zkuste-linux-s-ubuntu-1-dil-uvod-a-instalace
Software Článek Zkuste Linux s Ubuntu - 1.díl - úvod a instalace

Zkuste Linux s Ubuntu - 1.díl - úvod a instalace

Filip Eckstein

Filip Eckstein

7. 8. 2007 01:00 341

Seznam kapitol

1. Úvod aneb nebojte se Linuxu 2. Instalace systému 3. První spuštění 4. Závěr prvního dílu

V následujícíh několika dílech vám z pohledu naprostého začátečníka představím operační systém Linux Ubuntu 7.04 "Feisty Fawn". Naučím vás jak systém nainstalovat, jak s ním pracovat a jak si na něm hrát. Tak pojďme na věc!

Reklama

Co vás jako první napadne při vyslovení slova "Linux"? Ano, opravdu byly (bohužel nejspíše stále jsou) časy, kdy první myšlenkou při vyslovení slova Linux byla "příkazová řádka", "OS pro programátory", "neinteraktivní prostředí", "žádné pořádné hry", "bez 3D akcelerace", "zábava na minimum"... Dáte mi jistě za pravdu, že většina těchto myšlenek stále přetrvává v podvědomí většiny z vás. Já sám jsem byl ještě nedávno vůči Linuxu velmi skeptický. Instalace mi přišla složitá a nepřehledná, každý detail bylo třeba zdlouhavě zprovozňovat (o přehrávání filmů a hraní her nemluvě), skutečně mizerná podpora hardware a další. Bylo toho opravdu hodně co se mi na Linuxu nelíbilo, ale stále mě nějakou zvláštní magií přitahoval. Uběhlo pár let a světem začala kolovat distribuce známá pod názvem Ubuntu. Co mě na ní opravdu upoutalo byl slogan "Linux for human beings" (Linux určen lidským bytostem). Dodnes nevím co mě přivedlo na to ji vyzkoušet, možná jsem měl jen chuť se ze široka vysmát další neinteraktivní a "programátorské" distribuci Linuxu. Opak byl ovšem pravdou. Vše se zdálo být poměrně jednoduché. Brouzdal jsem po internetu, hrál hry, pracoval, poslouchal hudbu a vypaloval během pár dní. Zdálo se to neuvěřitelné, nemusel jsem kvůli tomu ani nijak významě použít příkazovou řádku nebo navštívit desítky zahraničních fór. Samozřejmě bych lhal, kdybych řekl, že přechod z Windows byl jedna báseň. Vše bylo nové a neznámé a bylo těžké si zvykat. Hlavní je, že nyní jsem na operačním systému společnosti Microsoft naprosto nezávislý. Většinou ho použiju jen v krajním případě, a to zejména v oblasti podpory hardware, ktrerá je v Ubuntu sice už opravdu solidní, nicméně jakožto redaktor sem tam narazím na ovladače, které pod Linuxem tak jednoduše nerozchodím. Nyní už je však řada na vás (zejména na těch skeptických), zdali dáte Linuxu šanci.

Zkuste Linux s Ubuntu - 1.díl - úvod a instalace
i Zdroj: PCTuning.cz

Příprava na instalaci

Způsoby jak získat nejnovější verzi Ubuntu jsou hned dva. Asi nejjednodušším a nejrychlejším způsobem bude stažení obrazu CD (cca 700MB) z oficiálních stránek. S rychlejším připojením je to opravdu nejelegantnější řešení. K dispozici je mimo verze pro 32bit procesory také verze pro 64bit procesory. Ta se ovšem v nastavení, příkazech a podpoře dost liší. Tento návod je navíc optimalizován pro 32 bit verzi. Pokud se ji ovšem přecejen rozhodnete stáhnout, měli byste vědět, že je stále ve fázi vývoje (oficiálně je to ostrá verze, ale z vlastní zkušenosti bych si ji zatím nedovolil označit za zcela stabilní systém).

Obraz CD můžete stáhovat zde

Ubuntu si také můžete bezplatně objednat. Přibližně do pěti týdnu byste ji měli nalézt ve své schránce. Součástí zásilky je originální CD se zvolenou verzí Ubuntu a nálepky s logem společnosti. Vše je zcela zdarma a to včetně poštovného. Nevýhodou je bohužel dlouhá doručovací lhůta.

Zkuste Linux s Ubuntu - 1.díl - úvod a instalace
i Zdroj: PCTuning.cz
...součástí balení jsou i nálepky...

Teď už se ale pojďme podívat na samotnou instalaci systému.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama