Test SSD ASUS Strix Arion S500: Hry i na externím disku
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Recenze Test SSD ASUS Strix Arion S500: Hry i na externím disku

Test SSD ASUS Strix Arion S500: Hry i na externím disku | Kapitola 4

David Jiránek

David Jiránek

7. 12. 2021 23:00 6

Seznam kapitol

1. ASUS Strix Arion S500 2. Představení disku 3. Benchmarky 4. Načítání her a přenosové rychlosti – PC 5. Načítání her – Playstation 5 6. Přibalený software a závěr

Do rychlých externích SSD se pouští stále více výrobců. Stálicí na trhu byly disky Samsung série T5 a T7, řada modelů od Western Digital a SanDisku. Všechny cílily na náročnější uživatele, kteří potřebovali přesouvat větší množství dat mezi zařízeními. Nám se do ruky dostal jeden z prvních kousků od Asusu patřící do herní rodiny ROG Strix. Nabídne tento disk něco i hráčům a obstojí v již zajetém segmentu se silnou konkurencí?

Reklama

Rychlost načítání her

Nyní konečně k bodu, který bude zajímat řadu potenciálních zákazníků. Pokud na externí disk určený pro hráče nainstalujete hru, bude se načítat podobně rychle jako z NVMe SSD pro PCIe ? 

Po ruce jsme naštěstí měli hned dvě interní SSD. První označované v tabulce jako PCIe 4.0 bylo zapojené do hlavního slotu M.2 napojeného přímo na procesor. Šlo o Gigabyte Aorus Gen4 M.2 1TB s rychlostmi čtení 5 000 MB/s a zápisu 4 400 MB/s. Ačkoliv nejde o nejrychlejší PCIe 4.0 s M.2 na trhu, ve své době šlo o výhodnou koupi.

Druhé porovnávané SSD bylo osazeno se slotu PCIe 3.0 M.2. Šlo o WD Blue SN500 NVMe SSD 2TB s teoretickými rychlostmi 2 600 / 1 800 MB/s při čtení a zápisu.

Zmíněné disky slouží zejména pro porovnání, jak moc v praxi na rychlostech či rozhraní. U každé hry byl zvolen bod, kdy se dala hra požadovat za načtenou. Tento bod jsem vybral subjektivně, nicméně konzistentně při testování všech disků u dané hry. Data z tabulky proto nelze porovnávat s jinou tabulkou na internetu. 

Testování probíhalo několikrát a výsledný čas je průměrem. Ve výsledku se hodnoty načtení lišily jen o desetiny sekundy.

Hra / diskPCIe 4.0PCIe 3.0Externí SSD
Metro Exodus Enchanced Edition11,7s11,7s11,7s
Deathloop*15,3s16,2s16s*
Detroit Become Human8s8s8s
F1 20215,6s5,8s6,5s

*Deathloop vykázal při dvou průbězích testů velkou odchylku. Načítání jedné úrovně (ve stejnou herní dobu) zabralo u externího SSD v těchto případech okolo minuty a deseti sekund. Při opakovaném testování se ale tento problém vícekrát neprojevil. Deathloop prošel nejvíce testy a trend pomalého načtení byl ojedinělý. Do průměru jsem jej tedy nezapočítal, jelikož šlo extrémní hodnoty.

Nyní si výsledky rozebereme. Výběr čtveřice her není náhodný. Jde o remaster příběhové akce (Metro Exodus), zcela novou akční hru vydanou pouze na PC a novou generaci konzolí (Deathloop), adventuru s velkou řadou načítacích pasáží (Detroit Become Human) a závodní hru s řadou načítání (F1 2021).

Metro Exodus a Detroit Become Human se řadí mezi konzistentní hry, kdy vám postačí mít zkrátka SSD. U Metra jsme měřili čas do načtení první mise a momentu, kdy šlo stisknutím klávesy ukončit načítání. V případě Detroitu šlo o načtení jedné části příběhu přímo z hlavního menu hry.

Deathloop vykazoval jistou nekonzistentnost u externího SSD, kterou jsme si popsali výše. Hra má velkou řadu rozdělených pasáží, misí a částí mapy. Zde se tedy každá vteřina může projevit. Externí SSD v podobě Asus Strix Arions S500 si poradilo s menším zaváháním s tímto úkolem podobně jako interní disky.

Nakonec zde máme závodní hru F1 2021. Vydali jsme se v time trialu do Bahrajnu. Zde externí disk zaváhal nejvíce v relativním poměru k interním NVMe diskům. Absolutní čas se ovšem liší jen o sekundu v maximu.

Ve všech případech tak lze říct, že načítání her z externího NVMe disku při zapojení skrze USB-C 3.2 Gen 2 má smysl a výsledek dorovnává interní disky připojené nativně přes PCIe. Následný herní zážitek je prakticky identický.

Hráči by se tak neměli hnát za extrémně vysokými rychlostmi, které dělají jen minimální rozdíl. Důležitý ukazatel je totiž jinde. Tato čtveřice her zabrala slušných 253,4 GB místa na disku o reálné velikost 465 GB. To znamená, že se vám na tento SSD model vejde 7 her o podobných velikostech, což rozhodně není mnoho. Dobrou zprávou je, že si můžete interní M.2 NVMe disk během pár minut vyměnit za větší.

Přenosové rychlosti

Z PC na externí SSD

Abychom měli praktickou část testu spojenou s počítačem plně za sebou, zmíníme ještě časy při kopírování souborů. Složka o velikosti 980 MB s řádově stovkami fotek ve formátu .png a .jpg o velikostech do 1 MB se kopírovala 5,8 sekundy. O trochu menší .psd soubor s velikostí 680 MB zabral 1,6 s a 2,3GB video 3,7 s.

Kopírování spousty malých screenshotů
i Zdroj: PCTuning.cz
Kopírování spousty malých screenshotů
Kopírování jednoho videa
i Zdroj: PCTuning.cz
Kopírování jednoho videa

Z SSD na PC

Opačným směrem proběhlo kopírování rychleji. Zmíněný .psd soubor byl zkopírován za necelou sekundu. V případě screenshotů šlo o 5 sekund. Video pak zabralo okolo dvou a půl vteřiny při rychlosti až 840 MB/s.

Kopírování screenshotů
i Zdroj: PCTuning.cz
Kopírování screenshotů
Kopírování videa
i Zdroj: PCTuning.cz
Kopírování videa
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama