Starlink a okouzlení technologiemi: internet z vesmíru kdekoliv a pro každého
i Zdroj: Starlink
Sítě a Internet Článek Starlink a okouzlení technologiemi: internet z vesmíru kdekoliv a pro každého

Starlink a okouzlení technologiemi: internet z vesmíru kdekoliv a pro každého

Michal Rybka

Michal Rybka

29

Seznam kapitol

1. Ze satelitu pro masy 2. Kolem Země za hodinu a půl 3. Jak chytnout satelit, co nepostojí 4. Křehká rovnováha na oběžné dráze 5. Extrémní technologie za normální cenu

Kdy naposledy vás technologie okouzlily? Myslím tím – opravdu okouzlily? Většinou si stěžujeme na to, že se Intelu pečou procesory, Microsoftu padají Windows a kdesi cosi – ale kdy naposledy jste se podívali na nějakou technologii a řekli si – no páni, tohle je naprosto husté?

Reklama

Když se v poslední době dívám na recenze hardwaru, je na nich nápadné to, že jde v mnoha případech o zklamání z nenaplněných očekávání. Procesory se vylepšují marginálně, grafiky pečou maximálně – pořád něco. A přitom láska k technologiím je do značné míry o tom, že cítíte obdiv k něčemu, co je chytré, myslím tím opravdu vážně velice chytré.

Spousta lidí nechápe, kdo může obdivovat Elona Muska, protože ten toho naslibuje, pak z toho polovinu splní, čtvrtinu zažaluje a zbytek opustí. Já to chápu, protože jeho znovu použitelné startovací stupně u raket SpaceX vypadají jako něco ze scifi první poloviny dvacátého století. Vypadají prostě fantasticky – a show z jejich přistávání je úžasná. I nepovedené pokusy vypadají dramaticky, vypadají jako něco z filmů, které jsme kdysi obdivovali, ale které se nenaplnily.

V poslední době mě zaujal Starlink, což je kontroverzní projekt družicového internetu na nízkých oběžných drahách (LEO, Low Earth Orbit). Z těchto družic jsou na prášky hlavně astronomové, kterým roje družic doslova zasírají zorné pole a značně jim komplikují pozorování ze Země. 

Další problém je v tom, že čím víc toho lítá nad našimi hlavami, tím více se blíží potenciální okamžik Kesslerova syndromu, což je scénář z roku 1978, kdy kolize mezi družicemi vyvolají řetězovou reakci a zaplní oběžné dráhy Země tak velkým množstvím odpadu, že se už na orbitu nikdo a nic nedostane. To opravdu není dobré – podobný scénář nám ukázal film Gravity (2013) se Sandrou Bullockovou. Nebylo to moc realistické zobrazení, ale určitou představu o Kesslerově syndromu z toho získáte.

Starlink jako internetové připojení rozhodně není první, něco podobného jsme mohli mít už v devadesátých letech, než nám bankrot (prvního) Indiga a následné splasknutí dotcomové bubliny zabilo projekt Teledesic (1994), který podporoval i Bill Gates. Ukázalo se, že udělat opravdu cenově dostupný a opravdu stabilní satelitní internet není jednoduché – a to zvláště mimo speciální případy, jako je připojení lodí na moři anebo satelitní komunikace pro vojenské účely, kde je poptávka taková, že si obhájí skoro jakoukoliv cenu.

Starlink Elona Muska je levný, cenově dostupný – a můžete si ho koupit i u nás. Jeho přijímací set stojí pod deset tisíc – a cena za připojení je konkurenceschopná vůči broadbandu ve špatně připojených oblastech, kde působí nanejvýš jeden operátor a stále si může cenu nastavit poměrně vysoko. Muskův internet je levný, spolehlivý – a neuvěřitelně, neuvěřitelně technologicky vyspělý.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama