Vánoční průvodce počítačovými skříněmi
i Zdroj: PCTuning.cz
Skříně, zdroje, chladiče Článek Vánoční průvodce počítačovými skříněmi

Vánoční průvodce počítačovými skříněmi | Kapitola 4

Jan Štěpánek

Jan Štěpánek

21. 12. 2010 03:00 57

Seznam kapitol

1. Jakou case pod stromeček? 2. Podle značky 3. Podle velikosti 4. Podle ceny 5. Podle zpracování

Děti už dojídají poslední čokoládičky z adventního kalendáře a dospělí jsou čím dál tím nervóznější, jaké ještě dárky koupit. Poštovní a kurýrní služby kolabují pod objemem zásilek a e-shopy fungují už na třísměnný provoz – ano, jsou tu zase Vánoce. A my vám poradíme, jakou skříň vybrat pod stromeček!

Reklama

V úvodu jsem ještě hovořil o rozdělení podle ceny. To si teď trošku vyčítám, protože jsem si sám naběhl na špek. Je samozřejmé, že podle ceny rozhodně není možné case rozdělovat, tedy určitě ne nějak objektivně. Vždy totiž záleží na výrobci, na konstrukci, na příslušenství, apod.

Vánoční průvodce počítačovými skříněmi
i Zdroj: PCTuning.cz

Ale jelikož řešíme téma skříně pod vánoční stromeček, tak by se tu takové nějaké základní rozdělení asi nabízelo. Nikdo určitě nemá zájem na tom, aby byl obdarovaný protějšek zklamaný z obdrženého dárku. Proto bych všem potencionálním Ježíškům doporučoval, aby se obloukem vyhnuli všem ultra levným case. Tedy ktegorii „VLC“, kterou jsem popisoval již dříve. Ono je fakt, že někdo možná ani lepší case nepotřebuje, ale obdarovat někoho skříní z papíru, to prostě zavání přehnanou touhou ušetřit.

Vánoční průvodce počítačovými skříněmi
i Zdroj: PCTuning.cz

Ono nelze přesně říci, jaká cena je taková, která už neurazí, přeci jen záleží na možnostech kupujícího a tu má každý někde jinde. Já třeba osobně považuji cenu case za ideální někde mezi 1500,- až 2000,-Kč. V této ceně totiž najdeme již produkty, které splňují základní požadavky na kvalitu a nabízejí i poměrně široké příslušenství. Tuto kategorii bych asi označil jako střední třídu, ve které můžete čekat i třeba přídavný ventilátor nebo základní odhlučnění v ceně.

Vánoční průvodce počítačovými skříněmi
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud se dostaneme pod částku 1500,-kč, tak už je třeba opravdu důkladně vybírat, protože je tu riziko, že koupíte „šmejd“. V tomto případě bych se asi nejvíce zaměřil na volbu podle značky a vyhnul se těm neznámým, zároveň bych kladl větší důraz na vyhledání nějaké recenze nebo osobní zkušenosti jiného majitele. Pamatuji například také jednu z legend mezi počítačovými case od firmy CFI, mnozí asi vědí, kam mířím – mám na mysli model 1006 a 1009, které už dnes neseženete. Tyto kousky byly celohliníkové masivní skříně s cenou těsně u 1000,-Kč. Tedy ideální kombinace úžasné ceny za nadstandardní zpracování a kvalitu. V tuto chvíli mě asi nenapadá žádný nástupce tohoto produktu v dané cenové relaci, ale jistě se zde najde dostatek „dostatečně“ kvalitních adeptů na koupi.

Vánoční průvodce počítačovými skříněmi
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud se přehoupneme naopak na druhou stranu, ted k ceně přesahující 2000,-Kč, tak bude výběr o poznání jednodušší. Na vyloženě nekvalitní case zde v podstatě není možné narazit, pouze můžete volit case s lepším, či horším poměrem cena/kvalita. Mým favoritem je naprosto jednoznačně Fractal Design, ale u něj je problém s velmi decentním designem, proto važte důkladně, co se protějšku líbí či nelíbí.

Vánoční průvodce počítačovými skříněmi
i Zdroj: PCTuning.cz

Troufám si také tvrdit, že právě design bude u všech kategorií jednoznačně klavním rozlišovacím prvkem, to platí dvojnásob právě u dražších skříní, které opravdu nabízejí ve směs jen kvalitní zpracování.

Jestliže nemáte problém zaplatit za case ještě vyšší částku, tedy např. 4000,-Kč a více, tak zde už se opravdu velmi složitě radí. Velká část výrobců nabízí alespoň jeden svůj model v této cenové hladině a vlastně se vždy jedná o leadera, tedy exkluzivní zboží. V tomto segmentu je také velmi výrazně patrný důraz na decentnější a konzervativnější design, který si prostě trh žádá. Vyjímkou však není ani opravdu nadstandardní příslušenství v podobě např. dotykového LCD panelu nebo dálkového ovládání.

Vánoční průvodce počítačovými skříněmi
i Zdroj: PCTuning.cz

Já osobně, pokud bych chtěl investovat takovou částku do počítačové skříně, tak jdu ale asi spíše cestou individuálních úprav a skříně na zakázku, kterou je možné upravdu opravdu přesně podle požadavků. Teprve potom si je člověk jistý, že za svoje peníze dostane jak perfektní zpracování a kvalitní materiály, ale také především originalitu, která je jistě neméně důležitá.

Vánoční průvodce počítačovými skříněmi
i Zdroj: PCTuning.cz

A můj názor na závěr? Jaká cena je ideální? Možná překvapím, ale asi bych do case neinvestoval více, než 2500-3000,-Kč. A na druhou stranu bych rozhodně nekupoval něco pod 1000,-Kč. Právě výše zmiňovaná střední třída je podle mne ideální a pod stromečkem nemůže nikoho urazit.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama