vnc-a-vzdalena-plocha-kouzlo-vzdaleneho-pristupu
Internet Článek VNC a Vzdálená plocha - kouzlo vzdáleného přístupu

VNC a Vzdálená plocha - kouzlo vzdáleného přístupu | Kapitola 6

Jiří Vašek

Jiří Vašek

11. 2. 2009 06:00 72

Seznam kapitol

1. Jak to všechno funguje? 2. Nutná příprava a nastavení 3. Typy vzdálených připojení 4. VNC nebo Remote Desktop? 5. VNC (Virtual Network Computing) a jeho deriváty 6. Remote Desktop aneb Vzdálená plocha

Představte si, že jste na dovolené někde na osamělém ostrově na konci světa, uprostřed korálových útesů, kokosových palem a fajn opálených Tahiťanek. Máte s sebou jen notebook a nějaké místní připojení k internetu. I tak normálně komunikujete s přáteli a obchodními partnery, používáte dál svoje aplikace a svoje data. Vlastně nikdo nepozná, že nesedíte doma u svého počítače. Kouzlo? Ne, jen vzdálený přístup.

Reklama

Ve srovnání s VNC lze tento způsob připojení snadněji vyzkoušet - klienta pro vzdálené připojení v sobě standardně obsahují všechny dnes rozšířené verze Windows, není tedy problém ani s Windows XP, ani s Windows Vista. Kromě toho také Windows počínaje verzí XP v sobě standardně obsahují i server - takže v podstatě není třeba nic instalovat, a vzdálený přístup je možné hned používat - za předpokladu že na cílovém počítači je vzdálené připojení povoleno, a je povoleno také ve firewallu.

VNC a Vzdálená plocha - kouzlo vzdáleného přístupu
i Zdroj: PCTuning.cz

Na rozdíl od VNC je zde přenášena plocha jako objekty. V jistém slova smyslu je tedy tento přístup "chytřejší" než VNC. Vzdálená plocha v tomto podání se chová jinak než VNC - to klientovi prostě ukáže plochu na serveru; RD se naopak chová jako by uživatel dostal možnost přihlásit se na vzdáleném počítači, je tedy bližší terminálovému (skoro by se řeklo víceuživatelskému přístupu). Přináší lepší podporu sdílení prostředků než VNC, například není problém tisknout, sdílet soubory nebo přehrávat zvuk, což u VNC jde hůře nebo vůbec ne.

VNC a Vzdálená plocha - kouzlo vzdáleného přístupu
i Zdroj: PCTuning.cz

VNC a Vzdálená plocha - kouzlo vzdáleného přístupu
i Zdroj: PCTuning.cz

RD prošlo vývojem, zatímco starší verze (Remote Desktop Connection) je v podstatě grafický terminál, kdy se uživatel připojí, přihlásí a pracuje s plochou, ve Windows Vista byl uveden Windows Desktop Sharing, který se principem trochu více podobá VNC, kdy není vytvářena nová session ale uživatel nebo více uživatelů mohou přímo vidět cizí plochu.

Stejně jako v případě VNC, ani v případě RD neexistuje ten jediný a správný klient. Kromě microsoftího klienta existuje například alternativní Rdesktop. Technicky vzato totiž RD není nic jiného než implementace Remote Desktop Protocolu (RDP), který poslouchá na portu 3389, Microsoft na tento protokol samozřejmě nemá žádný patent, ačkoliv přítomnost ve Windows by tomu mohla nasvědčovat.

Poznámka na okraj pro testery Windows Vista a Windows 7: jistě víte, že při testování ve virtuálním stroji (například VMware) nefunguje Aero - je to z důvodu nedostatečného hodnocení výkonu virtuálního hardware. Na tento drobný nedostatek existuje jediný funkční workaround. Nutnou podmínkou je, aby i na hostitelském stroji běželo Aero. Pak se přes Remote Desktop k virtuálnímu stroji připojíte, a voila, díky principu otevření nové session se i v hostovaném stroji zapne Aero. Samozřejmě pouze pro tu konkrétní session v RD klientu. Pokud je hostitelský systém Windows Vista bez Aera nebo jakékoli jiné Windows, Aero ve virtuálním stroji prostě nijak nerozběháte. Tento údaj platí pro současné VMware 6.5.x, změna v budoucnu je samozřejmě možná a pravděpodobná.

odkazy ke stažení: Rdesktop

A jak dál?

Zaujala vás myšlenka vzdáleného přístupu, ale nevíte jak s ní naložit? Ale no tak, nebuďte tak přízemní a použijte svou vlastní fantazii.

Máte HTPC a ovládáte jej přes hromadu kabelových prodlužovaček? Proč už jej dávno neovládáte pohodlně z postele pomocí notebooku? Nebo otravuje vás pořád v práci kolega s nějakými problémy, a už vás nebaví mu pořád do zblbnutí všechno vysvětlovat? Připojte se k němu vzdáleně, dvakrát klikněte a je po problému. A nebo je vám z té zimy už na nic? Tak si zarezervujte dvoutýdenní zájezd do Tichomoří, a chtějte jen připojení k internetu, zásuvku s elektrickým proudem, a samozřejmě příjemnou obsluhu. Proč s sebou všude tahat pracovní PC, když stačí notebook a vzdálená plocha?

VNC a Vzdálená plocha - kouzlo vzdáleného přístupu
i Zdroj: PCTuning.cz

Buďte kreativní, kdo jednou objevil kouzlo vzdáleného přístupu, už bez něj nemůže existovat :).

A pokud se vám stále nedaří to vše zprovoznit, dejte mi vědět v komentářích pod článkem. Co vám dělá největší problémy? Podíváme se na ně v příštím článku.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama