Zamyšlení na cestě do totality: Dáváte si už bacha na hubu?
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek Zamyšlení na cestě do totality: Dáváte si už bacha na hubu?

Zamyšlení na cestě do totality: Dáváte si už bacha na hubu?

Michal Rybka

Michal Rybka

27. 11. 2015 14:00 84

Seznam kapitol

1. Komu to prospívá? 2. Sluníčková vize versus realita 3. Bude zase o krk otevřít si hubu? 4. Pochybování zakázáno 5. Zastav xenofobního nácka 6. Cenzurou ke správnému smýšlení?

Vzestup islámského terorismu narušil představy většiny Evropanů o tom, že nás čeká poklidná, i když poněkud nudná cesta k zářivé budoucnosti. Solární elektrárny, wifi zdarma, bezbariérové parky, sociální jistoty a poklidný odpočinek v péči sociálního státu, to vše z vidiny naší budoucnosti pozvolna mizí. A rovněž tak mizí i naše svobody.

Reklama

V minulosti se mi osvědčila při analýze problémů technika „komu to prospívá?“ Drtivá většina lidí se chová v zásadě racionálně, byť v rámci vidění jejich světa. Tento koncept mi vysvětlil kolega, který pracoval na psychiatrii. Racionálně se chová i psychicky nemocný člověk, jenom je jeho vnímání reality hodně pokřivené, takže i jeho chování vidíme jako pokřivené. Jednou ho napadl pacient, protože si myslel, že mu ukradl peníze a odmítá je vrátit. Náhlé napadení vypadá děsivě, nelogicky. Jenomže pokud přijmeme pohled pacienta, nevyvratitelnou představu o tom, že byl svým terapeutem okraden, je jeho chování v podstatě racionální.

I sebevražední atentátníci se chovají – v rámci svého vidění světa – racionálně. Pokud za cenu krátké bolesti při atentátu získají život věčný plus panny v ráji na hraní plus jejich rodina dostane prachy zde na zemi – není to snad pro vás výhodné, pokud jste chudí jako kostelní myš?

Organizátoři útoků se rovněž chovají racionálně. Ví, že v demokracii mají vliv na chod státu občané a proto jsou civilisté pro ně ideálním cílem. Civilisté jsou v Evropě prakticky bezbranní, zcela závislí na státním aparátu – tož jim předvedeme, že je aparát neochrání!

Jejich útoky nejsou iracionální, naopak, jsou velmi dobře promyšlené. Učili se od opravdových mistrů, mudžahedíny během války v Afghánistánu 1979-1989 trénovala v asymetrické válce americká CIA a později si začali svůj vlastní efektivní styl vylepšovat sami. Provádí masivní mnohonásobné útoky, které obránce dezorganizují a znemožňují jim soustředit se na jeden cíl, provádí rovněž „double tap“ útoky, kde čekají, až se po prvním útoku shromáždí záchranné složky a pak provedou druhý útok na ně. Využívají toho, že otevřenou společnost lze snadno infiltrovat a trpělivě pracují na tom, aby provedli synchronizovaný útok. Výbornou ukázkou jejich technik je například americké akční drama „Království“ (The Kingdom) z roku 2007.

Nijak nepodceňuji inteligenci islamistů a jejich schopnost plánovat. Mají sice totálně pokřivené vidění světa, ale jejich inteligence je vysoká. Využívají západní technologie a také slabosti západních politiků. Chovají se organizovaně a inteligentně a berou si to, co jim nabízíme. Nemají nejmenší problém nechat se živit a šatit a přitom se připravovat na splnění svých cílů, ať už politicky anebo za pomoci násilí. Je to přece úplně logické a racionální.

V současné krizi je kolem nás celá řada racionálních hráčů. Mimo jiné je to fantastická příležitost pro politiky, kteří chtějí ořezávat občanské svobody a převést původní americkou vizi republiky coby společenství občanů na systém římské patronáže, kde jsou klienti závislí na svých politických patronech. Co na tom, že už na začátku roku 2015 generální tajemník Interpolu Ronald Noble upozorňoval, že držení zbraní je efektivní prevencí proti teroristickým útokům? Že si teroristé úmyslně vybírají „měkké cíle“, tedy místa, kde je nepravděpodobné, že by se někdo bránil a tak mohli v poklidu vraždit, než konečně dorazí policie?

Zamyšlení na cestě do totality: Dáváte si už bacha na hubu?
i Zdroj: PCTuning.cz


"" by Marcus Quigmire from Florida, USA -
Drug Free and Gun Free Uploaded by Princess Mérida. Licensed under CC BY 2.0 via Commons.

Události v Paříži ukázaly, že se opakoval stejný scénář. Neozbrojení občané, teroristé s automatickými zbraněmi. Myslíte si, že názor Interpolu vzali politici v Bruselu v úvahu, zatímco jim stálo metro a bezpečnostní složky prohledávaly nedalekou muslimskou čtvrť? Naopak, Evropská komise si myslí, že je třeba zpřísnit zákony i pro držení znehodnocených zbraní. Jako by se snad teroristé namáhali s opravováním znehodnocených zbraní! To si opravdu politici myslí, že si někdo doma bude „zfunkčňovat“ RPG7?

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama