Test Pulse AMD Radeon RX 7900 XTX: Levný model od Sapphire, dobré vlastnosti i cena
i Zdroj: sapphire
Grafické karty Článek Test Pulse AMD Radeon RX 7900 XTX: Levný model od Sapphire, dobré vlastnosti i cena

Test Pulse AMD Radeon RX 7900 XTX: Levný model od Sapphire, dobré vlastnosti i cena | Kapitola 17

Adam Vágner

Adam Vágner

26. 1. 2023 16:40 155

Seznam kapitol

1. Představení a parametry 2. Konstrukce karty, konektory 3. Testovací sestava 4. Crysis 3 Remastered, Cyberpunk 2077 5. F1 22 6. Far Cry 6, GTA V 7. Metro Exodus Enhanced Edition, Red Dead Redemption 2 8. Witcher 3, World of Tanks 9. Blender Benchmark, Luxmark, Vray 5 benchmark
10. Boost v F1 22 bez ray tracingu 11. Boost v F1 22 s ray tracingem 12. Boost v Metro Exodus 13. Boost ve World of Tanks 14. Spotřeba, teploty 15. Otáčky ventilátorů, hlučnost 16. Průměrný výkon a poměr cena/výkon 17. Závěr

Karty z modelové řady Pulse od Sapphire jsou oblíbené díky tomu, že obvykle patří na trhu k nejlevnějším, ale nabízejí solidní provozní vlastnosti srovnatelné s konkurenčními kartami ze středu nabídky. A platí to i o Pulse AMD Radeon RX 7900 XTX.

Reklama

Závěr

Koruna šla zase nahoru, takže podle aktuálního kurzu (a to i když vezmu pesimistický) vychází cena referenční RX 7900 XTX na nějakých 27 300 korun. Pulse je u nás proti tomu aktuálně asi o dva tisíce dražší, a s takovým příplatkem už má horší poměr cena/výkon než referenční RX 7900 XT začínající na pětadvaceti tisících.

Kdybych proti Pulse RX 7900 XTX postavil referenční model za referenční cenu, řeknu, že za příplatek dva tisíce na chladič na to, abyste dostali průměrnou kartu, za to nestojí. Jenže na rozdíl od referenčního provedení by s klasickými heatpipe u Pulse neměly hrozit problémy s přehříváním kvůli vadné vapour chamber a srovnání je to i tak spíše hypotetické, protože modely s referenčním chladičem jsou u nás aktuálně ještě dražší. Nedostupnost RX 7900 XTX ceny vyšroubovala výš, než by se slušelo.

Dá se předpokládat, že s lepší dostupností by cena mohla klesnout k doporučené, ježe zároveň hrozí i to, že se poklesu cen jen tak nedočkáme. Po úvodním šoku z vysokých cen nové generace karet se s nimi hráči nejspíš už smířili a začínají nakupovat ve velkém. Karty z obchodů mizí rychleji, než výrobci stíhají dodávat.

Konkurenční RTX 4080 naproti tomu seženete za ceny odpovídající doporučeným, tedy za 32 800 korun. I proti Radeonu s příplatkem vychází stále z hlediska poměru cena/výkon RTX 4080 hůře. Platí to pochopitelně při scénáři ideálním pro Radeony – tedy při klasické rasterizaci nebo pokud deaktivujete ray tracing a budete se vyhýbat DLSS 2 a DLSS 3. Zaplatíte za to vyšší spotřebou, proti RTX 4080 na standardním limitu je příkon v zátěži asi o 50 W vyšší, proti přetaktovaným nereferenčním modelům je pořád rozdíl kolem 30 W v neprospěch RX 7900 XTX.

Pokud se DLSS 2 a 3 vyhýbat nebudete, má už RTX 4080 navrch i při vyšší ceně. Starší verzi DLSS 2.x podporuje stále několikanásobně více her než FSR 2.x a prvních pár her podporuje už i generování snímků DLSS 3, na které AMD zatím odpověď nemá. Při aktivním ray tracingu pak získává GeForce navrch tím víc, čím náročnější efekty hra používá. Dá se předpokládat, že náročnost efektů bude spíše stoupat než klesat, takže časem rozdíl poroste. Pro RTX 4080 také často platí, že mají větší chladiče i při nižší spotřebě, a tak jsou na tom s provozními vlastnostmi lépe.

Sapphire Pulse AMD Radeon RX 7900 XTX, 24 GB

Kdybych měl stručně charakterizovat kartu v provedení Pulse, jde o model nabízející výkon nepřetaktovaných modelů a malé rezervy chladiče pro taktování při průměrných provozních vlastnostech za nadprůměrně dobrou cenu. Celkově tak patří momentálně k nejvýhodnějším kartám s cenovkou pod nebo kolem třiceti tisíc.

Není to ale nic pro příznivce opravdu tichého chlazení. Chladič nemá ani velké rezervy pro taktování s navyšováním napětí a s tím i spotřeby (průměrné teploty nejsou zlé, ale teplota hotspotu rychle roste a s tím jdou výrazně nahoru i otáčky ventilátorů). Je znát, že nastavení regulace v kombinaci s chladičem škrtí výkon. Pokles výkonu ale není proti přetaktovaným modelům s větším chladičem tak velký, aby se vyplatilo jen kvůli tomu připlácet několik tisíc.

Pamatujte také, že Pulse bude chtít dobře větranou skřín. U testovací sestavy osazené v big toweru Arc XL se sedmi ventilátory chladič obvykle balancoval na hranici hlučnosti pro ventilátory (mezi 1800 a 1850 ot./min), při intenzivní zátěži už šly otáčky i výše. Když si rozklepnete první kapitolu testu provozních vlastností s měřením z F1 22 bez ray tracingu, je v první polovině grafu s otáčkami ventilátorů vidět, že se drží na této hranici, ale v druhé části už jdou otáčky i hlučnost nahoru. Po zapnutí ray tracingu už jdou otáčky přes 2000 ot./min a v menších skříních je to ještě horší. I s výkonnějšími profily v ovladačích pak hlučnost rostla nad únosnou mez. K detailům se, doufám, ještě dostanu v samostatném článku.

Test Pulse AMD Radeon RX 7900 XTX: Levný model od Sapphire, dobré vlastnosti i cena
i Zdroj: PCTuning.cz

A ještě musím připomenout stále nevyřešený problém se spotřebou karty na pracovní ploše v méně obvyklých kombinacích rozlišení a obnovovací frekvence či na různých kombinacích monitorů. Při 120 Hz na 4K stále běží paměti na maximálních 3D taktech a příkon samotné karty je kolem 90 W, při 144 Hz na 900 MHz a příkon je kolem 65 W. Ale AMD slíbilo před měsícem nápravu, tak už se snad brzo dočkáme.

Sapphire Pulse AMD Radeon RX 7900 XTX, 24 GB
KLADYZÁPORY
Vysoký výkon, v rasterizaci obdobný výkon jako RTX 4080 o několik tisíc levnějiAktuálně vysoký příplatek proti doporučené ceně
24 GB pamětivyšší spotřeba než RTX 4080, horší poměr výkon/watt
Aktuálně jedna z nejlevnějších RX 7900 XTXVedle RX 7900 XT aktuálně horší poměr cena/výkon
Energetická efektivita proti kartám minulé generaceVyžaduje dobře větranou skříň, jinak hlučnost výrazně roste
DisplayPort 2.1Při přetaktování výrazně hlučnější
Orientační cena s DPH: 29 150 Kč

Pulse RX 7900 XT od Sapphire patří k nejlevnějším modelům RX 7900 XTX. Nabízí přitom solidní provozní vlastnosti, netrpí příliš nešvary nejlevnějších modelů, hlučnost karty lze označit za průměrnou. Proto od dostává za mix atraktivního poměru cena/výkon a průměrných provozních vlastností stříbrné ocenění s podmínkou, že se při zlepšení dostupnosti klesne cena poblíž doporučených 27 300 korun. Pokud by i při lepší dostupnosti byl příplatek proti nejlevnějším modelům dva tisíce, bylo by to spíše na bronz.

Test Pulse AMD Radeon RX 7900 XTX: Levný model od Sapphire, dobré vlastnosti i cena
i Zdroj: PCTuning.cz

Za zapůjčení karty do testu děkujeme internetovému obchodu CZC.cz

Test Pulse AMD Radeon RX 7900 XTX: Levný model od Sapphire, dobré vlastnosti i cena
i Zdroj: PCTuning.cz
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama