winxp-pro-x64-dva-se-perou-a-treti-se-smeje
Software Článek WinXP Pro x64: dva se perou a třetí se směje?

WinXP Pro x64: dva se perou a třetí se směje?

Jiří Vašek

Jiří Vašek

21. 5. 2008 07:00 99

Seznam kapitol

1. 64 bitů včera a dnes 2. Windows XP x64 - co jsou zač? 3. Windows XP Pro x64 v praxi 4. Otázka kompatibility 5. A co bude dál?

Jakkoli mohou být Windows Vista moderní a inovativní, stále existují uživatelé, kteří je odmítají. Co však dělat, když Visty nechcete a staré dobré Windows XP vám nestačí? Možná je na čase zkusit ještě jednu možnost - Windows XP Professional x64.

Reklama

Místo obvyklého sáhodlouhého proslovu o teoretických možnostech různých architektur se tentokrát omezím pouze na krátký úvod. V současné době jsme svědky vyrovnaného souboje dvou generací - Windows Vista se snaží na trhu nahradit Windows XP, a současně dochází k pozvolnému přechodu z 32bitové architektury na 64bitovou. Výhody 64 bitů si zrekapitulujme jen velmi stručně, o 64bitových systémech jsme totiž už před časem psali, v článku Znovu nastolená otázka: 64 bitů - ano či ne?. Na situaci se teď podíváme trochu z jiného úhlu.

WinXP Pro x64: dva se perou a třetí se směje?
i Zdroj: PCTuning.cz

Windows XP jsou i dnes, půldruhého roku po uvedení Windows Vista, stále jasně dominantním operačním systémem. Nastala podobná situace jako v době uvedení Windows 2000, prvního uživatelsky použitelného systému řady Windows NT. Také tehdy uživatelé neviděli výhody novější koncepce, a převládal názor "já mám Windows 98, plně mi to vyhovuje, tak proč přecházet". Rozdíl však jeden byl, a obrovský - NT řada přinesla nesrovnatelně vyšší stabilitu a Windows 9x velmi rychle odpadly. Dnes je situace velmi podobná z pohledu uživatelů, velká část jich totiž nevidí důvod, proč jít do Windows Vista, když osvědčená Windows XP jim vyhovují. Navíc dnes již nelze příliš argumentovat stabilnějším prostředím, stabilita Windows XP i Windows Vista je přibližně srovnatelná, a pokud člověk není prase, systém zhavaruje jen nešťastnou shodou náhod, například kvůli mizernému ovladači, vadnému nebo příliš přetaktovanému hardwaru, či problémům s elektrickou energií.

Jak jsme viděli v našem předchozím "64bitovém" článku, velká výhoda Windows Vista je v nativní podpoře 64bitových vymožeností, zde klasické Windows XP prostě nestačí. Využijete pouze nějaké 3GB operační paměti, což je v době 4GB DDR2 kitu za bratru 1500Kč velice tristní situace, a zdá se že jedinou cestou jak dál, jsou právě 64bitové Windows Vista (linuxové systémy zde řešit nebudeme). Mnoho uživatelů tak má dilema - staré dobré Windows XP už nestačí, a Windows Vista z různých důvodů prostě nechtějí. Co když ale existuje ještě třetí cesta? Možná opomíjená a hůř schůdná, ale přece jen existuje? Jistě vám již došlo, že taková cesta existuje v podobě Windows XP Professional x64, a jak uvidíme dále, vypadá velmi zajímavě.

WinXP Pro x64: dva se perou a třetí se směje?
i Zdroj: PCTuning.cz

Ještě než začneme, musím si nasypat popel na hlavu. Ve výše zmíněném článku jsem dost jednostranně odsoudil právě 64bitové Windows XP, a prezentoval Windows Vista jako jediný rozumný způsob využití výhod 64 bitů. Po delší zkušenosti s Windows XP x64 musím tato svá darebná slova odvolat, jsem tímto systémem velice mile překvapen! O své zkušenosti se s vámi nyní podělím.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama