vnc-a-vzdalena-plocha-kouzlo-vzdaleneho-pristupu
Internet Článek VNC a Vzdálená plocha - kouzlo vzdáleného přístupu

VNC a Vzdálená plocha - kouzlo vzdáleného přístupu

Jiří Vašek

Jiří Vašek

11. 2. 2009 06:00 72

Seznam kapitol

1. Jak to všechno funguje? 2. Nutná příprava a nastavení 3. Typy vzdálených připojení 4. VNC nebo Remote Desktop? 5. VNC (Virtual Network Computing) a jeho deriváty 6. Remote Desktop aneb Vzdálená plocha

Představte si, že jste na dovolené někde na osamělém ostrově na konci světa, uprostřed korálových útesů, kokosových palem a fajn opálených Tahiťanek. Máte s sebou jen notebook a nějaké místní připojení k internetu. I tak normálně komunikujete s přáteli a obchodními partnery, používáte dál svoje aplikace a svoje data. Vlastně nikdo nepozná, že nesedíte doma u svého počítače. Kouzlo? Ne, jen vzdálený přístup.

Reklama

Pro lidi, kteří vzdálený přístup nikdy nevyzkoušeli, je toto téma tajemnější než hrad v Karpatech. Ve skutečnosti se ale o žádné složitosti nejedná, vše je jednodušší než byste sami čekali! Pohodlně se usaďte, protože právě začínáme.

VNC a Vzdálená plocha - kouzlo vzdáleného přístupu
i Zdroj: PCTuning.cz

Z technického hlediska není vzdálený přístup ničím jiným, než stokrát provařený princip klienta, připojujícího se na server. Je to úplně stejné jako kdybyste si nainstalovali třeba FTP server - pomocí nějakého klienta se k němu připojíte, a už stahujete ty gigabajty linuxových distribucí (co jiného taky lidi dneska mají na disku, že).

Kámen úrazu je zde vlastně jen jeden. Nainstalovat nějaký server je jednoduché, tím spíš když už může být předinstalován v systému (jak si ukážeme dále, může to být i náš případ). Horší bývá to celé zprovoznit tak, abyste se k němu mohli také připojit. Server prostě musí být zvenku "vidět", pokud není tak se můžete rozkrájet ale fungovat to nebude. Co je tedy nutným předpokladem pro vzdálené připojení k počítači?

VNC a Vzdálená plocha - kouzlo vzdáleného přístupu
i Zdroj: PCTuning.cz

Ten nejlepší případ je nasnadě - pokud máte veřejnou IP adresu, nebo se připojujete "ne tak vzdáleně" po lokální síti, vše jde jednoduše. Spustíte klienta, zadáte adresu serveru, přihlásíte se, a je hotovo - pokud se nebude bránit firewall. Jak prosté, milý Watsone.

Horší případ nastává, pokud je počítač nějakým způsobem skrytý - obvyklou překážkou je NAT, který bez drobných úprav prostě neprostřelíte. Dobře řešitelné ještě je, pokud máte přístup k routeru na kterém NAT běží, což je dnes velmi časté řešení připojení k internetu.

Úplně nejhorší případ je neveřejná IP adresa, a nemožnost to jakkoli ovlivnit. Ovšem i tento případ není úplně beznadějný, a nějaká VPN vás zachrání téměř vždy.

Naopak ze strany klienta žádné speciální požadavky nejsou, připojit se vzdáleně můžete odkudkoli, počínaje obyčejným PC, přes notebooky a konče terminály nebo PDA.

VNC a Vzdálená plocha - kouzlo vzdáleného přístupu
i Zdroj: PCTuning.cz

Pojďme se tedy prvně podívat obecně na řešení vzdálených připojení, jak zajistit aby vám fungovaly, a co dělat v případě že nefungují.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama