Silverstone Sugo SG06 Lite: malá skříň pro velké PC
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Článek Silverstone Sugo SG06 Lite: malá skříň pro velké PC

Silverstone Sugo SG06 Lite: malá skříň pro velké PC | Kapitola 5

Pavel Boček

Pavel Boček

13. 4. 2016 03:00 16

Seznam kapitol

1. Úvodní představení, balení 2. Exteriér 3. Interiér 4. Chlazení a instalace komponent 5. Závěr

Dnes se podíváme na jednu kompaktní počítačovou skříň. Tou je Silverstone Sugo SG06 Lite, malá černá kostka pro Mini-DTX a Mini-ITX desky. Pojme 25cm grafickou kartu, dva disky, SFX zdroj a má i pozici pro optickou mechaniku (slim). To vše za cenu pod 1700 korun.

Reklama

Závěr

Můj celkový dojem ze skříní je stále ještě dobrý. Pro slušné kancelářské sestavy, když například moje konfigurace budou brát nějakých ~80 W, to je tak akorát. Nicméně musím to brát z pohledu větší části trhu. Ačkoli jsou toto mé první takto malé skříně, které jsem detalně prohlédnul, stále jsem našel spoustu chyb, které jsou u novějších skříní už myslím většinou odstraněny. Před čtyřmi roky to možná nebylo tak špatné, nicméně dnes je konkurence větší a je mnohem širší výběr. Tak zaprvé, chlazení opravdu není nic extra pro výkonnější sestavy, opravdu bych dovnitř SG06 (nebo vlastně ani di jiných, podobně tvarovaných modelů Sugo) nestrkal víc, než nějakých 300 W. A ani to ne bez hlubšího rozmyslu, které komponenty by se do takové skříně hodily. Rovněž si myslím, že u takových sestav by bylo vhodné poskytnutý ventilátor nahradit něčím, co je nejen tiché, ale zároveň to trochu fouká. Tento je sice tichý, ale jeho chladicí schopnosti asi nebudou právě úchvatné.

Co se tedy chlazení celkově týče, jak jsem uvedl, doporučuji pečlivě zvážit výběr komponent. Například deska, kterou jsem použil, má banky pro paměti na levé straně (namísto vepředu), což znamená, že minimálně s chladičem, který jsem použil, byla část proudění vzduchu zablokovaná. Některé z rozměrnějších chladičů, jejichž ventilátory foukají na větší část desky dolů včetně pamětí by mohly pro tuto skříň být vhodnější. Anebo deska s jiným umístění banků pro paměti. A pokud zvolíte klasické boxy, které foukají vpravo a vlevo (většina boxů AMD, minimálně těch starších), věci se ještě víc zkomplikují při osazení grafické karty. Tam pak je jedna strana kartou zablokována a chladič může vyfukovat jen na druhou stranu, případně něco málo uteče mezi zdrojem a kartou nahoře.

Navíc můžete bez grafické karty osadit nějaké ventilátory navíc, budete pak na ně mít místo. Ale chce to práci navíc, Silverstone na to nemyslel a nenachystal na ně přímo montážní pozice. A s ventilátorem vepředu foukajícím vzduch do skříně máte v podstatě přetlakový systém, což znamená, že značná část studeného vzduchu uteče hned na začátku skrz otvory v levé stěně (jelikož to je nejkratší cesta s nejmenším odporem). Myslím, že by bylo dobré, kdyby Silverstone také poskytl nějaké záslepky pro tyto otvory, které byste v případě montáže karty vyndali. Podobně, jako má spousta skříní záslepky na horních pozicích pro ventilátory. Přetlakový systém, kde vám většina čerstvého vzduchu uteče dřív, než se dostane do místa určení, kde má něco ochladit, je tak nějak k ničemu.

To je i důvod, proč nemám rád všechny tyto nesmyslné díry úplně všude. On je totiž problém i s podtlakovými systémy, kde zase dovnitř nasáváte prach ze všech stran. Tedy dle mého názoru jsou tyto nadbytečné díry nevhodné téměř vždy. Tento model skříně si tak bere to nejhorší ze všech možných konfigurací, neboť je nakonec vlastně chlazen téměř volně, otevřeně. To znamená, že skutečně zvládne jen jisté (ne příliš velké) množství výkonu uvnitř tak, aby se vše rozumně uchladilo a nebylo příliš hlučné. Jistě, miniaturizace je dobrá, ale ne za cenu snížení životnosti nebo komfortu (zbytečným hlukem). Nicméně i tak, ve srovnání s různými těmi „herními notebooky“, tento drobek zvládne systém s ekvivalentním výpočetním výkonem při zachování lepší životnosti komponent, menším hlukem a nejspíš i výrazně nižší cenou. A stále to bude ještě relativně malé.

Silverstone Sugo SG06 Lite: malá skříň pro velké PC
i Zdroj: PCTuning.cz

Všiml jsem si i této mizerné kvality lakování. Nevím, jestli se to tak ke mě už dostalo, nebo došlo k poškrábání i při relativně opatrném pohybu při sundávání onoho bazmeku na disky. Nicméně se to týkalo obou SG06, které jsem měl. Aby se lak sloupal po jednom použití? A to není jen náhoda. Ze skříně se sypaly i plastové a kovové špony. Tato skříň zase není tak úplně levná, když vezmeme v potaz, jak je malá. Za takovou cenu seženete mnohem větší a ještě relativně rozumné věže! Další hloupost od Silverstone byla poskytnout šrouby, které většinou mají na spodní straně hlavy zuby pro zaříznutí. Zamýšleli je jak pro dekl, tak pro montáž zdroje. Chápu, že je sice cílem se do plechu zakousnout a držet pořádně, nicméně v tomto případě to znamená, že po pár vyšroubováních a zašroubováních lak sleze kompletně. Navíc jsem v životě neviděl, aby se běžný šroub i s hladkou hlavou v nějaké skříni někdy povolil, tak nevím, nač toto.

Tedy když to shrneme, myslím, že skříně jsou solidní, ale za současnou cenu to není úplná hitparáda. Za tuto cenu mohou být pro kancelářské užití krapet drahé i pro plátce DPH (zvlášť, když často stačí i věže za poloviční cenu).

                                          
Silverstone Sugo SG06 Lite: malá skříň pro velké PC
KLADY
Silverstone Sugo SG06 Lite: malá skříň pro velké PC
i Zdroj: PCTuning.cz
Silverstone Sugo SG06 Lite: malá skříň pro velké PC
i Zdroj: PCTuning.cz
ZÁPORY
malá s elegantním, konzervativním vzhledemšpatná kvalita lakování
pozice pro optickou mechanikupodivné pozice na disky s náročnou instalací
podpora dlouhých grafických karetmontážní systém čelního panelu a prachového filtru
 limitované možnosti chlazení
 není dodávána SATA napájecí redukce
 nepřilíš nízká cena
Orientační cena s DPH: 1600 Kč
Článek je překladem originálu, který v angličtině vyšel na Hardware Insights.
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama