Stavíme malý herní počítač + test karty Asus GTX 670 Mini
i Zdroj: PCTuning.cz
Sestavy Článek Stavíme malý herní počítač + test karty Asus GTX 670 Mini

Stavíme malý herní počítač + test karty Asus GTX 670 Mini | Kapitola 12

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

24. 6. 2013 06:00 34

Seznam kapitol

1. Herní počítač může být malý a stylový 2. Výběr komponent pro malý herní počítač 3. Asus GeForce GTX 670 DirectCU Mini 4. Testovací sestava, hry a metodika 5. Alan Wake, Anno 2070, ArmA II 6. Assassins Creed, Battlefield 3, Bioshock: Infinite
7. Crysis 2, Crysis 3, F1 2012 8. Far Cry 3, GTA: ELFC, Hitman: Absolution 9. Just Cause 2, Mafia II, Max Payne 3 10. Metro 2023, Sleeping Dogs, Tomb Raider 11. Přetaktování grafické karty 12. Závěr

Počítače už dávno nejsou velké, hlučné a nevzhledné. S rozvojem platformy Mini-ITX se otevřela možnost postavit výkonný, malý a poměrně snadno přenositelný stroj na pomezí notebooku a klasického PC. V článku vám ukážeme jak na to a při té příležitosti otestujeme grafickou kartu Asus GeForce GTX 670 DirectCU Mini.

Reklama
Stavíme malý herní počítač + test karty Asus GTX 670 Mini
i Zdroj: PCTuning.cz

Zatímco před několika lety byly možnosti uživatele, který by si chtěl postavit malý počítač s vysokým výkonem, poměrně omezené a sáhnout by musel po některém předpřipraveném řešení jako je třeba od Shuttle, v poslední době je situace díky rozvoji malé platformy Mini-ITX podstatně lepší. Jak ukázal dnešní článek, za 35 tisíc korun včetně daně se mi podařilo postavit vzorový malý počítač s téměř identickými komponentami jako v „běžné velké“ stolní sestavě včetně množnosti přetaktování procesoru i grafické karty. Rozdíly jsou zejména v menší základní desce, která nemá tolik PCI Express/SATA portů. Dále chybí optická mechanika. Tento neduh lze ale vyřešit volbou o něco větší skříně se slotem pro 5,25" jednotku.

Pořizovací náklady na malý herní počítač jsou srovnatelné s běžně velkou stolní sestavou, příplatky nejsou v zásadě žádné. Taktéž výkon je shodný. Daní za malé rozměry je tak jen zmiňovaný menší počet rozšiřujících slotů na desce, veškeré přídavné moduly (TV karta, kvalitní zvuková karta, čtečka karet a další) by bylo potřeba řešit externě do USB. Vyloučená je dále možnost multi GPU zapojení SLI/CrossFire, to však provozuje jen absolutní minimum uživatelů. U malé skříně je dále potřeba počítat s o něco hlučnějším chlazením a vyššími teplotami. Pokud však osadíte kvalitní ventilátory a chladič, může být i výkonný malý počítat velmi tichý. Testovaná sestava toho byla příkladem.

Stavíme malý herní počítač + test karty Asus GTX 670 Mini
i Zdroj: PCTuning.cz

Součástí článku je recenze grafické karty Asus GeForce GTX 670 DirectCU Mini. Jde o alternativní verzi GeForce GTX 670 s krátkým plošným spojem, přetaktováním a upraveným chlazením. Jako každá GeForce GTX 670 je i tento model velmi výkonný a bez problémů si na něm zahrajete všechny nové hry. Přetaktování karty od výrobce je spíše jen symbolické a velký nárůst výkonu vám nepřinese. Poměrně dobré jsou naopak dodatečné možnosti pro přetaktování. Průměrný nárůst výkonu jsem naměřil přes deset procent a karta se tím dotáhla přibližně na úroveň výkonnější GeForce GTX 680. Líbil se mi také chladič se speciálním ventilátorem CoolTech. Kartu tiše uchladí i v zátěži (rychlost otáčení do 2000 ot./min) a teplota jádra se v dlouhodobé zátěži pohybovala okolo 70-75 °C.

Jak je známo, nejsou GeForce GTX 670 nejlevnější. Jejich cena začíná na necelých devíti tisících s daní, za testovanou verzi DirectCU Mini si pak Asus dokonce řekne více jak deset tisíc s daní. Je tedy zřejmé, že z hlediska poměru cena/výkon karta nemá šanci uspět. Na podobné peníze vás totiž přijdou i nejlevnější verze AMD Radeonů HD 7970 GHz Edition. Karta dává smysl jen pro uživatele, kteří vyžadují vysoký výkon a současně potřebují, aby byla jejich grafická karta co nejmenší. Jen těžko totiž najdete na trhu výkonnější grafickou kartu, která by měla kratší plošný spoj a chladič.

Stavíme malý herní počítač + test karty Asus GTX 670 Mini
i Zdroj: PCTuning.cz


PCTuning Bronze Award, květen 2012
Asus GeForce GTX 670 DirectCU Mini
„highendová grafická karta s rozměry nižší střední třídy“

Stavíme malý herní počítač + test karty Asus GTX 670 Mini
i Zdroj: PCTuning.cz

Poděkování

Za zapůjčení grafické karty Asus GeForce GTX 670 DirectCU Mini děkujeme společnosti Asus.

Za zapůjčení základní desky Asus P8Z77-I DeLuxe děkujeme internetovému obchodu Alfa.cz.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama