Staré hry: Má herní branže i ligu veteránů?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Staré hry: Má herní branže i ligu veteránů?

Staré hry: Má herní branže i ligu veteránů? | Kapitola 5

Michal Rybka

Michal Rybka

7. 12. 2018 03:00 19

Seznam kapitol

1. Stále šílenější 2. Pro a proti 3. Oficiální retro 4. Muzejní exponáty 5. Znechucené děti

Je to otázka, kterou si kladu už velmi dlouho: Má herní branže ligu veteránů? Máme otevřené Muzeum her, i děti hrají na akcích typu Bytefest a pochopitelně potomci fanoušků se také dostanou ke starým konzolím. Platí to ale obecně – anebo vývoj prostě míří vpřed, aby se vlastně nevracel?

Reklama

Proti: Existence „dětských počítačů“

Klasické osmibitové, šestnáctibitové počítače a konzole byly po roce 1990 považovány za výběhovou platformu pro začátečníky. Skutečně, najdeme obrat „dětský počítač“, který popisuje právě takový hardware: Výběhový, levný, hloupý, omezený. Tyto stroje nepředstavovaly žádný zázrak, šlo o levné a výrazně zjednodušené implementace nezřídka bez možnosti rozšířit softwarovou výbavu, někdy to dokonce neumělo ani ukládat soubory (ale umělo to tisknout).

Tyto stroje do značné míry vybudovaly v celé generaci představu, že co je staré, je vhodné jenom pro děti. Ty lze přece opít rohlíkem, nebo ne? Samozřejmě že ne, jakmile se to naučí číst, ví to velmi dobře, co je cool a co není cool. A běda, jestli dítěti, které chce iPad, dáte nějakou retro platformu – za koho ho máte, za Kennyho? Celá generace dětí se tak naučila opovrhovat klasickými stroji a hrami, protože je dostala jen jako náhražku místo strojů moderních a výkonných. Ti opravdu k osmibitům necítí žádný sentiment, pro ně je to taková digitální verze koprovky s vajíčkem.

Ať si body sumarizuji, jak chci, stále nevím, jestli liga veteránů spíš je, anebo spíš není. Chci se klonit k tomu, že spíš je – už vzhledem k indie komunitě, která stále dělá velmi retro vypadající tituly, které jsou nové, ale zachovávají klasickou formu a někdy i ducha starých her. Podívejte se například na Deltarune, jejíž letsplay předvedl PewDiePie – a který má čtyři a půl milionu shlédnutí. Dívali se na to všichni jenom kvůli tomuhle internetovému tajtrlíkovi – anebo proto, že je retro hry a retro herní styl opravdu baví?

A jak to máte vy? Skladujete si staré systémy, držíte si emulátory? Jsou veteráni v oblasti her součástí vašich životů – anebo je to jenom vzpomínka uložená v albu, ke kterému se vrátíte jenom občas – a kde se skrývá na tom samém místě, jako fotky z lyžáku anebo z pionýrského / skautského tábora?

Zůstávají pro vás staré hry stále zábavou, potěšením, inspirací – anebo je to jenom dávno ztracená bláznivina mladosti, kterou jste netrávili jako ostatní děti na stromě, ale doma před televizí, kde jste se po římsách plazili se nad hlavami nepřátel, hlídajících fiktivní pevnosti?

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama