Starlink a okouzlení technologiemi: internet z vesmíru kdekoliv a pro každého
i Zdroj: Starlink
Sítě a Internet Článek Starlink a okouzlení technologiemi: internet z vesmíru kdekoliv a pro každého

Starlink a okouzlení technologiemi: internet z vesmíru kdekoliv a pro každého | Kapitola 5

Michal Rybka

Michal Rybka

29

Seznam kapitol

1. Ze satelitu pro masy 2. Kolem Země za hodinu a půl 3. Jak chytnout satelit, co nepostojí 4. Křehká rovnováha na oběžné dráze 5. Extrémní technologie za normální cenu

Kdy naposledy vás technologie okouzlily? Myslím tím – opravdu okouzlily? Většinou si stěžujeme na to, že se Intelu pečou procesory, Microsoftu padají Windows a kdesi cosi – ale kdy naposledy jste se podívali na nějakou technologii a řekli si – no páni, tohle je naprosto husté?

Reklama

Nízký orbit Starlinku v podstatě garantuje zničení všech družic po jejich omezené provozní době, což zajišťuje vyčištění oběžné dráhy v případě, že celý systém selže. Naopak, pokud to má fungovat, tak se musí družice pravidelně doplňovat a musí se taky počítat s katastrofami, jako že se družice nepodaří vynést anebo aktivovat, takže tam musí být redundace.

Navíc tento systém počítá s průběžným upgradováním, počítá se s tím, že se družice budou nahrazovat novými generacemi, s vyšším výkonem a s větší propustností. Celý ten systém je vlastně technologicky otevřený a počítá s průběžným udržováním – a přitom je tak levný, že si ho můžete koupit i u nás a provozovat ho za ceny srovnatelné s dražím broadbandem. 

A přitom je technicky tak, tak těžký – a je skoro neuvěřitelné, že to vůbec funguje. Starlink je dnes opravdu „bleeding edge of tech“, jak ho charakterizoval člověk zabývající se satelitní komunikací – a před patnácti, dvaceti lety by byl opravdu velice těžký, možná až nerealizovatelný. To nesnižuje technologickou krásu starších a jinak vychytaných družicových systémů, jako jsou například Voyagery – ale najednou před sebou máme něco, co je nejenom funkční, ale je to i výkonné a také levné.

Ano, Starlink mě okouzlil. Je to vychytané. 

A i když má svoje mouchy a občas se na tom něco podělá, tak to nemění nic na tom, že to je technologicky krásné a konstrukčně nádherné. 

Tohle je ono, tohle je to kouzlo a nádhera technologií, to ohromení nad tím, že něco tak vychytaného může být tak maličké a levné – a ono to funguje! Tímhle mě technologie okouzlily před lety – a tímhle mě okouzlují dodnes.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama