Sapphire Radeon HD 7790 — výborný poměr cena/výkon
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Sapphire Radeon HD 7790 — výborný poměr cena/výkon

Sapphire Radeon HD 7790 — výborný poměr cena/výkon

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

22. 3. 2013 05:00 35

Seznam kapitol

1. Přichází refresh grafických karet? 2. AMD Radeon HD 7790 — nové jádro a lepší PowerTune 3. Sapphire Radeon HD 7790 OC Dual-X — balení, karta, detaily 4. Sapphire Radeon HD 7790 OC Dual-X — jádro, chladič, specifikace 5. Srovnávací tabulka, sestava, hry a metodika 6. 3DMark 11, Alan Wake 7. Anno 2070, Battlefield 3 8. Crysis 2, F1 2012
9. Far Cry 3, Hitman: Absolution 10. Max Payne 3, Metro 2033 11. Přetaktování, výkon Sapphire Dual-X OC 12. Hlučnost, teploty, spotřeba 13. Celkový výkon 14. Poměr cena/výkon 15. Závěr

AMD po roce uvádí na trh novou grafickou kartu. Nejde však o prvního zástupce nové generace, ale o přírůstek do generace stávající. Velké změny od této karty čekat nelze, přesto si Radeon HD 7790 pozornost zaslouží. Za cenu lehce přes tři tisíce totiž nabízí výborný poměr cena/výkon a zdarma dostanete plnou verzi Bioshock: Infinite.

Reklama
Sapphire Radeon HD 7790 — výborný poměr cena/výkon
i Zdroj: PCTuning.cz


zdroj: 4gamer.net

Že se nové generace grafických karet v blízké době nedočkáme, je patrné už od konce minulého roku. Někteří tomu sice ze začátku odmítali uvěřit, později se však tyto informace potvrdily. Například z AMD unikla prezentace, ve které je jasně naznačeno, že se současnými kartami počítá minimálně do třetího čtvrtletí tohoto roku a Radeonů HD 8000 se tak dočkáme nejdříve před Vánoci. Konkurenční nVidia sice žádné podobné potvrzení nevydala, z dostupných informací je však zřejmé, že plány firmy jsou více méně podobné.

Sapphire Radeon HD 7790 — výborný poměr cena/výkon
i Zdroj: PCTuning.cz


nVidia GeForce GTX Titan

Už dříve jsem ve svých článcích psal, že odložení uvedení nové generace grafických karet minimálně o půl roku nemusí nutně znamenat, že na trhu s grafickými kartami nebude nic dít. Už okolo Vánoc se spekulovalo o herní grafické kartě nVidia osazené největším a nejvýkonnějším jádrem GK110. Tyto spekulace se naplnily počátkem března, kdy se na trh dsotala GeForce GTX Titan. Nyní se pro změnu začíná spekulovat o jejím sourozenci „Titan Lite,“ který by nesl jádro GK110 s větší deaktivovanou částí (defektní čipy, kterých je při složité výrobě mnoho). Zda, kdy a pod jakým názvem se ale karta dostane na trh, však zatím jisté není.

Sapphire Radeon HD 7790 — výborný poměr cena/výkon
i Zdroj: PCTuning.cz

Sám jsem ve svých dřívějších článcích spekuloval nad možností „refreshe“ současné generace. Jako nejjednodušší příklad jsem uváděl zrychlení stávajících modelů vyššími frekvencemi jádra i pamětí. Není to sice případ nového Radeonu HD 7790, který používá jádro zcela nové a věnovat se mu budeme dále v textu, přesto by ale na moje slova mohla dojít. Živě se totiž spekuluje o konkurenční GeForce GTX 650 Ti Boost, která by těmto specifikacích minimálně podle názvu přesně odpovídala. Že se podobná karta skutečně chystá a uvedena bude pravděpodobně už velmi brzy dokazuje i fakt, že v nejnovější verzi programu GPU-Z 0.6.9 je už oficiálně podporovaná.

Radeonem HD 7790 a GeForce GTX 650 Ti Boost navíc uvádění aktualizovaných grafických karet pravděpodobně neskončí. Na internetu najdete novinky o údajně oficiálně chystaném Radeonu HD 7990 s kódovým označením Malta a nedivil bych se, kdyby se objevily i další aktualizované modely. Od vydání současné generace už v případě AMD uplynul více než rok (u nVidie o něco méně), plnohodnotná nová generace karet je u obou výrobců ještě daleko a zákazníci na nové produkty dobře slyší.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama