Test SSD ASUS Strix Arion S500: Hry i na externím disku
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Recenze Test SSD ASUS Strix Arion S500: Hry i na externím disku

Test SSD ASUS Strix Arion S500: Hry i na externím disku | Kapitola 5

David Jiránek

David Jiránek

7. 12. 2021 23:00 6

Seznam kapitol

1. ASUS Strix Arion S500 2. Představení disku 3. Benchmarky 4. Načítání her a přenosové rychlosti – PC 5. Načítání her – Playstation 5 6. Přibalený software a závěr

Do rychlých externích SSD se pouští stále více výrobců. Stálicí na trhu byly disky Samsung série T5 a T7, řada modelů od Western Digital a SanDisku. Všechny cílily na náročnější uživatele, kteří potřebovali přesouvat větší množství dat mezi zařízeními. Nám se do ruky dostal jeden z prvních kousků od Asusu patřící do herní rodiny ROG Strix. Nabídne tento disk něco i hráčům a obstojí v již zajetém segmentu se silnou konkurencí?

Reklama

Načítání her – Playstation 5

Asus Strix Arion S500 jsme vyzkoušeli také s novou konzolí od Sony. Playstation 5 disponuje rychlým USB-C 3.2 Gen 2 na přední straně, kam jsme disk zapojili. Úložiště musí být pro využití k instalaci her formátované prostřednictvím nabídky v samotné konzoli. Tento postup si v rychlosti projdeme v galerii níže.

Ještě než si porovnáme rychlost načítání her, rozebereme si jeden drobný nedostatek softwaru konzole. Pokud jste PS5 rozšířili o rychlé NVMe SSD skrze interní slot a zapojíte i externí úložiště, máte na výběr tři disky pro ukládání her. Konzole ale nabízí jen dvě možnosti ukládání. Hry pro PS5 na jakékoliv externí úložiště nedáte. Pro instalaci PS5 her si tak musíte vybrat mezi nativním a interním úložištěm, nikoliv obojí. Hry pro PS4 logicky uložíte zejména na externí disk. V našem případě Arion S500.

Hra Horizon Zero Dawn se v případě načítání z nativního úložiště konzole i externího disku načetla za 23 sekund. Starší Ratchet & Clank byl načtený z menu za 6 vteřin rovněž v obou případech.

Načítání PS4 titulů z externího disku bylo i v dalších případech identické ve srovnání s nativním úložištěm. Není se čemu divit, hry pro Playstation 4 byly vyvíjeny pro plotnové disky, ze kterých se následně přeskočilo rovnou na NVMe SSD. Hry pro PS5 bohužel ani z takto rychlého externího disku nespustíte, Sony to nedovoluje.

Důležité je také zmínit, že RGB prvky na externím disku se při zapojení do konzole zapnou a nejdou upravit. V případě počítače jsme nastavili statickou modrou barvu, v konzoli ovšem disk načetl základní barevný profil, který postupně mění barvy.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama