uz-vas-stve-otesanek-icq5-1-zkuste-qip
Software Článek Už Vás štve otesánek ICQ5.1? Zkuste QIP!

Už Vás štve otesánek ICQ5.1? Zkuste QIP!

PCMark

PCMark

15. 11. 2006 01:00 94

Seznam kapitol

1. Instant messaging - úvod 2. ICQ 5.1 3. QIP messenger – náhrada za ICQ 5.1? 4. QIP - pokračování a závěr

Programy pro IM (neboli "instant messaging" - pro tuto skupinu existuje hezký český termín "internetové kecálky") jsou pro internetovou komunikaci totéž, jako SMS pro mobilní telefony. Že vám pojem IM ani "instant messaging" nic neříká? A znáte ICQ? Pak vězte, že ICQ je typickým představitelem IM komunikátoru. Bohužel, svůj původní náskok autoři ICQ docela prokaučovali - ICQ 5.1 je náročné na zdroje počítače (výkon, paměť i internetové připojení - reklamy) a navíc je v poslední době i docela nebezpečné...

Reklama

Pod pojmem IM / "instant messaging" se rozumí internetová služba, umožňující rychlou "ad-hoc" komunikaci (především textovou - tzv. chat) mezi uživateli internetu. Hlavní výhoda, oproti používání např. emailu, je v rychlosti a jednoduchosti posílání zpráv a souborů. Většina IM systémů umožňuje sledovat status vašich kontaktů, pomoci něhož snadno zjistíte, jestli je daný uživatel přítomen u svého počítače (přesněji řečeno, jestli je přihlášen k dané IM síti). Komunikace mezi uživateli pak probíhá v reálném čase - Vaší zprávu uvidí příjemce okamžitě a je také schopen také okamžitě odpovědět. Na druhou stranu uživatele nikdo nenutí, aby na zprávy odpovídali ihned.

Poznámka: Kromě psaných zpráv můžete také posílat SMS (zatím v omezené míře), komunikovat hlasem, obrazem nebo přenášet soubory.

Základní pojmy spojené s IM a ICQ

UIN (Unified Identification Number) je unikátní číslo každého registrovaného uživatele sítě ICQ. Díky tomu, že toto číslo stále roste, je počet uživatelů teoretický neomezený. Pro přehlednost se v tzv. "kontakt listu" zobrazují také přezdívky  / nicky jednotlivých uživatelů - narozdíl od UIN nejsou nicky unikátní (a tak současně připojených uživatelů "joro" můžete na ICQ najít více než 20).

Protokol - je společný "jazyk", pomocí kterého se komunikátory spolu domlouvají. Počítá se také s komunikaci s centrálním serverem (nebo několika servery), které zajišťují přihlášení k síti. Pokud nějaký komunikátor zvládne několik různých protokolů, může se většinou připojit i na několik IM sítí. A právě tento fakt umožňuje být na síti ICQ i bez firemního ICQ klienta...

Klient - klientský program se obvykle instaluje na počítač uživatele (existují ale také internetové klientské programy napsané ve Flashi nebo v Javě). Klient provádí přihlášení (připojuje se na server IM sítě), eviduje kontakty a umožňuje posílání a příjem zpráv.

Adware - Firma Mirabilis (a nyní AOL) se rozhodla, že k bezplatné síti ICQ připojí reklamní systém, který bude pokrývat náklady a zároveň bude zdrojem případného výnosu. Bannery se zobrazují pod kontakt listem a pod každým komunikačním okénkem (ICQ Message Window Banner).

Status - Status je u každého kontaktu v ICQ reprezentován malou ikonou reprezentující stav uživatele (online, offline, pryč, nerušit...). Typickou ikonou u ICQ je kytička - zelená, pokud je kontakt online; červená pokud je offline.

Už Vás štve otesánek ICQ5.1? Zkuste QIP!
i Zdroj: PCTuning.cz

Server - v IM síti zprostředkovávají servery přihlášení k síti a zároveň monitorují status uživatele (online, away, invisible...). Komunikace připojených klientů probíhá přímým způsobem - v některých zvláštních případech (příjemce zprávy je np. offline) servery zprávy archivují a doručují.

ICQ v číslech

  • více jak 370 000 000 stažení ze serveru download.com,
  • průměrný uživatel je připojený k síti ICQ víc než 5 hodin denně,
  • denní traffic: 400 000 000 zpráv,
  • denně přihlášených uživatelů 8 000 000,
  • aktivních uživatelů 20 000 000,

K těmto úctyhodným číslům musíme dodat, že ICQ přes internet denně přepumpuje stovky miliónů reklamních bannerů. Bohužel, spolu běžným obsahem (textem a soubory) se pomocí ICQ přenáší stále více virů a jiné internerové havěti.

ICQ - historie

ICQ (a "firemní" ICQ protokol pro instant messaging) uvedla malá izraelská firma Mirabilis v roce 1996. Díky velmi rychlému růstu popularity ICQ (což činilo problémy ostatním IM programům komerčních společnosti a sítí) došlo k akvizici firmy Mirabilis (a tím i ICQ) společnosti AOL (America Online). Hodnota transakce překročila 400M USD.

Už Vás štve otesánek ICQ5.1? Zkuste QIP!
i Zdroj: PCTuning.cz

V  České republice je ICQ nesporně nejrozšířenější IM komunikační protokol. Síť ICQ umožňuje zasílat textové zprávy, celé soubory, navštívenky a umožňuje chat. ICQ protokol je vyvíjen komerčně, je živen z reklamy na svém serveru icq.com a z reklamy ve svém messengeru ICQ5.1. Kvalita služeb produktů Mirabilis však dnes - bohužel - nedosahuje ani průměru.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama