Test SSD ASUS Strix Arion S500: Hry i na externím disku
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Recenze Test SSD ASUS Strix Arion S500: Hry i na externím disku

Test SSD ASUS Strix Arion S500: Hry i na externím disku | Kapitola 6

David Jiránek

David Jiránek

7. 12. 2021 23:00 6

Seznam kapitol

1. ASUS Strix Arion S500 2. Představení disku 3. Benchmarky 4. Načítání her a přenosové rychlosti – PC 5. Načítání her – Playstation 5 6. Přibalený software a závěr

Do rychlých externích SSD se pouští stále více výrobců. Stálicí na trhu byly disky Samsung série T5 a T7, řada modelů od Western Digital a SanDisku. Všechny cílily na náročnější uživatele, kteří potřebovali přesouvat větší množství dat mezi zařízeními. Nám se do ruky dostal jeden z prvních kousků od Asusu patřící do herní rodiny ROG Strix. Nabídne tento disk něco i hráčům a obstojí v již zajetém segmentu se silnou konkurencí?

Reklama

Software

Asus vybavil svůj rámeček RGB podsvícením a podporou pro Aura Sync. Disk tak najdete v aplikaci Armoury Crate mezi ostatními komponenty a příslušenstvím.

Test SSD ASUS Strix Arion S500: Hry i na externím disku
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud máte notebook nebo komponenty počítače od Asusu, nejspíše již máte software nainstalovaný. V záložce Aura Sync si lze nastavit řadu efektů od statických po měnící se.

Test SSD ASUS Strix Arion S500: Hry i na externím disku
i Zdroj: PCTuning.cz

Armoury Crate rozhodně není nejlepší program na ovládání RGB podsvícení, ale není ani zdaleka ten nejhorší. Nebere tolik prostředků jak například iCue od Corsairu a nabízí také celkem praktickou záložku nástrojů monitorující aktuální ovladače a BIOS.

Co se podsvícení týče, svítí na něm jeden kratší pruh na konci a na druhý na straně, kde se nachází ROG logo. Já si světýlek moc neužil, jelikož byl Arion většinu času připojený k PC. Kratší přibalený kabel u většiny skříní znamená, že disk položíte na vrch počítačové skříně, nebo pověsíte vzadu. Po připojení ke konzoli nebo notebooku si barviček užijete více.

Osobně bych ale raději u takového zařízení viděl vyšší odolnost nebo zabezpečení v podobě čtečky otisků prstů. Hráči ale rozhodně půjdou po světýlkách a nadšenci do počítačů zase po možnosti snadné výměny disku.

ROG SSD Dashboard

Přímo na disku najdete program ROG SSD Dashboard. Ten nabízí náhled na informace o jméně disku, firmwaru a sériovém čísle. Můžeme zde vidět i další informace o samotném externím SSD a zobrazují se tu i další disky.

V našem případě ovšem program nezobrazil SSD připojené do počítače skrze PCIe 3.0 (od WD).

SSD Dashboard tak nabízí jen přehled informací a funkci bezpečného vymazání dat. Rozhodně by nebylo od věci, pokud by program nabízel i možnost úpravy podsvícení. V tom případě by uživatelé nemuseli stahovat obsáhlý Armoury Crate.

Zálohovací program Backup Now EZ 7

Posledním přibaleným softwarem je utilita Backup Now EZ. Jak již název napovídá, jde o jednoduchý zálohovací program, který dokáže vytvořit zálohu celého operačního systému i programů a dat. Napojit ho lze na externí cloudové služby NTI Cloud, Dropbox, Google Drive a OneDrive.

Backup Now EZ 7
i Zdroj: PCTuning.cz
Backup Now EZ 7

Program umí plánovat dobu zálohování. Vybrat si lze z různých časových úseků od hodin až po měsíce. Jedná se o relativně jednoduchý software mířící na uživatele, kteří moc nezálohují. Vzhledem k tomu, že jde o disk pro hráče, nejspíše ho využije jen málokdo. Po instalaci pár titulů totiž na disku nezůstane mnoho prostoru pro zálohování ostatních souborů.

Závěr

Asus Strix Arion S500 vychází z povedeného externího rámečku, který Asus prodává již nějakou dobu za 1 399 Kč. Nyní ho lze koupit s již nainstalovaným diskem NVMe pro M.2, ale bez řady příslušenství. Ačkoliv cena poskočila na 3 299 Kč (za 500GB disk NVMe tak dáte 1 900 Kč), stále jde o skvělý produkt. Rámeček je kvalitní, robustní a malý. Dosahuje slušných výkonů. Interní NVMe SSD je v tom případě trochu přiškrceno rozhraním USB-C 3.2 Gen 2 a na jeho parametrech nesejde, snad kromě kapacity. Testovaných 500 GB je už na moderní hry málo, ovšem snadná možnost výměny interního SSD za větší je velkým bonusem.

Testy ukázaly, že načítání her je podobně rychlé jako v případě interních disků PCIe. Asus ROG Strix Arion S500 tak lze doporučit například vlastníkům moderních notebooků s rychlým USB-C a konzolistům. Zmíněných 500 GB mohou po nějakém čase vyměnit s koupí i podprůměrně rychlého, leč velkého NVMe disku za lepší cenu.

Hodnocení

Verdikt

Asus Strix Arion S500 paří mezi lepší externí rámečky s již osazeným NVMe SSD. Hodí se na hraní, kde načítací časy stlačí na hodnoty podobné interním PCIe diskům. Skvělé provedení kazí zejména absence příslušenství a lehce nepříznivá cena.

Hodnocení

Co se nám líbí a nelíbí?

Kompaktní rozměry
Velmi dobré provedení
Rychlosti v bechmarcích i v praxi
Snadná a rychlá výměna disku
Kompatibilita s konzolemi
RGB podsvícení
Chybějící příslušenství
Lehce vyšší cena
Chybí jakákoliv zvýšená odolnost
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama