voip-aneb-telefonujeme-pres-internet
Software Článek VOIP aneb telefonujeme přes Internet

VOIP aneb telefonujeme přes Internet | Kapitola 2

dr.Neo

dr.Neo

30. 11. 2005 01:00 44

Seznam kapitol

1. Co to IP telefonie je? 2. SJphone - IP telefonování z PC 3. Skype - jiný pohled na VOIP

Doby, kdy jsme byli odkázáni na pevnou telefonní síť jsou už dávno pryč. Asi před 10 lety způsobily revoluci mobilní telefony a nyní se stává velmi populární IP telefonie. Protože se nejedná o nic složitého, tak si v tomto článku nastíníme jak to všechno funguje.

Reklama

Jeden z mnoha programů na softwarovou IP telefonii je SJphone. Tento malý program s oblibou používám. Připadá mi jednoduchý s dostatečnými funkcemi a nastavením. Lze si ho stáhnout z adresy http://www.sjlabs.com/sjp.html.

Instalace probíhá klasicky, takže se jí nebudu zabývat. Samotné nastavení IP telefonie je hodně specifické. U každého poskytovatele se nastavuje něco jiného. Pokud jde o slušného poskytovatele, má na svých stránkách návod, jak a co nastavit. Jen prozradím, že do nastavení IP telefonie se dostaneme přes ikonku šroubováku.

VOIP aneb telefonujeme přes Internet
i Zdroj: PCTuning.cz


hlavní okno SJphone

Na první záložce si můžeme vyplnit informace, které si ostatní uživatelé o mě mohou zjistit. Tyto informace jsou nepovinné a tak nechám na vás, co si vyplníte. Dále se přepneme na záložku "Profiles" a dáme "New...". Napíšeme nějaký název profilu. Jméno souboru se nám vyplní samo. Pokud náš poskytovatel nepoužívá volání přes SIP proxy tak změníme "Profile". Ale většinou ponecháme SIP proxy. Vše potvrdíme OK. Další nastavení už se liší podle poskytovatelů, proto se odkazuji na jejich stránky, kde by měl být návod.

VOIP aneb telefonujeme přes Internet
i Zdroj: PCTuning.cz


okna s nastavením

Pokud se vám defautlní skin automaticky nezměnil na Mega udělejte to ručně.Tento skin má více tlačítek, takže přístup k jednotlivým funkcím je rychlejší. Tentokrát přejdeme na záložku "Skins" a zde klikneme na "Browse..." a otevřeme Mega.skn, který je v adresáři samotného programu.

VOIP aneb telefonujeme přes Internet
i Zdroj: PCTuning.cz


změna skinu

Pokud je vše správně, měl by SJphone vypadat nějak podobně. Jestliže ne, zapomněli jste něco nastavit nebo váš učet u poskytovatele VOIP ještě nebyl aktivován.

VOIP aneb telefonujeme přes Internet
i Zdroj: PCTuning.cz


nyní je SJphone připraven přijímat a odesílat hovory

Nyní už můžete směle telefonovat. Jak se volá, doufám vysvětlovat nemusím:-). Program nabízí základní funkce telefonu, které ovšem bohatě stačí. Jako užitečnou věc vidím regulátory hlasitosti pro sluchátka i mikrofon. Tlačítko "Mute" nám vypne mikrofon úplně, zeleným sluchátkem zase vyvoláme telefonní seznam, kde je i výpis přijatých, nepřijatých a odchozích hovorů. Šipka pod displejem vyvolá seznam posledních hovoru.  SJphone také umí podržet hovor pomocí tlačítka "Hold".

Tlačítkem vedle otazníku se program nevypne, ale jen se přesune do ikonky vedle hodin. Zde je pořád v pohotovosti. Pokud vám někdo zavolá, SJphone vám to oznámí a my můžeme hovor přijmout tlačítkem "Accept" nebo odmítnout "Ignore".

VOIP aneb telefonujeme přes Internet
i Zdroj: PCTuning.cz


  někdo se vám snaží dovolat

Celý program musíte ukončit přes ikonku vedle hodin. Na tu klikneme pravým a dáte "Shut down".

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama