Test SSD ASUS Strix Arion S500: Hry i na externím disku
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Recenze Test SSD ASUS Strix Arion S500: Hry i na externím disku

Test SSD ASUS Strix Arion S500: Hry i na externím disku | Kapitola 3

David Jiránek

David Jiránek

7. 12. 2021 23:00 6

Seznam kapitol

1. ASUS Strix Arion S500 2. Představení disku 3. Benchmarky 4. Načítání her a přenosové rychlosti – PC 5. Načítání her – Playstation 5 6. Přibalený software a závěr

Do rychlých externích SSD se pouští stále více výrobců. Stálicí na trhu byly disky Samsung série T5 a T7, řada modelů od Western Digital a SanDisku. Všechny cílily na náročnější uživatele, kteří potřebovali přesouvat větší množství dat mezi zařízeními. Nám se do ruky dostal jeden z prvních kousků od Asusu patřící do herní rodiny ROG Strix. Nabídne tento disk něco i hráčům a obstojí v již zajetém segmentu se silnou konkurencí?

Reklama

Testovací sestava

Disk byl testován na herním stroji stroji, který patří k highendu. Všechny testy proběhly na Windows 11 s veškerými aktualizacemi k prvnímu prosinci 2021. Pro naše testování je nutné zmínit základní desku ASUS ROG Croshair VIII Dark Hero, kterou kolegové zrecenzovali před rokem. Ve výbavě této desky nalezneme nativní USB-C 3.2 Gen 2 umístěné na zadní straně, kam byl testovaný disk po celou dobu zapojený.

Zapojení externího disku
i Zdroj: PCTuning.cz
Zapojení externího disku

Doplníme, že jsme použili originální kabel z USB-C na USB-C. Zbytek testovací sestavy zahrnuje procesor Ryzen 9 5900X, grafickou kartu RTX 3080 a 32 GB DDR4 RAM na 3600 MHz CL17. Sestava byla doplněna o dva interní SSD disky zapojené přes PCIe 3.0 a 4.0. K nim se vrátíme v další kapitole při praktickém testování.

Benchmarky a porovnání

Jako první se podíváme na CrystalDiskMark ve verzi 8.0.4. Oblíbený testovací nástroj ukazuje, že sekvenční čtení se opravdu přibližuje maximálním hodnotám uvedeným výrobcem.

Asus STRIX Arion S500
i Zdroj: PCTuning.cz
Asus STRIX Arion S500

Rychlost sekvenčního čtení a zápisu zde omezená rozhraním USB-C 3.2. Proto ani nemá cenu rozebírat v základu osazený disk, který byl v našem případě od Kingstonu. V maximálních rychlostech se neprojeví. Porovnávat můžeme s oblíbeným Samsungem T7, který jsme po ruce sice neměli, ale jeho test najdete například na The SSD Review. Ale pozor, jde o výsledky zze dvou rozdílných verzí programu na různých testovacích sestavách, srovnání proto berte s rezervou.

Starší test disku Samsung T7 z webu The SSD Review
i Zdroj: PCTuning.cz
Starší test disku Samsung T7 z webu The SSD Review

Námi naměřená rychlost náhodného čtení a zápisu na disku Strix Arion je lepší. Do karet Asusu hraje i fakt, že jejich výrobek lze snadno vylepšit osazením kvalitnějšího, rychlejšího disku M.2.

Dalším testem byl Anvil's Storage, který krásně poodhaluje například odezvu disku. V porovnání s konkurencí jde opět o velmi podobné hodnoty.

Asus STRIX Arion S500
i Zdroj: PCTuning.cz
Asus STRIX Arion S500

Počet operací za sekundu (IOPS) byl v tomto případě celkem rozdílný. Výsledné rychlosti ovšem opět převyšují námi porovnávaný Samsung T7. 

Samsung T7
i Zdroj: PCTuning.cz
Samsung T7

Třetím testem byl ATTO Disk Benchmark. Ten nám přináší ještě podrobnější pohled na rychlosti externího disku. Opět ale platí, že testy s většími bloky už jsou omezeny samotným rozhraním.

Asus STRIX Arion S500
i Zdroj: PCTuning.cz
Asus STRIX Arion S500

Konstantní rychlosti 800 MB/s začínají u 64 kB a následně jsou konzistentní. V podobném testu T7 od Samsungu dosahuje trochu lepších čísel. Rychlost zápisu se držela okolo 940 MB/s a čtení okolo 1050 MB/s. Opět ale nejde o přímé porovnání na stejných sestavách.

Z benchmarků vyplývá, že teoretické rychlosti jsou na úrovni konkurenčních externích disků. Sekvenční čtení a zápis nemá prostor pro zlepšení kvůli omezení na straně připojovaného rozhraní.

Právě tyto hodnoty se pak snižují při zapojení například přes USB-A 3.0 a starší. Zde narazíte na rozdílné přenosové rychlosti, které se mohou odvíjet od daného portu i zařízení. My jsme disk otestovali v ideálních podmínkách při zapojení do USB-C 3.2 Gen 2, kterým disponují novější počítače, notebooky a konzole. Pokud toto rozhraní ve svém počítači nemáte, nedosáhnete ani zdaleka výše uvedených rychlostí.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama