Úvaha: Proč se vrací chromebooky?
i Zdroj: PCTuning.cz
Mobilní zařízení Článek Úvaha: Proč se vrací chromebooky?

Úvaha: Proč se vrací chromebooky? | Kapitola 7

Michal Rybka

Michal Rybka

17. 1. 2014 03:00 20

Seznam kapitol

1. Proč se vrací chromebooky? 2. Probuzení z kómatu 3. Bez signálu ani ránu 4. Na ty internety to stačí
5. Zpátky na stromy 6. Data odevšad... a pro všechny 7. Jen takový tablet s klávesnicí 8. Probere se Microsoft?

Když byla zveřejněna data, podle kterých byl během americké vánoční sezóny každý desátý prodaný počítač chromebook, dost mě to překvapilo. Novodobou terminálovou technologii jsem přece jenom považoval za okrajovou záležitost. Vždyť u nás první vlna chromebooků neuspěla. Dokonce natolik, že už je dnes žádný větší český eshop neprodává!

Reklama

Jedna ze zajímavých myšlenek, která také zazněla, je ta, že chromebook je ideální na cestování. Předně, všechna data se vám ukládají do cloudu, takže když vám stroj ukradnou / zabaví / zničí / ztratí, nepřijdete o data, prostě si koupíte další chromebook a přihlásíte se ke svému účtu. Při cestě do blízkovýchodních zemí nemusíte přemýšlet, jestli jste na disku nenechali nějaké porno a při cestě do Země svobody se zase nemusíte bát namátkové celní kontroly, jestli na svém stroji nemáte nějaký nesvobodně protistátní obsah. Data, která na stroji nejsou, z něj nelze vytáhnout. Pravda, tato vlastnost vás nespasí před očucháváním ze strany NSA, ale pokud používáte cloudové technologie, tak vás očuchávají stejně.

Úvaha: Proč se vrací chromebooky?
i Zdroj: PCTuning.cz

Dnes není jednoduché vyhnout se zcela používání cloudu, nicméně chromebooky v tom jdou o kus dále, protože nedovolují jednoduchou práci s lokálním obsahem. Už tohle je pro mě dostačující důvod, proč se jim zcela vyhnout, nicméně je taky pravda, že více než polovině Američanů je zcela ukradené, jestli je vláda sleduje a proto s tím asi nemají problém (a jako jedni z mála by s tím problém mít mohli, protože je chrání čtvrtý dodatek ústavy, což nás, americké neobčany, rozhodně nechrání).

Jenže to nám neodpovídá na otázku: Co je to vlastně chromebook a proč si ho lidé kupují? Vypadá to jako notebook, ale není to stejně použitelné. Používá se to spíš jako tablet: Na něm taky surfujete a čtete maily. Tablet je také funkčně omezený a má malé úložiště. Speciálně při srovnání tabletů s Androidem a chromebooků vyniká jejich podobnost. Paradoxně je Android pro používání offline způsobilejší než chromebook.

Úvaha: Proč se vrací chromebooky?
i Zdroj: PCTuning.cz

Takže se nám vkrádá kacířská myšlenka: Co když je chromebook vlastně jenom tablet s klávesnicí pro ty, kteří nechtějí tablet? Chcete něco, co se ovládá podobně jako notebook, ale nepotřebujete funkcionalitu notebooku. Chcete něco, co se startuje rychle, snadno se to používá a nemusíte se mastit s údržbou, protože zařízení se udržuje samo. To je přece tablet! Klávesnice chromebooku mu dává něco, co tablety „z krabice“ nemají: možnost snadno vkládat údaje a psát rozsáhlejší texty. Pravda, když tablet doplníte klávesnicí, budou si tato zařízení ještě o něco více podobná. Rozdíl je hlavně v tom, že nové levné chromebooky nabízí solidní výbavu v ceně, zatímco tablet byste si museli doplnit (a u Apple by to ještě ani nešlo ve srovnatelné míře).

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama