kvalitu zvukové karty
i Zdroj: PCTuning.cz


liché harmonické jsou: 3kHz, 5kHz, 7kHz, 9kHz...

Jak číst tento graf: Graf zobrazuje spíše průběh THD + (N) noise (THD + šum) a původní harmonické frekvence se zde zobrazují jako tenké špičky. Test THD + N se liší v tom, že se měří nejenom harmonické ale prakticky vše co je k výstupnímu signálu "přidáno". Tento test je objektivnější, protože se měří vše co k signálu nepatří - harmonické, šum, brum i rušení. Můžete si představit že od změřeného signálu odečtete původní signál, a vše do vám zbude je THD + N. Graf pochopitelně nic neodečítá a u měřící frekvence 1kHz je pochopitelně "jehla".

Poznámka - vliv na harmonické zkreslení mají především analogové obvody zvukové karty, zejména pak operační zesilovače. V redakci jsme si všimli, že karty vybavené stejnými kodeky mohou často dosahovat rozdílných hodnot THD.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama