ticho-a-klid-nejen-na-cestach
Hardware Článek Ticho a klid nejen na cestách

Ticho a klid nejen na cestách | Kapitola 4

Jindřich Pirner

Jindřich Pirner

1. 1. 2009 08:00 59

Seznam kapitol

1. Úvod a noise-canceling 2. Sennheiser PXC 250 3. Sennheiser PXC 350 4. Creative Aurvana X-Fi 5. Výsledné hodnocení

Sluchátka rušící okolní hluk se používají v dopravě, například v letadlech. Firmy Sennheiser a Creative tyto technologie nabízejí normálně ke koupi, takže se koukneme na tři exempláře luxusnějších sluchátek, které by měly zaručit klid a pohodu nejen na cestách. Dvoje jsou od Sennheiseru a jedny od Creative.

Reklama

Základní parametry 

Frekvenční rozsah: 20 - 20,000 Hz
Impedance: 450/72ohm
Redukce hluku: -20dB
Délka kabelu: 1,5m odpojitelný 

Cena: cca 3500 Kč

Při prvním vybalení se mi Aurvana X-Fi velmi líbila svým kvalitním zpracováním a solidním vzhledem. I příslušenství je bohaté. Nicméně, jakmile jsem je zapnul, byl jsem zklamán.

Ticho a klid nejen na cestách
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Po prvním poslechu a i po dalších, se mi Aurvana X-Fi zdála jednoznačně s nejméně přirozeným zvukem z testu. Zní jako ze sudu, odosobněně, kovově. Mdlý výraz skoro ve všech frekvencích vede občas k tomu, že ta sluchátka nestíhají ty "super" funkce.

Aurvana X-Fi jsou jediná sluchátka v testu, která při přehrávání různých druhů hudby docela často praskala. To mě kazilo poslech a je to asi důkaz toho, že tato Creative nestíhají zdaleka vše, co by  stíhat měla. Repro pochybné kvality v kabátku s třemi tlačítky pro "vylepšení" zvuku - takto se neprezentují kvalitní sluchátka.

Pokud chcete používat funkce noise-cancelingu a podobné, musíte zapnout přepínač na pravém sluchátku. Ty potom na chvíli přestanou hrát. Lze zvýšit hlasitost oproti originálnímu vstupu, malým, téměř neviditelným kolečkem na pravém sluchátku.

Zkusil jsem postupně aktivovat všechny tři efektové funkce (to lze i naráz a to je potom "hukot") a po zjištění, že to prostě nemůžu poslouchat, jsem to raději rychle vypnul. Jestli-že byl bez zapnutí těch efektů zvuk nevěrohodný a nepřirozený, tak se tohle po jejich aktivaci ještě znásobilo.

Ještě poznamenám, že u těch třech tlačítek pro zapínání efektů se musíte poslepu naučit, kde které je, musíte si to zapamatovat. Já si je vždycky radši sundal abych viděl, co je aktivované a co není, to si také musíte pamatovat, nebo to poznat podle změněného zvuku. To není dobré.

Ticho a klid nejen na cestách
i Zdroj: PCTuning.cz

Creative dodává v balení nedobíjecí baterie Energizer. Aurvana X-Fi nejsou skládací. V balení najdete redukci na velký jack, rozdvojku pro poslech ze dvou zdrojů, odpojovací kabel sluchátek a prodlužovák pro něj. Základní odpojovací kabel má 1,5m a prodlužovák další 2m. Připojíte to tedy v podstatě kamkoliv. V balení je tedy vše, co potřebujete pro jakoukoliv situaci. Já testoval sluchátka zpočátku hodně na PC, takže se mi hlavně prodlužovací kabel hodil.

I Aurvana X-Fi mají možnost otočit jednotlivé náušníky v DJ stylu a nasadit si tak na ucho jen jedno sluchátko.
A mají také funkci potlačující okolní ruch, jako Sennheisery. Ale tady mi to nepřišlo moc dobře
implementované, nevím, u Sennheiseru to zní lépe celkově, lépe to izoluje a tak dále.

Jediný případ, kdy tato sluchátka hrála docela dobře a nepraskala bylo, když jsem je napojil na zesilovač s ekvalizérem a pustil tam Michala Davida - Děti Ráje. To hrálo asi jako jediné uspokojivě, zapnuté všechny efekty, docela výplach.

Aurfana X-Fi brašna je černá, zakulacená a sluchátka se do ní složí s otočenými náušníky. Je tam i kapsička se zipem. Odpojitelný přívodní kabel lze smotat doprostřed sluchátek. Také tato brašna je tvrzená, tedy má i ochranou funkci. 

Ticho a klid nejen na cestách
i Zdroj: PCTuning.cz

Na závěr Aurvana X-Fi zkusím také odhadnout, jak bytelné bude zpracování při použití venku. To se mi líbilo od začátku a ačkoliv není zdaleka tak decentní a elegantní, jako u Sennheiser CXP 350, je alespoň klasičtější a působí na mě dojmem, že si k tomu něco můžu dovolit. Ale může jít jen o dojem. I tady jsem měl trochu problém při zavěšení sluchátek na krk - není to moc příjemné a tak bych je i v tomto případě dával při nepoužívání do brašny. Zpracování víčka od baterií je plastové a nemám v něj důvěru. Navíc, stejně jako u CXP 350 musíte dávat pozor, abyste pro otevření víka baterií správně zaklopili náušník. Jinak by se to mohlo ulomit a myslím, že časem se to někomu může podařit.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama