SSD disk Samsung 870 QVO 2TB: Solidní kapacita i cena, ale...
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek SSD disk Samsung 870 QVO 2TB: Solidní kapacita i cena, ale...

SSD disk Samsung 870 QVO 2TB: Solidní kapacita i cena, ale... | Kapitola 10

Z. Obermaier

Z. Obermaier

19. 8. 2020 03:00 32

Seznam kapitol

1. Samsung a QLC pouze jako SATA 2. Představení disku 3. Testovací sestava a specifikace 4. Testy malých souborů (nejdůležitější) 5. Testy malých souborů (důležité)
6. Testy sekvenční, IOPS a přístupové doby 7. Syntetické testy – body 8. Start Windows a shrnutí výkonu 9. SLC cache a vliv na výkon 10. Závěr

Samsung v těchto dnech začíná dodávat na trh druhou generaci svých SSD s 92vrstvými čipy QLC V-NAND. Hlavním přínosem jsou kapacity až 8 TB a celkem solidní ceny. A hlavní nevýhodou nízká rychlost při zápisu velkého objemu dat, kdy nestačí cache. Jestli to bude problém pro levné SSD určené jako náhrada plotnových disků se dočtete v testu.

Reklama

Závěr

SSD disk Samsung 870 QVO 2TB: Solidní kapacita i cena, ale...
i Zdroj: PCTuning.cz

Nová řada disků Samsung 870 QVO nemá za úkol přinášet vysoký výkon, ale vysoké kapacity za zajímavé ceny. Má přímo konkurovat klasickým plotnovým harddiskům. A to se celkem daří, hlavně u kapacity 8 TB, kterou zaprvé nabízí málokdo, a pokud ano, chce za ní brutální částky. Samsung svůj 8 TB disk prodává za polovinu. Výhodná cena je ještě i u 4TB modelu. U menších kapacit nejsou už rozdíly tak markantní, a zákazník se bude rozhodovat podle značky a výkonu.

Výkon ve čtení má disk solidní, což se dalo čekat. Zápis je na delší hodnocení. Samotná povaha disku s čipy QLC dávala tušit, že lineární zápis bude po vyčerpání SLC cache slabý, ale takhle slabý jsem ho nečekal. Výrobce to ale nijak netají, naopak to ve specifikacích uvádí na rovinu. Za to mu patří poklona. V případě zápisu se aktivuje SLC cache se solidní rychlostí 500 MB/s. SLC je ale relativně malá, pouhých 78 GB. Po jejím vyčerpání, klesne výkon na velmi nízkých 150 MB/s a tam zůstane do konce disku. V těchto hodnotách zápisu se pohybují plotnové HDD disky. 

Na druhou stranu, kdo běžně v kuse zapisuje data o velikosti větší než 78 GB kontinuálně rychlostí 500 MB/s? V reálu se to moc často nestane, uživatel bude mít stále k dispozici nabitou SLC cache a její vysoký výkon. Běžného uživatele tedy nízký zápis po vyčerpání SLC cache nemusí tolik trápit. Při běžné práci s počítačem na limit určitě nenarazíte. Riziko hrozí pouze při kopírování extrémnně velkých objemů dat (víc než 80 GB) z adekvátně rychlého zdroje, například z jiného SSD. Ale jak často to děláte u běžného počítače. Pokud upřednostňuje kapacitu před konstantním výkonem, je tohle disk pro váś. Hlavně u 4 TB a 8 TB je cena Samsung 870 QVO opravdu velmi výhodná.

Zde je vidět, že cesta přidávání dalších bitů v NAND čipech už nevede k ideálním výsledkům. Plány výrobců na 5bitové NAND a víc nedávají moc smysl, pokud by se kvůli tomu zápis propadl ještě více. Tak slabý výkon by se musel kompenzovat osazením mnoha čipů na mnoho kanálů, čímž by se popřela myšlenka udělat co nejlevnější SSD. Ale zase cena hlavně u modelů s vyšší kapacitou se už opravdu blíží klasickým protnovým diskům, proti kterým mají ale SSD své nesporné výhody. I takto omezené SSD s limitem v QLC technologii pořáď těží ze zanedbatelných přístupových časů a rychlého zápisu (do vyčerpání cache). Osobně myslím, že  aktuální generace QLC je konečná, dokud se nevyvine zcela nový typ NAND, není kam pokračovat. Sám bych byl radši, kdyby se vrátila doba 2bitových MLC čipů vyrobených na moderních technologiích 7 nm nebo 5 nm.

SSD disk Samsung 870 QVO 2TB: Solidní kapacita i cena, ale...
i Zdroj: PCTuning.cz

Základní desky a grafiku pro test poskytl ASUS Česká republika

SSD disk Samsung 870 QVO 2TB: Solidní kapacita i cena, ale...
i Zdroj: PCTuning.cz

Disk do testu zapůjčil Samsung

 
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama