Test skříně Endorfy Arx 700 Air s parádním poměrem výkon cena
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Recenze Test skříně Endorfy Arx 700 Air s parádním poměrem výkon cena

Test skříně Endorfy Arx 700 Air s parádním poměrem výkon cena | Kapitola 10

Petr Kupský

Petr Kupský

30. 5. 2023 09:30 45

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Exteriér 3. Prachové filtry, čelní panel 4. Interiér – levá strana 5. Interiér – pravá strana
6. Příklad montáže – základní deska, vodní chladič 7. Příklad montáže – vzduchový chladič Fortis 5 Dual Fan 8. Příklad montáže – disky, napájecí zdroj 9. Příklad montáže – grafická karta, měření hlučnosti 10. Hodnocení a závěr

Nová vlajková loď Arx 700 Air je údajně největší počítačovou skříní, jakou výrobce Endorfy ve své dosavadní historii vyrobil. Přesto není zbytečně velká a obecně ji lze charakterizovat jako produkt střední třídy, který bude soutěžit o své místo na trhu zejména dobrým poměrem výbavy a ceny. Právě pro svou výbavu bude ideálním kandidátem pro sestavy se vzduchovým chlazením, jímž poskytne vše potřebné přímo z krabice.

Reklama

Skříň Endorfy Arx 700 Air se aktuálně stává vlajkovou lodí portfolia počítačových skříní výrobce Endorfy. Jedná se o největší počítačovou skříň, kterou kdy vyrobil. Přesto nemůžeme hovořit o tom, že by byla nějak obzvlášť velká. Stále je to skříň spíše střední velikosti. Dosavadní největší skříní Endorfy byla Regnum, kterou novinka přerůstá o 14 mm na výšku, 8 mm na šířku a o 30 mm na délku. Podle mého názoru se výrobci podařilo trefit do optimálních proporcí, které umožňují bezezbytku využít vnitřní prostor pro vestavbu až dvojice 360mm radiátorů vodního chlazení, velkých věžových chladičů a grafických karet.

Test skříně Endorfy Arx 700 Air s parádním poměrem výkon cena
i Zdroj: PCTuning.cz

Konstrukční řešení skříně se nijak nevymyká ostatním produktům Endorfy. Opět zde vidíme důraz na dosažení cíle za pokud možno nejnižší výrobní náklady, přičemž úspora by neměla omezit užitné vlastnosti produktu. Zřetelně se to projevuje v použití plechu tloušťky 0,7 mm, který je však většinou zpevněn zalisovanými zdvojenými okraji, takže celková pevnost konstrukce je dobrá, i když po zaklepání nám stropní plechový panel trochu zadrnčí. Lacině působí prachový filtr na dně skříně, vyrobený z poddajné děrované plastové fólie. Ve výrobě je pouze jediné černé provedení skříně, takže zájemci o jiné barevné varianty mají prostě smůlu. Na výběr je však sesterská RGB varianta skříně, vybavená ventilátory s podsvícením.

Pochválit musím dílenské zpracování skříně, u kterého jsem nenašel žádné chyby. Nikde jsem nenarazil na ostré hrany, lakování plechů má jemnou strukturu se sametovým povrchem, jenž dobře ladí s plastovým rámem čelního panelu. Dokonale bylo provedeno také spojení plastových částí s tvarovanými kovovými mřížkami. Všechny spáry mezi dílčími prvky pláště jsou minimální a rovnoměrné.

Po designové stránce lze Endorfy Arx 700 Air považovat za decentní a nadčasovou. Opticky čistý plášť skříně neruší žádné výstřelky, ze skleněné bočnice zmizely nevzhledné kotevní šrouby a samotná bočnice je elegantně zapuštěna pod okraje sousedních plechových dílů. Hlavním designovým prvkem je plastový čelní panel se zajímavými prolisy a s parádními kovovými mřížkami.

Test skříně Endorfy Arx 700 Air s parádním poměrem výkon cena
i Zdroj: PCTuning.cz

Vestavba vzorové sestavy proběhla bez problémů a s pohodlnou instalací napájecího zdroje mně pomohl demontovatelný rámeček. V případě deklarované podpory dvojice radiátoru velikosti 360 mm budeme muset oželet ventilátor na zadní stěně skříně, který bude patrně kolidovat s přívodními hadicemi k stropnímu radiátoru. Toto nepovažuji za vadu návrhu, neboť se jedná o spíše výjimečnou situaci, která se dá řešit nahrazením jednoho z radiátorů za 280mm model.

Chválím způsob upevnění disků do skříně za pomoci jednoduchých silentbloků, a také dostatečný počet pozic pro disky velikosti 2,5“. V případě většího 3,5“ disku se však musíme spokojit s jedinou pozicí uvnitř tunelu. Nad osazeným diskem přitom zůstává dostatek volného místa pro ještě jeden stejný disk, který zde ovšem není k čemu upevnit. Přitom stačilo vytvořit jen kotevní otvory ve stropě tunelu. Výrobce zřejmě předpokládal, že volný prostor zde využijeme spíše pro instalaci 120mm ventilátoru na strop tunelu, pro nějž je zde připraven ventilační průduch.

Zahrnutí funkce prachového filtru přímo do děrovaných mřížek na čele a stropě skříně je podle mého názoru kompromisní řešení, u něhož se musí hledět na rovnováhu mezi požadavky na účinné větrání a současně účinné zachycení prachu. V obou případech budeme na účinnosti více či méně omezeni. Přístup k vyčištění zadrženého prachu je ale u všech pozic velmi dobrý.

Skříň Endorfy Arx 700 Air je standardně vybavena pěticí 140mm PWM ventilátorů řady Stratus, které jsou z výroby napojeny na 5kanálový PWM rozbočovač. Ventilátory jsou kultivované a nevydávají žádné pazvuky, ve vyšších otáčkách se projevují zejména aerodynamickým hlukem. Z další výbavy připomenu konektor USB 3.1 Type-C na stropním I/O panelu, kde nechybí ani kontrolka aktivity disku.

Test skříně Endorfy Arx 700 Air s parádním poměrem výkon cena
i Zdroj: PCTuning.cz

Dnes testovaná skříň má doporučenou cenu 2569 Kč s DPH nebo 109 EUR, což je o pětistovku více, než o něco menší tovární skříň Endorfy Regnum 400 Air se standardní čtveřicí 120mm ventilátorů. V tomto ohledu je cena novinky stanovena adekvátně. S početnou konkurencí ve své cenové kategorii bude Endorfy Arx 700 Air bojovat zejména svou výbavou a prostorovými možnostmi.

Za zapůjčení skříně a vzduchového chladiče procesoru do testovací sestavy děkujeme společnosti Endorfy.

Test skříně Endorfy Arx 700 Air s parádním poměrem výkon cena
i Zdroj: PCTuning.cz

Za zapůjčení napájecího zdroje do testovací sestavy děkujeme společnosti Fractal Design.

Test skříně Endorfy Arx 700 Air s parádním poměrem výkon cena
i Zdroj: Fractal
Endorfy Arx 700 Air

Verdikt

Endorfy Arx 700 Air je prakticky bezproblémová počítačová skříň s pohledným designem, dobrým poměrem výbavy a ceny a s optimálně navrženým prostorem pro komponenty vzduchového či vodního chlazení. Kvalita zpracování je na poměrně vysoké úrovni, na volbě některých materiálů se však odrazila snaha výrobce o minimalizaci výrobních nákladů. Tenčí plechy, zjednodušené prachové filtry a jediná barevná varianta skříně tak zřejmě vyvažují náklady na výbavu v podobě pěti 140mm ventilátorů s PWM rozbočovačem. Právě přítomnost těchto ventilátorů předurčuje skříň spíše pro použití v kombinaci se vzduchovým chladičem procesoru. Pro zájemce o vodní chlazení budou ventilátory zřejmě zbytečným příplatkem a možná by ocenili nějakou levnější odlehčenou variantu produktu této modelové řady. Ve výsledku dostává skříň vysoké bodové ohodnocení, které doplňuji oceněním stříbrnou medailí.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Čistý a nadčasový design
Kvalitní dílenské zpracování
Možnost osazení základní desky E-ATX do šířky 280 mm
Možnost osazení až dvojice 360mm radiátorů vodního chlazení
Podpora grafiky délky do 410 mm, chladiče procesoru do výšky 179 mm
Pět 140mm PWM ventilátorů ve standardní výbavě
Rozbočovač PWM s pěti výstupy
Upevnění disků pomocí silentbloků
I/O panel s konektorem USB 3.1 Type-C
Nechybí kontrolka aktivity disku ani tlačítko Reset
Jediná pozice pro 3,5“ disky
Plechy tloušťky 0,7 mm
Pouze jediná černá varianta skříně

Udělené ocenění

PCTuning silver

PCTuning Silver Award, květen 2023, pro Endorfy Arx 700 Air, za bezproblémovou počítačovou skříň s dobrým poměrem výbavy a ceny

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama