Test Skype telefonů – ušetří tisíce za měsíc, ale ty chybičky...
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek Test Skype telefonů – ušetří tisíce za měsíc, ale ty chybičky...

Test Skype telefonů – ušetří tisíce za měsíc, ale ty chybičky...

Jiří Zahrádka

Jiří Zahrádka

27. 7. 2011 14:00 21

Seznam kapitol

1. Skype 2. Telefony domů nebo kanceláře 3. Praktické zkušenosti 4. Zhodnocení

Skype telefony jsou už poměrně známá věc. Nemusíte mít zapnutý počítač, a přece jste stále online. Otestovali jsme dva modely, jeden stolní drátový a druhý snadno přenosný bezdrátový. Překvapilo nás mnoho zádrhelů, se kterými jsme v době chytrých telefonů vůbec nepočítali. Pokud je výrobce vychytá, jednoznačně doporučujeme!

Reklama

Skype znáte asi všichni, v současné době má okolo 700 milionů uživatelů po celém světě. V každém okamžiku je online 20 až 30 milionů lidí, měsíčně se k němu připojí v průměru 145 milionů lidí. Dělá to z něj jeden z nejoblíbenějších komunikačních kanálů současnosti. Ostatně proto celou společnost nedávno koupil Microsoft za nějakých 140 miliard korun (to je přibližně roční schodek našich vlád).

Drtivá většina uživatelů používá Skype na počítači, což má několik výhod a nevýhod. Výhodou je plnohodnostná klávesnice, přes kterou můžete chatovat a používat pěkné smajlíky. Vzdálení příbuzní a internetoví úchylové zase rádi využijí možnosti webových kamer. Jenže mít pořád zapnutý počítač není příliš praktické, má velkou spotřebu a bývá zdrojem hluku.

Test Skype telefonů – ušetří tisíce za měsíc, ale ty chybičky...
i Zdroj: PCTuning.cz

Bezdrátový RTX Skype DualPhone 3088

Na trhu se proto začaly objevovat Skype telefony, které jednoduše připojíte k routeru a o nic víc se nestaráte. Firmware zajistí vaše zalogování na síť, spotřeba klesne na desetinky wattu a v místnosti budete mít ticho jako v hrobě, protože základna ani telefon nepoužívají žádné větráčky. Všem vašim kontaktům se objevíte permanentě online a můžou vám kdykoli zavolat jako na běžnou pevnou linku, přičemž i vy můžete volat v síti Skype do celého světa a po předplacení kreditu i na mobily a pevné linky.

V redakci se nám objevily dva takové kousky a i když mají svoje mouchy, klady nakonec převažují. Doporučit je lze hlavně pro firmy, které tím mohou dramaticky snížit náklady na volání. Ostatně – firemní klientela tvoří Skypu základ platících uživatelů a je to také jediný zdroj jeho příjmů. Proto je vždy při pádu sítě takový šrumec, platící firmy se nemohou spojit se svými zákazníky. Není to tedy tak, že hloupí „Amíci“ mají být zticha a nestěžovat si, když je Skype zadarmo, jak se čas od času objevuje v českých diskusích.

Pády sítě nejsou časté, v posledních letech nastávají přibližně jednou až dvakrát do roka. Média často problém zveličují a výpadek rovnou označují za globální, z principu funkce sítě je to ale velmi málo pravděpodobné. Skype totiž nemá centrální server, který by hovory zprostředkovával, ale funguje na principu uzlů. Každý Skype klient instalovaný na počítači u koncového uživatele s veřejnou IP adresou může fungovat jako zprostředkovatel hovoru pro stovky dalších uživatelů. Svým způsobem tak funguje jako samotný internet, který také těžko zkolabuje globálně, pravděpodobnější je jen pád nějaké oblasti.

Test Skype telefonů – ušetří tisíce za měsíc, ale ty chybičky...
i Zdroj: PCTuning.cz

Stolní drátový Eltrinex Free24 Skype

Pády Skypu mají často nejasný původ. Asi nejznámnější příčinou byly aktualizace Windows, po kterých si uživatelé hromadně restartovali počítače. V síti tak byl najednou nedostatek uzlů, což vedlo k nemožnosti připojení dalších uživatelů. Po dvou dnech, kdy všichni dorestartovali, začala síť zase fungovat. Celkově je ale Skype velmi stabilní, umožňuje vedení hovorů ve velmi dobré kvalitě, je zadarmo a bez reklam.

V následující recenzi si telefony rozbalíme a představíme jejich možnosti, potom koukneme na samotné vlastnosti a všechny praktické poznatky shrneme v závěru. Už nyní mohu prozradit, že jsem udělil produktu bronzové ocenění.

Test Skype telefonů – ušetří tisíce za měsíc, ale ty chybičky...
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama