Vyzkoušeli jsme Chrome OS Flex: Co nabízí nově uvolněný systém Googlu?
i Zdroj: PCTuning.cz
Návody Článek Vyzkoušeli jsme Chrome OS Flex: Co nabízí nově uvolněný systém Googlu?

Vyzkoušeli jsme Chrome OS Flex: Co nabízí nově uvolněný systém Googlu? | Kapitola 5

Tomáš Němec

Tomáš Němec

9. 8. 2022 20:30 10

Seznam kapitol

1. Instalace 2. Prohlídka 3. Aplikace? 4. A co běžné linuxové aplikace? 5. Zhodnocení

Google uvolnil svůj operační systém Chrome OS k oficiálnímu stažení i mimo certifikované modely Chromebooků. Podíváme se, jak se tento systém dá reálně k něčemu používat a co mu chybí.

Reklama

Aplikace

U aplikací velmi chybí možnost instalovat aplikace pro android. Možnost zprovoznit aplikace pro Linux je pro tento jednoduchý systém příliš složitá. Toto vidím reálně především v podnikové sféře, kde potřebné aplikace nainstaluje podnikové IT. Takže zbývají webové aplikace. Tento stav je nutno při rozhodování o nainstalování zohlednit.

Vyzkoušeli jsme Chrome OS Flex: Co nabízí nově uvolněný systém Googlu?
i Zdroj: PCTuning.cz

Požadavky na hardware

Základní požadavky jsou 64bitový procesor, 4 GB ram a 16GB úložiště. Z toho plyne, že to není pro vysloveně staré modely počítačů. Když pominu menší nároky na úložiště, na podporovaném stroji pojedou rozumně i Windows 10. 

S Linuxem se dá získat svižně běžící počítač i s horší konfigurací, pokud zvolíte správnou distribuci a nastavení. Ovšem tento systém může být vysvobozením pro majitele notebooků s 32GB úložištěm mmc, kteří si netroufnou na Linux. 

Stabilita

Systém jsem zkoušel na třech konfiguracích 

  • První počítač I3 2105, 8 GB RAM a 128 GB SSD, – velmi pomalá instalace, náběh za více než 3 minuty minimálně. Běh stabilní.
  • Notebook Pentium N5000, 4 GB ram, 128 SSD přes usb – instalaci jsem přenesl z předchozího počítače, systém spuštěn přes USB. Důvodem byla neochota přeinstalovat stávající systém. Běh svižný, ovšem problém s probuzením po uspání.
  • Ryzen 5 1400, více pevných disků – instalace se ani nerozjela a krátce po zobrazení úvodního loga se systém restartoval.

Stabilita systému je podprůměrná, záleží hodně na konkrétní konfiguraci zařízení, na kterém ho chcete provozovat. Seznam modelů počítačů, na kterých Google běh garantuje, najdete zde. Jinak je potřeba zkoušet.

Závěr

Systém je vhodný pro toho, kdo počítač využívá jako „tenkého klienta“ pro přístup do internetu. Určitě se nedá říct, že by byl velmi vhodný pro slabé počítače. Jediná výjimka jsou notebooky s malým pevným diskem, na kterém už by provoz Windows 10 nebyl bezproblémový. Linux je v případě slabého počítače lepší volba. Dále zde uživatel ocení především bezúdržbový provoz. 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama