Výběr 21 nejlepších nových her pro staré počítače
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Výběr 21 nejlepších nových her pro staré počítače

Výběr 21 nejlepších nových her pro staré počítače

Lucie Jiříková

Lucie Jiříková

26. 9. 2016 03:00 21

Seznam kapitol

1. 3D není zárukou zábavy 2. Do blízkých i vzdálených světů 3. V jásavých barvách 4. Více postav pohromadě 5. Nic pro nerváky
6. Život je zvláštní 7. Do temných jeskyní 8. Něco pro tvrďáky 9. Potrapte hlavu

Abyste si mohli zahrát zajímavé a zábavné nové hry, nemusíte mít našlapaný počítač s výkonným procesorem a grafickou kartou, která v zimě vytopí malý pokoj. Někdy stačí oprášit staré PC nebo notebook, který byste jinak už dávno vyhodili. Podíváme se na hry, které možná nevynikají grafikou, ale dohání to hratelností a běží i na pravěkém PC.

Reklama

Chystáte se někam vyrazit a bojíte se vzít si s sebou váš nový herní notebook za několik desítek tisíc? Cestujete jen nalehko se slabounkým netbookem za pár tísíc? Posíláte na reklamaci zánovní grafickou kartu? Pořizujete nový počítač, protože ten váš už nestíhá nové hry a ten starší chcete dát dětem či mladšímu sourozenci na hraní? Máte na kolejích jen starou vykopávku, protože tam nechcete brát nový stroj za těžce vydřené peníze z brigád? Nebo už vás prostě nebaví utrácet za nový hardware, když vás recyklované áčkové „trháky“ stejně neberou?

Ale i přesto byste si občas zahráli i něco jiného než hry pro pamětníky? Dali jsme dohromady výběr nejlepších nových her, které bez problému rozjedete i na slabších počítačích a noteboocích s letitou historií.

Jak jste se asi sami dovtípili, v seznamu nenajdete moderní a náročné 3D hry jako nový Doom či Battlefield. To ale neznamená, že byste se nemohli bavit. Jen málokdy je míra zábavy a hratelnosti přímo úměrná počtu vykreslovaných polygonů. On ten třetí rozměr a moderní grafické efekty nejsou zase tak nutné k tomu, abyste se u hry královsky bavili.

Výběr 21 nejlepších nových her pro staré počítače
i Zdroj: PCTuning.cz

Výběr 21 nejlepších nových her pro staré počítače
i Zdroj: PCTuning.cz

Většina her ve výběru není starší jak dva roky, ale výjimečně se mezi nimi najdou i trošku starší kousky. V takovém případě se jedná o vysoce kvalitní hry, které bylo škoda vynechat jenom kvůli dřívějšímu datu vydání.

Co najdete ve výběru

V následujícím výběru najdete seznam 21 oblíbených her, které nejsou náročné na hardware. Pod názvem každé hry najdete žánrové zařazení a pochopitelně i stručný popisek, na co byste se měli těšit.

Do přehledu jsem přidala kolonku „Hodnocení“, v níž najdete průměrné hodnocení hry na serveru Metacritic a to z pohledu hráčů i herních kritiků.

Následuje údaj o datu vydání hry, který by vám mohl pomoci s rychlým odhadem toho, zdali ji pustíte i na svém počítači.

Výběr 21 nejlepších nových her pro staré počítače
i Zdroj: PCTuning.cz

Na čem jsem hry zkoušela

Plynulost vybraných her jsem otestovala postupně na notebooku s procesorem Intel Celeron 1005M 1,90 GHz, 4 GB RAM a sdílenou grafickou kartou Intel HD Graphics  a dále na notebooku s procesorem Intel Core i5-5200U, 4 GB DDR3L a grafickou kartou Intel HD Graphics 5500 se 2 GB paměti.

Všechny hry z výběru běžely na notebooku s vyššími specifikacemi. Hry, které dobře běžely (tzn. daly se bez problémů hrát) také na notebooku s nižšími specifikacemi, jsem kvůli vyšší přehlednosti navíc označila zeleným symbolem zaškrtnutí.

Jako další jsem uvedla oficiální hardwarové požadavky každé hry (a to jak minimální, tak i doporučené), přičemž jsem čerpala z oficiálních stránek, nebo z popisku produktu na Steamu. Tyto údaje ovšem nemusí být úplně přesné (hlavně co se týká dat uvedených na Steamu), proto byste je neměli brát jako bernou minci.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama