Test Palit GeForce RTX 4070 GamingPro: maximální pohoda na minimálních otáčkách
i Zdroj: Palit
Grafické karty Recenze Test Palit GeForce RTX 4070 GamingPro: maximální pohoda na minimálních otáčkách

Test Palit GeForce RTX 4070 GamingPro: maximální pohoda na minimálních otáčkách | Kapitola 16

Adam Vágner

Adam Vágner

25. 4. 2023 08:30 104

Seznam kapitol

1. GeForce RTX 4070: představení a parametry 2. Konstrukce karty, konektory 3. Testovací sestava 4. Crysis 3 Remastered, Cyberpunk 2077 5. F1 22 6. Far Cry 6, GTA V 7. Metro Exodus Enhanced Edition, Red Dead Redemption 2 8. Witcher 3, World of Tanks
9. Blender Benchmark, Luxmark, Vray 5 benchmark 10. Boost v F1 22 11. Boost v Metro Exodus 12. Boost ve World of Tanks 13. Spotřeba, teploty 14. Otáčky ventilátorů, hlučnost 15. Průměrný výkon a poměr cena/výkon 16. Závěr

Další z nových GeForce RTX 4070, na kterou se podíváme, je druhý nejvyšší model z aktuální nabídky Palitu – GeForce RTX 4070 GamingPro. Nabízí výkonný a mimořádně tichý chladič, který kartu udrží na nízkých teplotách i na minimálních otáčkách ventilátorů.

Reklama

Závěr

GeForce RTX 4070 od Palitu se zatím u nás nedostaly do většího počtu obchodů. S uvedením byly v CZC.cz., zalistované je najdete ještě v některých dalších obchodech. Zamrzí, že zatímco u základního modelu GeForce RTX 4070 Dual je Palit nejlevnější, dokonce ještě 700 korun pod doporučenou cenou, GamingPro už se s cenou 17 500 korun řadí spíše mezi ty dražší.

Za šestnáct tisíc přitom můžete pořídit rovněž tříslotovou a tříventilátorovou Palit RTX 4070 JetStream a pokud i u ní výrobce zvládl regulaci stejně dobře, nemyslím, že by RTX 4070 GamingPro za příplatek 1500 korun nabízela z funkčního hlediska o mnoho víc. Má hezčí design, barevné podsvícení ARGB a má výkonnější chladič s hustějším žebrováním. Otázka je, zda jde o dostatečnou přidanou hodnotu za nemalý příplatek. Ale uvidíme, jak se bude cena GamingPro dále vyvíjet a kolik bude stát v dalších obchodech. Při ceně 17500 korun už jsou pro tento model problém nejen levnější modely (včetně těch od Palitu), ale i konkurence v podobě Radeonu RX 6800 XT Pulse, jehož cena už u nás začíná na 13 900 korun.

Test Palit GeForce RTX 4070 GamingPro: maximální pohoda na minimálních otáčkách
i Zdroj: PCTuning.cz

V zátěži je chladič mimořádně tichý, běžel na minimálních otáčkách, které regulace dovoluje, tedy při 30 % výkonu na 1150 ot./min. Při nich je hluk ventilátorů na spodní hranici měřicího rozsahu hlukoměru, přesto nemohu říci, že jsou ventilátory vysloveně neslyšné – v pasivně chlazené a otevřené sestavě je po sluchu znát, kdy ventilátory běží a kdy nikoliv.

Na minimálních otáčkách mi přišly ventilátory o něco hlučnější než ty na Aeru od Gigabyte (možná to byla ložiska, jednomu z ventilátorů mírně vrněl motorek), při standardním nastavení regulace se ale ventilátory Gigabyte rozbíhaly na vyšší otáčky a Aero vydávalo o něco větší aerodynamický hluk. Bavíme se ale skutečně o „hlučnosti“ na úrovni, kdy jsou ventilátory slyšet v jinak pasivně chlazené sestavě v nočních hodinách. Pokud to nebudou jediné běžící ventilátory uvnitř zavřené skříně, chladič karty už nejspíš nerozeznáte od ostatních větráků.

Maximum mají ventilátory na 3600 ot./min, takže rezerva chladiče je obrovská. Rozsah regulace je řešený lépe než u Gigabyte RTX 4070 Aero, kde se ventilátory rozbíhaly až někde od 61 % výkonu, a také se rozbíhají o něco hladčeji, není slyšet žádné kolísání hlučnosti jako tomu bylo občas u Aera. Cívky byly velmi tiché, stěží rozeznatelné od motorků ventilátorů. Regulace je ventilátorů je zvládnutá lépe než u Gigabyte, na druhou stranu se zdá, že ventilátory mají o něco nižší kvalitu.

K větší spokojenosti s kartou mi chybí jen o těch pár stovek nižší cena, větší rozsah u limitu příkonu, a při nemalém příplatku bych rád viděl aspoň mírné navýšení taktů nad referenční s tím, že výraznější taktování si výrobce mohl nechat na verzi OC.

Palit GeForce RTX 4070 GamingPro, 12 GB
KLADYZÁPORY
V 1080p a 1440p obdobný výkon jako 10GB GeForce RTX 3080Horší poměr cena/výkon než základní modely
Efektivita a spotřeba proti minulé generaciDisplayPort pouze ve verzi 1.4a
Bez zátěže pasivní chlazení, v zátěži velmi ticháLimit příkonu lze navýšit jen o 15 W
Chladič má obrovskou rezervuPouze referenční takty
Proti RTX 30 navíc podpora DLSS 3 a AV1 
Orientační cena s DPH: 17 500 Kč
Palit GeForce RTX 4070 GamingPro, 12 GB

Verdikt

Model RTX 4070 GamingPro od Palitu nabízí vysoký výkon pro hraní v rozlišeních nižších než 4K při nízké spotřebě a mimořádně tichý a výrazně předimenzovaný chladič s obrovskou rezervou. Zamrzí jen vyšší příplatek proti základním modelům, a tím pádem o něco horší poměr cena/výkon než u levnějších modelů včetně variant JetStream či Dual od téhož výrobce.

Udělené ocenění

PCTuning silver
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama