voip-aneb-telefonujeme-pres-internet
Software Článek VOIP aneb telefonujeme přes Internet

VOIP aneb telefonujeme přes Internet | Kapitola 3

dr.Neo

dr.Neo

30. 11. 2005 01:00 44

Seznam kapitol

1. Co to IP telefonie je? 2. SJphone - IP telefonování z PC 3. Skype - jiný pohled na VOIP

Doby, kdy jsme byli odkázáni na pevnou telefonní síť jsou už dávno pryč. Asi před 10 lety způsobily revoluci mobilní telefony a nyní se stává velmi populární IP telefonie. Protože se nejedná o nic složitého, tak si v tomto článku nastíníme jak to všechno funguje.

Reklama

Zajímavým a populárním programem na telefonovaní po internetu je Skype. Není to v pravém slova smyslu VOIP. Sice umožňuje volaní na mobilní a pevné sítě, ale je to spíš jen doplněk. Používá se spíš na volání v síti Skype, kdy účastníci hovoru musí mít nainstalovaného klienta. Toto volaní je zatím (doufám, že to tak zůstane) zdarma a není časově omezené. Klienta si můžete stáhnout např. z www.skype.cz. Zde se nachází instalace lokalizovaná do českého jazyka.

Dnes už je obecně známo, že Skype využívá uživatele, kteří mají veřejnou IP adresu, jako takové ústředny. Pomocí těchto ústředen spojuje uživatele, kteří veřejnou IP adresu nemají. Na fórech si na to hodně lidí stěžovalo, protože mají třeba ADSL s FUP (limit přenesených dat - pak se sníží rychlost) a tyto rychlé bajty jim užírá Skype. Ale někde jsem se dočetl, že si Skype bere jen 2% z konektivity. Ale snad vás tato věc od Skype neodradí, protože je to dobrý program na konverzaci s přáteli.

Instalace je opět klasická, takže se jí nebudu zabývat. Po nainstalování a prvním spuštění se nám objeví okno, kde se můžeme zaregistrovat u společnosti Skype, případně se přihlásit už k existujícímu účtu. My si vytvoříme nový učet. V prvním okně vyplníme přihlašovací údaje a potvrdíme, že s licencí souhlasíme. V dalším okně už vyplňujeme nepovine informace. Tyto informaci budou pro ostatní uživatele viditelné.

VOIP aneb telefonujeme přes Internet
i Zdroj: PCTuning.cz


vytvoření nového uživatele

Pokud váš nick už existuje, Skype vám nabídne možné alternativy. Buď si vyberete z nabízených možností nebo zvolíte úplně jiné jméno. Zkusíme se znova přihlásit. Po úspěšném přihlášení se vám otevře nějaký průvodce. Já ho přeskočil, ale jestli chcete, můžete si ho projít.

VOIP aneb telefonujeme přes Internet
i Zdroj: PCTuning.cz


nabídka alternativních uživatelů

V hlavním okně vidíme seznam naších kontaktů i s jejich statusy. Měli by tam být "Skype - zkušební hovor". Proto si nějakého dalšího uživatele přidáme přes tlačítko "Hledat". Napíšeme přezdívku hledané osoby. Případně si hledání ještě můžeme omezit některými z nabízených kritérií. Když požadovaného uživatele najdeme, můžeme si ho pomocí tlačítka "Přidat vybraný Kontakt " zařadit do kontakt listu.

VOIP aneb telefonujeme přes Internet
i Zdroj: PCTuning.cz


hlavní okno Skype

VOIP aneb telefonujeme přes Internet
i Zdroj: PCTuning.cz


hledání nových uživatelů

Teďka stačí už jenom poklikat na příslušného uživatele a tím se začne navazovat spojení. Pokud druhá strana váš hovor přijme, můžete volat jak dlouho chcete. Pokud bude někdo volat vám Skype vás na to upozorní zvukem zvonícího telefonu a vpravo dole u hodin vám vyjede okýnko.

VOIP aneb telefonujeme přes Internet
i Zdroj: PCTuning.cz


kdopak nám to vola?

Skype umí vytvořit i konferenci, kdy mezi sebou muže hovořit více lidí na jednou jako by byly v jedné místnosti a povídali si. Jeden z uživatelů konferenci založí přes tlačítko "Konference" v hlavním okně. V nově otevřeném okně stačí vybrat uživatele, kteří se konference zúčastní. A dáme tlačítko "Start". Skype začne uživatele obvolávat a zvát do konference. Můžete do běžící konference přizvat i nového uživatele. Stačí v hlavním okně kliknou pravým na jeho kontakt a z menu vybrat "Invite to Conference". Uživatel, který konferenci vytváří, by neměl mít nejslabší přístup k internetu. Ten kdo konferenci vytvořil má vyšší přenos dat, protože ostatní uživatele prostřednictvím něho komunikuji.

VOIP aneb telefonujeme přes Internet
i Zdroj: PCTuning.cz


přidání uživatele do konference

S uživateli v kontakt listu si můžete i psát. Stačí na něho kliknout opět pravým a tentokrát vybereme "Start Chat...". A opět můžete chatovat jen s jedním uživatelem nebo do vašeho psaní přizvat dalšího. Nejdřív si tedy otevřeme chatovací okno pro jednoho uživatele. Pak až přizveme dalšího uživatele pomocí tlačítka "Pozvat další lidi na chat!", které je vpravo dole.

Skype nám taky umožňuje posílaní souborů. Už tradičně klikneme na uživatele pravým a dáme "Send file". Otevře se nám klasické windows okno pro otevíraní souborů. Vybraný soubor potvrdíme tlačítkem "otevřít". Druhá strana ještě musí potvrdit přijmutí souboru a potom už se soubor začne posílat.

Skype má ještě hodně nastavení, ale už nechám na vás, ať si ho projdete. Protože je to celé v češtině, myslím že by to neměl být žádný problém.

Tak to bude pro dnešek všechno. Doufám že, těm co vůbec nevěděli o co jde už je to trochu jasnější a uvažují o možnosti aspoň si to zdarma vyzkoušet.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama