Ulož.to padlo. Co dál?
i Zdroj: MS designer (AI)
Článek Ulož.to padlo. Co dál?

Ulož.to padlo. Co dál? | Kapitola 5

Michal Rybka

Michal Rybka

3. 12. 2023 16:00 73

Seznam kapitol

1. Warez jako byznys 2. Chránit si svůj byznys 3. Lítý boj proti pokroku 4. Jak obejít distributory 5. Mimo zájem byznysmenů

To, že Ulož.to postavilo svůj obchodní model na pirátském obsahu, není žádné tajemství. Po šestnácti letech bylo donuceno změnit se na klasický cloud. Není to velké vítězství pro distributrory, naopak – model Ulož.to nebyl úplně pitomý a dalo se s ním pracovat.

Reklama

Delší dobu se zdálo, že s příchodem streamingu přirozeně zanikne pirátství, protože s all-you-can-eat přístupem a flat rate už nikdy nikdo nebude řešit nějaký hon na pirátský obsah. Ale ouha, velcí distributoři nezklamali – a aby maximalizovali zisk, tak si každý založil vlastní streaming s vlastním blackjackem a vlastním obsahem, který pro jistotu cykluje, aby toho tam nebylo najednou moc a lidi jim to nevykoukali. A jsme zase tam kde jsme byli.

Model, se kterým přišlo Ulož.to, vlastně nebyl pitomý – a kdyby měli distributoři soudnost, dalo by se s ním pracovat. Jejich model počítá s tím, že se obsah postupně vytěžuje v prémiové projekci, pak v běžné, pak se prodává, pak se půjčuje a pak se vysílá, aby se z toho vyšťouralo, co to jenom jde. 

Pak by po prime time mohly nastoupit služby typu Ulož.to, které budou nabízet starší tituly – buď v systému zaplať za stažení, nebo se koukej na reklamy – a podle práv by distributoři dostali ze sledování svou poměrnou část. To ale moc nevynáší, takže je to nezajímá a tak to radši nechají v archívu. Kdo ví, třeba se to tam rozleží a stane se z toho kultovní obsah, jako třeba z původního The Thing (1982) – třeba z toho půjde ještě něco vyškrabat. 

Anebo třeba ne, jako například u televizního seriálu Freddys Nightmares (1988-1990) – víte, že něco takového existovalo?

Mimo televizi, kde to šlo původně, to nikdy nikdo nevydal, i trailery na IMDB jsou pouze v příšerné kvalitě. Přesně na tohle bylo Ulož.to dobré – anebo třeba na to, abyste objevili, že před Ghostbusters (1984) existoval komediální seriál The Ghost Busters (1975), kde byli dva paranormální vyšetřovatelé a jedna gorila. Bylo to natočené tak levně, že nehledali chlapa, co bude hrát gorilu, ale přímo někoho, kdo už má gorilí převlek! Naštěstí neplačte, tohle je i na YouTube!

No, taky to tam bude neoficiálně. Z toho prachy nebudou – anebo tak málo, že se to nevyplatí dát do distribuce. Distributoři tu nejsou od toho, aby něco distribuovali, ale aby z toho distribuovaného maximalizovali výnos, takže si nestěžujte a konzumujte nový produkt. 

To, že existuje obří světová produkce, vás zajímat nemusí. To, že existují obří archívy obsahu, ke kterému se není jak legálně dostat, vás taky zajímat nemusí. Distributoři ví, že zpřístupňovat něco takového se jim nevyplatí. Řešením by bylo něco, jako bylo Ulož.to – pro starší obsah, to se rozumí. Způsobů, jak to technicky vyřešit, jak obsah ocenit, jak ho zpřístupnit v předplatném anebo za kredity je spousta – pokud by byl reálný zájem něco takového udělat. 

Ale já celá desetiletí nemám pocit, že by byl zájem něco takového udělat. Zase si vyslechneme pár oslavných řečí na téma, jak pád Ulož.to spasí kina (nespasí), jak zlepší naši kulturu (nezlepší) a jak je to obecně pokrok (není). Tihle lidi nepochopili nic – nepochopili to v dobách, kdy se pustili do boje s audiokazetou, s vypalovacím CD, s prvním sdílením – a nechápou to pořád. 

Řešení pirátství není v tom, že kolem své zahrádky postavíte vyšší zeď, ale že ji zpřístupníte jednodušším a přátelštějším systémem, než to dokázali piráti. Se streamovacími službami jsme tam už skoro byli – ale ne, pořád tam nejsme.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama