Starlink a okouzlení technologiemi: internet z vesmíru kdekoliv a pro každého
i Zdroj: Starlink
Sítě a Internet Článek Starlink a okouzlení technologiemi: internet z vesmíru kdekoliv a pro každého

Starlink a okouzlení technologiemi: internet z vesmíru kdekoliv a pro každého | Kapitola 4

Michal Rybka

Michal Rybka

29

Seznam kapitol

1. Ze satelitu pro masy 2. Kolem Země za hodinu a půl 3. Jak chytnout satelit, co nepostojí 4. Křehká rovnováha na oběžné dráze 5. Extrémní technologie za normální cenu

Kdy naposledy vás technologie okouzlily? Myslím tím – opravdu okouzlily? Většinou si stěžujeme na to, že se Intelu pečou procesory, Microsoftu padají Windows a kdesi cosi – ale kdy naposledy jste se podívali na nějakou technologii a řekli si – no páni, tohle je naprosto husté?

Reklama

Družice dělají něco obdobného jako klientská anténa zároveň pro velký počet simultánních klientů, jsou připojené k několika pozemním gatewayím, mezi kterými se přepínají, a navíc mají laserovou mezidružicovou síť, po které si předávají data v případě, že gateway nevidí anebo je to výhodnější. 

Každá družice má individuální trajektorii, kterou musí sledovat, kontrolovat, pomocí iontových motorů ji musí udržovat – a to celé v prostředí, ve kterém je už mírný odpor atmosféry, který v podstatě garantuje, že pokud družice přestane reagovat, tak ji aerodynamické brždění stáhne na pádovou dráhu, kde shoří. Celé se to neustále mění a musí se to všechno průběžně rekalibrovat, jinak to prostě fungovat nebude..!

A výsledkem je internet, který „funguje skoro všude a skoro vždycky“, i když tedy hardwarové weby v Nigérii říkají, že když přijdou těžké deště, tak přijdete skoro o 80 % rychlosti. Za mě je udivující, že to funguje vůbec – a navíc to je stavěné tak, aby to bylo odolné proti běžnému počasí, umí to zjistit, že se něco změnilo a samo se to rekalibruje. Tohle je prostě husté!

Starlink je velice komplikovaný – a udržet ho v běhu bude nesmírně náročné. Přitom je klíčový pro spoustu použití – a tím se myslí nejenom vojenské použití na Ukrajině, ale také použití na lodích, kam přináší broadband i na širokém moři – a dokonce i v letadlech, kde se antény musí integrovat do draku letadla a řeší se tam komplikovanější případ, protože se družice nejenom pohybují vůči anténě letadla, ale pohybuje se i letadlo samo – a to ve 3D a docela rychle, takže je to ještě zajímavější.

Občas si v matematice vzdělaní lidé rýpají v tom smyslu, že se učili komplikované věci, aby nakonec používali Excel – ale tohle je opravdu složité a musíte použít hodně výpočtů na to, abyste za letu mohli ten sdílený Excel používat. Formování vlny z pole vysílačů, namodulování dat, demodulace a ověření integrity dat – a to v pěkně svižném tempu – to je tedy výkon.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama