Starlink a okouzlení technologiemi: internet z vesmíru kdekoliv a pro každého
i Zdroj: Starlink
Sítě a Internet Článek Starlink a okouzlení technologiemi: internet z vesmíru kdekoliv a pro každého

Starlink a okouzlení technologiemi: internet z vesmíru kdekoliv a pro každého | Kapitola 2

Michal Rybka

Michal Rybka

29

Seznam kapitol

1. Ze satelitu pro masy 2. Kolem Země za hodinu a půl 3. Jak chytnout satelit, co nepostojí 4. Křehká rovnováha na oběžné dráze 5. Extrémní technologie za normální cenu

Kdy naposledy vás technologie okouzlily? Myslím tím – opravdu okouzlily? Většinou si stěžujeme na to, že se Intelu pečou procesory, Microsoftu padají Windows a kdesi cosi – ale kdy naposledy jste se podívali na nějakou technologii a řekli si – no páni, tohle je naprosto husté?

Reklama

Většina klasických implementací satelitního přenosu dat sázela na geostacionární družice, které z hlediska uživatele „visí“ na jednom místě na obloze, jenomže tento typ připojení má svoje limity. Tak za prvé – geostacionární dráha je pouze v rovině rovníku, takže jde o „nejcennější místo v systému Země“, vejde se tam jenom omezený počet družic. 

Za druhé, fakt, že geostacionární dráha je v rovině rovníku, znamená, že z vyšších zeměpisných šířek je tam zatraceně blbě vidět, protože družice je zdánlivě nízko nad obzorem a mezi vámi a družicí kůže být klidně nějaká terénní překážka. Tento problém měli i Rusové a vyřešili ho družicemi na excentrických orbitech (molnija orbity), což ovšem znamená, že tam je družice pouze „většinou“, tedy když je v apogeu, zatímco část její oběžné dráhy v perigeu ji přinese velice blízko povrchu Země.

Třetí problém je v tom, že geostacionární orbit je daleko – více než 35 tisíc kilometrů daleko. Dostat tam družici je těžké, servisovat ji je prakticky nemožné a když družice chcípne, je problém ji deorbitovat. A také přichází ta drobná nepříjemnost s tím, že rychlost světla je konečná, což při orbitě tak daleko znamená, že latence bude někde kolem 600 milisekund, což znamená, že i kdybyste měli nakrásně rychlý a neomezený internet, nebude zrovna hbitý a bude lagovat, což je problém jak pro hry, tak i pro nasazení vyžadující okamžitou reakci, jako jsou například VR aplikace.

34 tisíc družic 

Zkrátka a dobře je to problém, který řeší Starlink a jeho šílených 12000 družic, kterých má být časem až 34000. Roje Starlinků pokrývají většinu povrchu Země, protože jsou nízko (kolem 500 km), tak vyžadují poměrně nízké přenosové energie a latenci mají kolem 20 ms, což nabízí opravdovou alternativu ke klasickému broadbandu.

Způsob, kterým toho dosahují, je prostě epický – a fakt, že se s pozemní jednotkou vejdou do deset tisíc, dokazuje extrémní pokročilost našich technologií. Předně – protože jsou družice Starlinku na nízké oběžné dráze, tak se neustále pohybují, a to rychlostmi až 27000 kilometrů za hodinu. Vy se tedy nepřipojujete k družici na nějakém konkrétním místě na obloze, ale míříte na pohybující se cíle, které se ani na okamžik nezastavují.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama