Test skříně MSI MEG PROSPECT 700R – velký displej coby oceněná inovace
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Recenze Test skříně MSI MEG PROSPECT 700R – velký displej coby oceněná inovace

Test skříně MSI MEG PROSPECT 700R – velký displej coby oceněná inovace

Petr Kupský

Petr Kupský

3. 8. 2023 23:59

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Exteriér 3. Prachové filtry 4. Interiér – levá strana 5. Interiér – pravá strana 6. Příklad montáže – základní deska, alternativní panely
7. Příklad montáže – AIO chladič a ventilátory 8. Příklad montáže – disky, napájecí zdroj 9. Příklad montáže – grafická karta, dokončení 10. Příklad montáže – autonomní režim displeje, měření hlučnosti 11. Příklad montáže – aplikace MSI Center 12. Hodnocení a závěr

Počítačovou skříň s menším multifunkčním displejem jsme zde již měli, ale dotykový displej s uhlopříčkou 11 cm je premiérou na zcela jiné úrovni. Ostatně jedná se o inovaci oceněnou prestižním titulem na světově proslulém veletrhu CES 2022. Dnes testovaná skříň pobývá aktuálně na úplném vrcholu nabídky výrobce MSI a je součástí prestižní řady produktů pod označením MEG, do které zapadá nejen vizuálně, ale i funkčně.

Reklama

Společnost Micro-Star Int'l Co., Ltd. se sídlem na Tchajwanu, kterou známe spíše pod značkou MSI, byla založena v roce 1986 jako výrobce základních desek pro stolní počítače. Postupně se stala multinárodní firmou s širokým portfoliem IT produktů, od základních desek a grafických karet přes napájecí zdroje, chladiče, počítačové skříně, periferie, síťové prvky a monitory až po kompletní počítače v nepřeberných variantách. Na loňském lednovém veletrhu CES 2022 získalo MSI celkem 16 ocenění svých produktů za inovaci.

Jedním z produktů ověnčeným titulem CES 2022 INNOVATION AWARDS je počítačová skříň MSI MEG PROSPECT 700R. Na světových trzích se objevila již v květnu loňského roku, ale například na CZC je v nabídce až od června tohoto roku.

Označení MEG v názvu skříně avizuje příslušnost k prestižní kategorii produktů MSI cílené na ty nejnáročnější zákazníky. Celková nabídka počítačových skříní MSI je podle úrovně výbavy rozdělena do tří kategorií, od nejnižší MAG přes střední MPG, až po nejvyšší MEG. V té nejvyšší kategorii se aktuálně nachází pouze dnes testovaný model MEG PROSPECT 700R a jeho odlehčená verze MEG PROSPECT 700RL bez displeje. Lze tedy říct, že dnes si představíme vlajkovou loď flotily počítačových skříní značky MSI, která bude skvěle ladit s ostatními produkty prestižní kategorie MEG.

Test skříně MSI MEG PROSPECT 700R – velký displej coby oceněná inovace
i Zdroj: PCTuning.cz

MSI MEG PROSPECT 700R

Podobně jako jiní výrobci, tak i MSI uvádí svůj produkt pod průvodním sloganem, jenž v tomto případě zní: „Big House That Rooms All“. V době popularity velmi rozměrných grafických karet nám výrobce naznačuje, že do jeho skříně se vejdou všechny komponenty i těch nejvýkonnější herních sestav, včetně nejnovějších grafických karet NVIDIA GeForce RTX řady 40, až do délky 400 mm. Nechybí ani poněkud odvážné prohlášení, že je skříní pokryto cokoliv, co se u ní rozhodneme použít. Tak to si dnes v testu vyzkoušíme a pokusíme se odhalit případná úskalí, neboť ta skříň není nijak obzvlášť velká a určité kompromisy lze očekávat.

MSI MEG PROSPECT 700R

Velikostní kategorie skříně:midi-tower
Rozměry (hloubka × šířka × výška):585 × 257 × 537 mm
Barevné varianty:tmavá kovově šedá
Materiál kostry (naměřena tl.):oboustranně lakovaný ocelový plech cca 1,0 mm
Materiál bočnic (naměřena tl.):oboustranně lakovaný ocelový plech cca 1,0 mm / temperované sklo 3 mm
Materiál čela:plast, ocelový plech, eloxovaný hliník
Podporovaná velikost desek:E-ATX (až 310 × 305 mm), ATX, Micro-ATX, Mini-ITX
Počet pozic 5,25“:0
Počet pozic 3,5“:2× interní
Počet pozic 2,5“:2+2× interní
Maximální délka radiátorů vodního chlazení:360 mm
Pozice pro ventilátory:3× 120/140 mm vpředu a nahoře, 1× 120/140 mm vzadu a 3× 120 mm na boku
Standardně osazené ventilátory:3× 140 mm vpředu, 1× 140 mm vzadu
Konektory na stropním panelu:2× USB 3.0, 1× USB 3.1 Type-C, sluchátka + mikrofon
Maximální výška chladiče procesoru:185 mm
Maximální délka grafické karty:400 mm
Maximální délka napájecího zdroje:220 mm
Hmotnost skříně:15,95 kg

Na svých webových stránkách výrobce upozorňuje na modulární koncepci skříně s výměnnými panely a na možnost osazení až deseti ventilátorů, přičemž čtyři 140mm ARGB ventilátory dostaneme již v základní výbavě. Dále vyzdvihuje, a za umělecké dílo označuje, atraktivní konstrukci a řemeslné zpracování členitých ploch s leštěným a diamantem broušeným povrchem. Elektronická řídicí jednotka společně s 4,3“ dotykovým displejem dodá skříni inteligenci poskytující mnoho jedinečných a užitečných funkcí. Lehce přístupné konstrukční prvky, odnímatelné panely a otvíravé bočnice s panty umožňují snadnou montáž a údržbu komponent sestavy.

Test skříně MSI MEG PROSPECT 700R – velký displej coby oceněná inovace
i Zdroj: PCTuning.cz

Konstrukce skříně MSI MEG PROSPECT 700R umožňuje účinné větrání interiéru a chlazení instalovaných komponent, současně lze vestavět až dvojici 360mm radiátorů vodního chlazení. Zájemce o vodní chlazení bude zajímat, že ve spolupráci s renomovaným výrobcem byla vyvinuta speciální rozvodná deska EK-Matrix 7, která je tvarována přesně pro potřeby této skříně.

Test skříně MSI MEG PROSPECT 700R – velký displej coby oceněná inovace
i Zdroj: PCTuning.cz

Do testu jsme dostali skříň, kterou měl v rukou již někdo před námi, kdo se k ní nechoval s náležitým respektem a zanechal na ní mnoho otisků prstů. Snažil jsem se je očistit, ale jak odhalily některé fotografie, ne všude se mně to podařilo a působí to odpudivě. Ať si zákazník tu skříň pak upatlá jak je libo, ale profesionál (prodejce, recenzent, autor vestavby sestavy) by měl u povrchů citlivých na otisky vždy použít rukavice.

Balení

Testovaná skříň byla zabalena do krabice ze silného lakovaného kartonu s plnobarevným potiskem. Použití zlaté barvy u znaku výrobce, nápisů a u dalších grafických prvků dává okázale najevo, že uvnitř se nachází extra luxusní produkt. Manipulace s objemnou krabicí, vážící bezmála 22 kg, nebyla vůbec snadná.

Test skříně MSI MEG PROSPECT 700R – velký displej coby oceněná inovace
i Zdroj: PCTuning.cz

Boční stěny krabice zobrazují tabulku s technickými parametry, symboly některých prvků výbavy, kontaktní údaje a nezbytné výrobní štítky.

Test skříně MSI MEG PROSPECT 700R – velký displej coby oceněná inovace
i Zdroj: PCTuning.cz

Proti poškození je skříň uvnitř krabice dokonale chráněna dvojicí slepovaných výřezů z desek pěnového polyetylénu s vyztuženými rohy. Do mezery mezi stěnou krabice a skříní byla vložena papírová krabička s příslušenstvím. Uvnitř skříně později najdeme ještě jednu větší krabičku s dalším příslušenstvím. Samotná skříň je ještě zabalena v textilním obalu šitém na míru.

Test skříně MSI MEG PROSPECT 700R – velký displej coby oceněná inovace
i Zdroj: PCTuning.cz
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama