Rok 2014: Co nám dal a co vzal?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Rok 2014: Co nám dal a co vzal?

Rok 2014: Co nám dal a co vzal? | Kapitola 7

Michal Rybka

Michal Rybka

2. 1. 2015 03:00 16

Seznam kapitol

1. Windows XP do hrobu dány... 2. Více cloudu, více rizik 3. Po Google Glass roste Google Grass 4. 3D televize je mrtvá (jen ne pohřbená), předčasné 4K
5. Tablet je nuda. Kam dál? 6. Smartphony dosáhly plató a Čína drtí ceny 7. Předpověď pro PC: mírný pokles, až na ultramobily

Tak nám uplynul rok 2014, ve kterém jsme se opět nedočkali ani cenově dostupných kvantových počítačů, ani holografických disků a dokonce ani uhlíkových procesorů. S těmito sliby žijeme deset let, asi jako s každoročním novoročním předsevzetím začít zdravě jíst a pravidelně sportovat. Naštěstí se ale povedly jiné věci, které nás naopak překvapily.

Reklama

Předpověď pro PC: Mírný pokles, až na občasné ultramobily

Předpověď Gartnerů v oblasti platforem nevypadá pro PC nijak zvlášť růžově: Trh „tradičních PC a laptopů“ se sice nepropadá, ale mírně klesá. Roste jen segment „ultramobilních PC“, což jsou jednak ultrabooky a potom, ehm, ultradesktopy, tedy taková ta prdítka, která si můžete klidně přišroubovat zezadu na monitor.

Rok 2014: Co nám dal a co vzal?
i Zdroj: PCTuning.cz

Tahle předpověď mi přijde hodně zvláštní, trochu v duchu „vrazili jsme do reklamy na ultrabooky tolik peněz, že se prodávat prostě musí“. Ultramobilní desktopy jsou skutečně rozkošné, ale spolu s ultrabooky sdílejí jednu zásadní společnou vadu: Nejsou ideální pro nastupující 4K monitory. Očekávám, že příští rok dá naopak šanci dvěma kategoriím zařízení, které byly zatím opomíjené či okrajové: Opravdu highendovým PC s highendovými grafikami pro highendové 4K hraní a naopak segmentu velmi levných „bingbooků“, které prostě musí začít bojovat s chromebooky, pokud Microsoft nemíní vyklidit pozice Google (a jsem přesvědčen, že tohle opravdu nemíní).

Takže gartnerovskou předpověď vidím jako mírně mimo. Ultrabooky jsou dnes krásné, opravdu rozkošné – například Lenovo IdeaPad Yoga 3 vypadá fantasticky. Bohužel jsou taky hodně drahé, což neodpovídá ani jejich výdrži (nižší než u tabletů), ani jejich výkonu (nižší než u desktopů) a celkové cenové dostupnosti (místo jednoho stylového mazlíka můžete mít klidně sedm chromebooků či „bingbooků“).

Pokud jde o mě, dal bych si s gustem raději novou generaci grafik, které za rozumný peníz popoženou pixely na těch nových a krásných 4K velkomonitorech. Protože hry, pokud se je podaří skutečně hbitě rozběhat, vypadají ve 4K opravdu fantasticky! A na závěr bych jen dodal: Zhoubu všem, kteří kážou, že 30 fps stačí! Je to líná lež, maskující neschopnost rozjet pořádné hry v pořádném rozlišení a pořádné rychlosti. Sem s rychlejším hardwarem!

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama