Test: zvýší se rychlost USB 2.0 disků v USB 3.0 portu?
i Zdroj: PCTuning.cz
Úložná zařízení Článek Test: zvýší se rychlost USB 2.0 disků v USB 3.0 portu?

Test: zvýší se rychlost USB 2.0 disků v USB 3.0 portu?

Aleš Kaňák

Aleš Kaňák

14. 5. 2013 14:00 33

Seznam kapitol

1. Úvod – Universal Serial Bus 2. Výsledky – USB 3.0 Flash disk 3. Výsledky – USB 2.0 Flash disk 4. Souhrnné grafy 5. Zhodnocení

Úkolem tohoto článku není ukázat, jak je rozhraní USB 2.0 zastaralé nebo pomalé. Naopak se budeme snažit zjistit, zda nemohou starší zařízení mírně profitovat při zapojení do moderního USB 3.0 portu – čistě pro praxi. Kromě syntetických benchmarků vše prověříme také běžnými testy kopírování souborů, které odhalily pravdu.

Reklama

Dnešní článek vznikl na námět jednoho z vás, našeho čtenáře. Zajímalo ho, zda nemůže fungovat pomalejší USB 2.0 zařízení (typicky Flash disk) v USB 3.0 portu rychleji. Než se dáme do samotného měření, tak si ještě něco málo povíme o USB z pohledu přenosových rychlostí.

S USB (Universal Serial Bus) se jistě setkal každý z vás. Jedná se o sériovou sběrnici, která slouží k připojení periferií k počítači a nahrazuje starší typy zapojení jako: PS/2, paralelní port nebo například Gameport. K nynějšímu datu jsou dostupné tři verze, které se výrazně liší přenosovými rychlostmi a také možnostmi napájení. Nejpomalejší USB 1.1 může operovat ve dvou režimech: Low-Speed s přenosovou rychlostí 1,5 MBit/s a Full-Speed s maximální rychlostí 12 Mbit/s. Verze USB 2.0 v režimu Hi-Speed již atakuje 480 MBit/s avšak si zachovává také zpětnou kompatibilitu s USB 1.1.

Test: zvýší se rychlost USB 2.0 disků v USB 3.0 portu?
i Zdroj: PCTuning.cz

Nejrychlejší je USB 3.0, které se začalo objevovat v zařízeních okolo roku 2010. Přenosová rychlost rozhraní může teoreticky činit až 5 Gbit/s (Super-Speed režim). Takto vysokých rychlostí bylo mimo jiné dosaženo větším počtem vodičů (9 místo původních 4), plně duplexním režimem a celou řadou dalších drobných i větších vylepšení protokolu (například snížení režie). I přes výše uvedené je USB 3.0 rovněž zpětně kompatibilní s USB 2.0 a USB 1.1. Přenosové rychlosti jsou však opět nižší a komunikace probíhá pouze v half-duplex režimu. Nabízí se tak otázka, zda může USB 2.0 zařízení fungovat v USB 3.0 portu rychleji – a právě tu se vám v dnešním článku pokusíme zodpovědět.

Testovací sestavy – AMD 990FX a Intel Z77

Všechny testy jsme prováděli rovnou na dvou sestavách. První z nich tvořila základní deska Asus Sabertooth 990FX s čipovou sadou AMD 990FX, do které jsme osadili procesor AMD FX-8350 Vishera. Druhá sestava se skládala z procesoru Intel Core i7-3770K a základní desky Z77X-UP4 TH (Intel Z77) od firmy Gigabyte. Procesory běžely v obou případech na jejich základním taktu, paměti na frekvenci 1600 MHz s časováním 9-9-9-27. Testy jsme prováděli na interních i externích USB 2.0 / USB 3.0 řadičích, které konkrétní desky poskytovaly. Budete si tak moci udělat i obrázek o samotných kvalitách řadičů u obou platforem, případně porovnat rozdíly interních řadičů oproti těm externím. Přesnou konfiguraci obou sestav si můžete prohlédnout v následujících dvou screenshotech pořízených v diagnostickém softwaru HWiNFO.

Test: zvýší se rychlost USB 2.0 disků v USB 3.0 portu?
i Zdroj: PCTuning.cz

Platforma AMD 990FX

Test: zvýší se rychlost USB 2.0 disků v USB 3.0 portu?
i Zdroj: PCTuning.cz

Platforma Intel Z77

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama