Srovnávací test grafických karet od čtyř do osmi tisíc
i Zdroj: PCTuning.cz
Hardware Článek Srovnávací test grafických karet od čtyř do osmi tisíc

Srovnávací test grafických karet od čtyř do osmi tisíc

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

16. 1. 2013 03:00 77

Seznam kapitol

1. Výhled na trh s grafikami v roce 2013 2. nVidia GeForce GTX 660 3. nVidia GeForce GTX 660 Ti 4. AMD Radeon HD 7850 5. AMD Radeon HD 7870 6. AMD Radeon HD 7950 7. Srovnávací tabulka, sestava, hry a metodika 8. 3DMark 11, Alan Wake
9. Anno 2070, Battlefield 3 10. Crysis 2, F1 2012 11. Far Cry 3, Hitman: Absolution 12. Max Payne 3, Metro 2033 13. Spotřeba 14. Celkový výkon 15. Poměr cena/výkon 16. Závěr

Po delší době vám přinášíme srovnávací test grafických karet, ve kterém jsme změřili výkon pěti grafik střední třídy. Jejich výsledky ukážeme ve zbrusu nové metodice, která obsahuje nejnovější hry jako Far Cry 3, Hitman: Absolution nebo Max Payne 3. Nabízí lepší poměr cena/výkon AMD Radeony, anebo už nVidia srovnala krok?

Reklama
Srovnávací test grafických karet od čtyř do osmi tisíc
i Zdroj: PCTuning.cz


mobilní AMD Radeony HD 8000 jsou všechno, jen ne nové

Kompletní řada AMD Radeonů HD 7000 na trhu za dva měsíce oslaví rok a od uvedení nVidia GeForce GTX 680 uplyne taktéž rok. Řada uživatelů se proto začíná ptát, kdy se dočkáme nové generace grafických karet a zda má ještě smysl kupovat karty generace současné. Ačkoliv se čas od času objeví spekulace o možných parametrech nových karet a AMD už dokonce oficiálně představilo první mobilní zástupce nové generace Radeon HD 8000, brzkému příchodu nových karet nevěřte. Prozatím představené Radeony řady HD 8000 rozhodně nejsou nové, jako obvykle jde o jednoduše přeznačené karty starší generace. Nedělám si iluze o tom, že zanedlouho se podobně pro OEM a mobilní trhy objeví i GeForce řady 700 neboli přeznačené karty aktuální a dost možná i minulé generace.

Srovnávací test grafických karet od čtyř do osmi tisíc
i Zdroj: PCTuning.cz

Na plnohodnotnou novou generaci karet si ještě několik měsíců počkáme. Osobně se domnívám, že úspěchem bude příchod alespoň části nových karet střední třídy do léta (highend pravděpodobně vyjde o něco dřív, ten ale kupuje jen minimum zákazníků). Je navíc otázkou, nakolik budou tyto karty skutečně „nové“. nVidia představila svou novou architektur Kepler minulý rok a jak je patrné z aktuálních roadmap, nástupce se jménem Maxwell se dočkáme až za rok. Podobně je na tom i AMD s architekturou GCN. Ani ta ještě nástupce rozhodně nedostane. Totéž platí pro výrobní technologii, která je hlavním kritériem pro výkonnostní posun grafických karet kupředu. Výroba 28nm procesem běží po porodních bolestech naplno a nástupce v podobě 20nm technologie se dočkáme pravděpodobně až příští rok.

Srovnávací test grafických karet od čtyř do osmi tisíc
i Zdroj: PCTuning.cz


nVidia GeForce GTX 580 byla jen upravenou GTX 480, prodávala se ale dobře

Sečteno a podtrženo si myslím, že nějaké nové generace karet obou hlavních výrobců se v tomto roce dočkáme  (všichni potřebují prodávat a novinky podporují prodeje nejlépe), velké změny však nepřinesou. Osobně bych se nedivil například tomu, kdyby se opakovala situace jako u minulé generace karet nVidia GeForce 500. Tedy že by řada GeForce 700 byla upravenou řadou 600 s větší aktivní částí jader, vyššími frekvencemi, nižší spotřebou a třeba mírně upravenými chladiči. U AMD by situace mohla být podobná, například už řada Radeon HD 6000 do velké míry vycházela z řady HD 5000 a větší změnou byly jen karty HD 7900 s mírně upravenou architekturou. Pokud tak jinými slovy přemýšlíte o nákupu grafické karty, nemá dle mého názoru smysl vyčkávat. Jak už jsem psal výše, nové karty jsou zatím v nedohlednu a až se objeví, velkou revoluci pravděpodobně stejně nepřinesou.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama