uvaha-windows-7-prichazi-co-muzeme-cekat
Historie Článek Úvaha: Windows 7 přichází. Co můžeme čekat?

Úvaha: Windows 7 přichází. Co můžeme čekat?

Jiří Vašek

Jiří Vašek

7. 2. 2009 06:00 177

Seznam kapitol

1. Nové Windows 95? Sem s nimi! 2. Windows NT. Konečně. 3. Windows Vista - rozpačitý nástup nové éry 4. Windows 7 - co můžeme očekávat?

O nadcházejícím operačním systému od Microsoftu už si štěbetají vrabci na střeše velice dlouho, warezové buildy dávno zaplavily internet a objevila se i veřejná betaverze. Představovat novinky by bylo nošením dříví do lesa, koneckonců nedávno jsme vám přinesli i poněkud netradiční preview. Pokusme se tedy o ještě jeden pohled na Windows 7, a zkusme si trochu zaspekulovat.

Reklama

Udělejme si nyní malou exkurzi do historie, a na základě úspěchu a přijetí předchozích verzí Windows uživateli pak zkusme předpovědět, co vlastně nové Windows 7 čeká.

Úvaha: Windows 7 přichází. Co můžeme čekat?
i Zdroj: PCTuning.cz

Přesuňme se v čase o hezkých čtrnáct let zpět, do doby kdy počítače ještě okupovaly 486ky a Pentia, na gigabajtových harddiscích sídlil MS-DOS, a někteří masochisté zkoušeli pracovat s Windows 3.11. Ač se to může zdát nepravděpodobné, tato doba byla velmi podobná té dnešní. Byly položeny základy 32-bitových Windows, a jako zjevení se přihnaly Windows 95, které odsoudily všechny předchozí systémy k zapomnění.

Windows 95 - průkopník

V létě 1995 to mezi počítačovou veřejností doslova vřelo. Windows 95 vzaly útokem všechny počítače, na kterých bylo možné je spustit, a velice rychle se proslavily. Kdo je neměl, ten o nich alespoň snil nebo na ně nadával - ale ignorovat tento nový fenomén bylo nemožné.

Úvaha: Windows 7 přichází. Co můžeme čekat?
i Zdroj: PCTuning.cz

I tehdy, stejně jako dnes, přirozeně mnoho uživatelů se starými stroji nadávalo na hardwarovou náročnost Windows 95. Posledním výkřikem techniky tehdy bylo Pentium 133, většina uživatelů však měla nesrovnatelně pomalejší stroje. Vždyť jen masové rozšíření Pentií a odpis 486tek se konal až o dva roky později, pamatuji si na rok 1997, kdy mi na stole zářil krásný nový stroj s Pentiem 100 v ceně 50000Kč; výkonnější Pentia MMX nebo dokonce čerstvě uvedená Pentia II již byla mimo finanční možnosti většiny smrtelníků.

Úvaha: Windows 7 přichází. Co můžeme čekat?
i Zdroj: PCTuning.cz

Význam Windows 95 však byl někde jinde, než v relativně krvavých nárocích na hardware. Byl to první skutečně 32-bitový systém, který žil vlastním životem, a nebyl jen jednoduchou grafickou nadstavbou nad MS-DOSem. Rejpalové namítnou, že se nevyjadřuji úplně přesně - ano, Windows 95 nebyl ani tím prvním, ani tím opravdovým 32-bitovým systémem - určité 32-bitové součásti obsahovaly již předchozí Windows 3.11 For Workgroups, a i samotné Windows 95 a jejich následovníci byly hybridní 16/32-bitové systémy. Co vám to připomíná? Nic? A co architektura x86-64? 64bitové jádro, schopné spouštět nativně 64-bitové i 32-bitové aplikace? No vidíte.

Úvaha: Windows 7 přichází. Co můžeme čekat?
i Zdroj: PCTuning.cz

Windows 95 také přinesly totálně překopaný systém ovladačů hardware a koncept ovládání systému, se kterými se v mírně pozměněné podobě setkáváme dodnes. Byl to šok pro uživatele Windows 3.11, natožpak MS-DOSu. Windows 95 byly prvním systémem, který šlo v pohodě používat jako plnohodnotný systém, byť jejich zavádění probíhalo podobně jako u Windows 3.11 a starších jako normální DOSový program.

Úvaha: Windows 7 přichází. Co můžeme čekat?
i Zdroj: PCTuning.cz

Windows 95 se proslavily také svou notorickou nespolehlivostí, neustálými problémy, a nemožností udržet je dlouhodobě v chodu, což ostatně zůstalo nevyřešitelným problémem i pro jejich následovníky Windows 98 a Windows ME.

Windows 98 - mladší a hezčí bráška

Windows 98 byly v podstatě jen mírně vylepšenou verzí Windows 95. Graficky vypadaly malinko lépe a barevněji, byly o něco málo stabilnější, a zpětně kompatibilní s Windows 95.

Úvaha: Windows 7 přichází. Co můžeme čekat?
i Zdroj: PCTuning.cz

V roce 1998 byly již nějakou dobu na světě rychlejší varianty Pentia II, standardem bylo 32MB paměti a více, a Windows 98 nemusely řešit nedostatek výkonných strojů. Díky zmíněné zpětné kompatibilitě na ně záhy přešel každý kdo měl dost výkonný stroj (minimem bylo něco na úrovni Pentia 100 a 24MB paměti), a Windows 98 se staly ještě masovější záležitostí než jejich předchůdce.

Úvaha: Windows 7 přichází. Co můžeme čekat?
i Zdroj: PCTuning.cz

Opravdových novinek nebylo mnoho - například Internet Explorer integrovaný v systému (původní verze Windows 95 neměly žádný webový prohlížeč, a jejich pozdní verze IE obsahovaly jako bundle), nový WDM model ovladačů, nebo jakás takás podpora USB. Windows 98 také přišly do zlaté éry počítačových her, se kterými si dobře rozuměly - tou dobou zrovna vládly první grafické akcelerátory řady 3Dfx Voodoo.

Úvaha: Windows 7 přichází. Co můžeme čekat?
i Zdroj: PCTuning.cz

Verze Windows 98 SE pak opravila některé zásadní nedostatky jako extrémní nestabilitu na nejrychlejších procesorech, a Windows 98 ovládly trh operačních systémů.

Windows ME - nechtěné dítě

Nějakou dobu po vydání Windows 98 Microsoft ohlásil, že větev Windows 9x opouští, a bude se věnovat pouze systémům z rodiny Windows NT, které se jevily jako výrazně životaschopnější - měly výrazně kvalitnější jádro, a hlavně byly téměř absolutně stabilní a vhodné do dlouhodobého provozu - což se o Windows 9x zrovna říci nedalo. První vlaštovkou, která se ucházela o přízeň uživatelů, byly Windows 2000. Pro domácího uživatele a zejména hráče však tento systém zpočátku nebyl nejvhodnější volbou - měl slabou podporu výrobců hardware, a stávající programy a hry na něm vesměs nefungovaly. Microsoft proto vydal ještě jedny Windows z řady 9x - a sice Millenium Edition.

Úvaha: Windows 7 přichází. Co můžeme čekat?
i Zdroj: PCTuning.cz

ME jsou někdy vzletně označovány jako hybrid Windows 98 a Windows řady NT - toto je však hodně nadsazené. Jednalo se vlastně jen o další verzi Windows 98, ze kterých ME zdědily kostlivce ve skříni jako například relativní nestabilitu, k tomu přidaly něco málo funkcí jako první verzi Obnovení systému nebo nativní podporu USB mass storage, a jedinou výhodou byla skoro stoprocentní zpětná kompatibilita s Windows 98.

Úvaha: Windows 7 přichází. Co můžeme čekat?
i Zdroj: PCTuning.cz

Windows ME nedoznaly velkého rozšíření - byly snad ještě méně stabilní než Windows 98, a díky velmi rychlé reakci výrobců hardware i software na Windows 2000 a také velmi rychlému ukončení prodeje nedostaly příliš času zaujmout uživatele. Verzí ME řada Windows 9x skončila - chtělo by se skoro říci "děkujeme, odejděte." Pověst nekvalitního šmejdu si Windows vysloužily právě díky této řadě.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama